
Principala preocupare în vacanţă e să te relaxezi, să te simţi bine. Ca asta să fie singura ta grijă, nu ignora micile neplăceri la care te expui şi, dacă te confrunţi cu ele, fii pregătită să le înlături cum se cuvine.
Arsurile solare, zgârieturile, crampele musculare şi băşicile la picioare se numără printre cele mai frecvente neplăceri cu care te poți confrunta pe durata verii. Fă în aşa fel, încât să nu fie nevoie să dai fuga le medic. Asta, ca impresiile de vacanţă să fie doar agreabile, iar amintirile doar frumoase.
Insolaţie
S-a întâmplat şi ai stat cam toată ziua în bătaia soarelui. Supraîncălzindu-ţi organismul, l-ai pus în situaţia de a nu-şi putea regla temperatura. Urmările nu vor întârzia să apară: moleşeală, creşterea temperaturii corpului peste 37°C, dureri de cap, puls accelerat, ameţeli, paloare, greaţă – toate sunt simptome ale aşa-numitei „epuizări de căldură“, cauzată de expunerea excesivă la soare.
Ce să faci
# Retrage-te neapărat la umbră sau într-o încăpere răcoroasă, dezbracă-te, lăsând cât mai puţine haine pe tine, şi bea apă rece, dar nu cu gheaţă;
# Aplică niște comprese reci pe frunte sau un prosop înmuiat în apă rece pe ceafă şi fă-ţi vânt cu un evantai.
Când să ceri ajutor medical
Dacă nu iei fără întârziere aceste măsuri, poţi face insolaţie, stare caracterizată prin creşterea temperaturii corpului peste 40°C, senzaţie de sfârşeală, vărsături, diaree, dificultăţi în respiraţie, convulsii şi confuzie. Insolaţia este o urgenţă medicală, motiv pentru care se solicită neapărat ajutor medical.
De ştiut. Activitatea fizică intensă pe căldură, umiditatea ridicată şi deshidratarea favorizează apariţia insolaţiei.
Arsuri solare
Ni se tot spune ca în zilele însorite ale verii să nu stăm la soare între orele 11 şi 17, să folosim creme cu factor de protecţie de minimum 30, să purtăm pălărie şi haine care să ne acopere mâinile şi picioarele. Nu ai ascultat sfatul şi te-ai ales cu o uşoară arsură solară, manifestată prin înroşirea pielii şi usturime.
Ce să faci
# Retrage-te la umbră;
# Aplică pe porţiunea cu probleme comprese cu apă rece, iaurt sau feliuţe de lămâie;
# Bea multe lichide, ca să previi deshidratarea;
# Nu te da cu creme grase pe pielea arsă; foloseşte mai degrabă o loţiune de calmare după soare sau un gel cu aloe;
# Nu te mai expune la soare până la vindecarea completă a arsurii.
Când să ceri ajutor medical
Dacă pe locul afectat s-au format băşicuţe cu lichid, ai frisoane şi febră, iar senzaţia de usturime nu trece într-o zi, ar fi bine să soliciţi ajutor medical.
Zgârieturi, tăieturi
În timpul unei plimbări pe cărări de munte sau la ţărmul mării, în vreme ce te zbengui cu copilul în vreo poieniţă, în timp ce joci volei pe iarbă ori nisip, ai putea suferi mici accidente care să se soldeze cu tăieturi, zgârieturi, julituri, răni.
Ce să faci
# Spală locul afectat cu apă rece şi săpun neparfumat;
# Verifică dacă există corpi străini în rană (pământ, nisip) şi înlătură-i;
# Dezinfectează rana cu o compresă sterilă înmuiată în soluţie antiseptică (apă oxigenată etc.);
# Dacă rana sângerează, acoper-o cu un pansament. Abia după oprirea sângerării aplici un strat subţire de unguent antibiotic, după care o pansezi.
Când să ceri ajutor medical
În situaţia în care rana este profundă şi depășește un centimetru sau dacă a fost provocată de impactul cu un obiect murdar sau ruginit, este posibil să ai nevoie de un vaccin antitetanos, motiv pentru care va trebui să soliciţi ajutor medical.
Crampe musculare
Ştii că în zilele foarte călduroase trebuie să bei multe lichide şi să nu depui efort fizic intens. Ai făcut toate acestea? e întrebarea pe care trebuie să ţi-o pui când te confrunţi cu crampe musculare, insuficienţa de lichide şi efortul fizic intens aflându-se printre cauzele acestora.
Ce să faci
# Întinde lent de câteva ori membrul respectiv şi masează cu blândeţe muşchiul cuprins de crampe;
# Bea apă minerală;
# Fă un duş cald;
# Întinde picioarele şi ţine-le puţin mai ridicate decât restul corpului pentru a înlesni circulaţia venoasă.
Băşici la picioare
După o plimbare de durată, din cauza frecării încălţămintei sau a şosetelor de piele, te poţi alege cu bătături şi băşici la picioare.
Ce să faci
# Înlătură cauza bătăturilor: pantofii strâmţi, corpurile străine din încălţăminte;
# Dacă bătătura e sub forma unei băşicuţe pline cu lichid, şterge-o cu un tampon de vată înmuiat în alcool și dezinfectează acul cu care rei s-o spargi;
# Tamponează locul afectat cu o soluţie dezinfectantă, fără a îndepărta cojiţele rămase, după care aplică un plasture antibacterian.
Nu te grăbi să te răcoreşti
Oricât de cald ar fi afară, odată întoarsă în casă, nu exagera cu scăderea temperaturii corpului prin orice mijloace! Mai exact, nu bea apă din frigider, nu face duş rece, nu sta în faţa aparatului de aer condiţionat sau a ventilatorului. Lasă organismul ieşit din bătaia soarelui şi a zăpuşelii să se răcorească treptat!
Citește și:
- Dieta SPF de vara
- Probleme de sanatate cauzate de canicula
- Efectele devastatoare ale caniculei asupra organismului
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr27/07.07.2016
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: 123RF