Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Mierea, elixirul tinereții

Mierea, elixirul tinereții

Mierea este cheia pentru strălucirea pielii și părului și, cu siguranță, o ai în cămară. Însă, mierea poate fi un tratament de înfrumusețare cu foarte multe valențe.

Tinerețe la borcan, așa am mai putea numi mierea. Dulce și fără efecte adverse, acest aur produs de albine are puteri vindecătoare și efecte magice pentru frumusețe din cap până-n picioare. Pe lângă produsele cosmetice folosite zilnic, introdu în ritualul tău de îngrijire mierea și vei avea numai de câștigat, ba chiar și o porție bună de tinerețe. Iar totul, cu o investiție minimă. Pentru a te convinge pe deplin, iată câte poți face cu doar o linguriță de miere.

Întărește unghiile

Studiile au arătat că mierea este o adevărată minune pentru unghii. Conținutul mare de proteine, vitamine și minerale face din ea un tratament rapid și eficient pentru unghiile fragile; ajută la hidratarea cuticulelor, la exfolierea celulelor moarte și tratarea eventualelor infecții la nivelul degetelor. Fie că masezi o dată pe săptămână mâinile cu miere sau aplici un strop pe conturul fiecărei unghii, mierea îți menține mâinile catifelate.

Mască de miere

Aplicarea unui strat fin de miere pe față are multiple beneficii. Această mască aduce un plus de tinerețe. Mulți spun că echivalează cu tratamentele scumpe din saloanele de lux. Mierea hidratează intens, iar zaharurile umplu ridurile și tenul după numai 15-20 de minute, întinerind cu câțiva ani buni. Pielea devine catifelată și plină de prospețime. Este ideală și pentru pielea uscată, pentru tratamentul acneei și al petelor pigmentare. Aplică această mască de 1-2 ori pe săptămână.

Ucide bacteriile

Se știe că acneea este produsă de stafilococi, iar mierea are proprietăți antibacteriene importante; în plus, acționează ca un bun agent de curățare. Calmează iritația și roșeața și ajută pielea să se vindece. Trebuie doar să aplici miere pe față în strat subțire, acoperind leziunile acneice, și să o lași să acționeze 30 de minute, după care speli fața cu apă călduță.

5 lucruri importante despre miere

Mierea este un amestec de zahăr, enzime, minerale, vitamine și aminoacizi cu proprietăți antibacteriene, antifungice și antioxidante.

Are aceeași acțiune ca un ingredient activ din medicamentele de tuse.

Ajută la vindecarea rănilor.

Mierea naturală se zaharisește, cea procesată și cu adaos de sirop sau zahăr nu.

Este singurul aliment care include toate substanțele necesare susținerii vieții, inclusiv un antioxidant asociat cu buna funcționare a creierului.

Știai?

90.000 de mile, echivalentul a trei orbite în jurul Terrei, zboară un albinele unui stup pentru a colecta 1 kilogram de miere. Din primăvară până în toamnă, albinele dintr-un stup produc aproximativ 60 kg.

Cum există persoane alergice la miere, înainte de a face chiar și un tratament extern cu miere, e bine să te supui unui test: aplică o cantitate mică pe zona maxilarului și las-o 30 de minute. Dacă nu apare nicio reacție, poți s-o incluzi în rutina de frumusețe.

Întârzie apariția ridurilor

Dacă poate diminua dimensiunea ridurilor, mierea e în stare și să prevină apariția lor, de fapt s-o întârzie. Buna hidratare pe care o asigură straturilor superioare ale pielii și proprietățile antioxidante ajută la întârzierea îmbătrânirii pielii. Măștile cu miere pot fi aplicate ca atare sau în combinație cu papaia, lapte, ou sau iaurt în acest scop.

Șterge cicatricile

Mierea hidratează, curăță, exfoliază și stimulează celulele pielii să se reînnoiască, prin urmare poate să reducă cicatricele, dar nu peste noapte, însă cu răbdare poți obține rezultatele asemănătoare laserului.

Face buzele mai pline

Se știe că mierea este un tratament rapid și calmant pentru buzele crăpate. Se masează ușor o cantitate mică și toată pielea uscată se va desprinde prea multă durere. Mai mult, o poți lăsa peste noapte pe buze și ea va fi absorbită în timpul somnului. Buzele vor deveni mai fine, dar și puțin mai pline pentru că hidratarea își va spune cuvântul.

Curăță tenul

Ajută la îndepărtarea murdăriei și machiajului de pe piele. Și o face fără a îndepărta stratul hidrolipidic protector. Pune câteva picături pe degete, amestecă cu puțină apă și masează tenul, apoi clătește cu apă călduță.

Elimină negii

Un neg este enervant, dar și inestetic, mai ales când apare pe unul dintre degete. Dacă ai o astfel de problemă, o poți rezolva cu miere, acasă. Cea mai bună mierea, se spune, este manuka. Aplică un strat gros de miere direct pe neg și menține timp de 24 de ore.

Albește dinții

Poți obține o culoare albă prin diverse metode, unele mai scumpe, altele care afectează dinții. Ai la dispoziție și câteva metode naturale, printre care și mierea. Un periaj zilnic cu miere curăță dinții perfect, dar înlătură și o mare parte din bacteriile din cavitatea bucală. Două dintr-o lovitură!

Stimulează creșterea părului

Există câteva studii care au arătat că mierea în combinație cu uleiul de măsline poate fi un tratament util în prevenirea căderii părului și întărirea rădăcinilor. Încălzește puțin uleiul de măsline, adaugă două linguri de miere și amestecă până se omogenizează. Aplică amestecul pe părul umed, de la rădăcină până la vârfuri. Lasă această mască să acționeze 15 minute, apoi spală părul ca de obicei.

Te scapă de mătreață

E de folos și în această neplăcere. Mătreața este cauzată de o ciupercă, iar mierea are calități antifungice ieșite din comun. Amestecă nouă părți de miere și una de apă. Maseaz-o pe scalp, las-o să acționeze trei ore, apoi clătește și usucă părul. Fă acest tratament o dată pe săptămână.

Curăță scalpul

Scalpul se poate irita și apar scuame asemănătoare cu mătreața, devinind sensibil. Tot mierea este utilă și în acest caz, dar și când sebumul se acumulează la doar o zi după spălare. Amestecă o lingură de miere cu trei linguri de apă fiartă, umezește scalpul, după care masează-l cu acest amestec. Clătește și aplică balsam.

Un excelent exfoliant

Apa, enzimele și zaharurile ajută la înmuierea celulelor moarte și la îndepărtarea lor foarte delicată. Mierea este un exfoliant excelent pentru toate tipurile de piele, dar în special pentru cea sensibilă. Ea lasă în urmă o piele catifelată și strălucitoare, mult mai elastică, nu doar curată.

Reduce inflamațiile

Indiferent dacă suferi de o arsură sau o iritație minoră, mierea prin proprietățile antibacteriene și vindecătoare va calma pielea și o va ajuta să se vindece mai rapid. Studiile au arătat că 10-20 cataplasme vor duce la o vindecare completă. Se aplică în strat gros și se lasă cât mai mult timp pe piele.

Balsam pentru păr

Datorită conținutului de apă, minerale și aminoacizi, mierea poate fi un balsam blând. Pune o lingură cu miere pe păr, maseaz-o pe părul umed și apoi clătește. Mierea diluată poate fi folosită și pe post de fixativ!

Diminuează cearcănele

Pe lângă hidratare, mierea are darul de a lumina pielea și a reduce petele și cearcănele. Tot ce trebuie să faci este să aplici puțină miere pe zona cearcănelor, deja umezită, și s-o lași câteva minute. Această cataplasmă are un efect răcoritor și detensionant. Specialiștii ne recomandă acest tratament în fiecare luni dimineață, chiar dacă nu avem această problemă, pentru mai multă prospețime.

Face tălpile fine

O mască din miere pentru picioare va avea multe beneficii. În primul rând, va hidrata intens picioarele, le va scăpa de celulele moarte și eventual de diversele micoze. Seara, înainte de culcare, unge picioarele cu miere și pune-ți șosete de bumbac. Lasă să acționeze toată noaptea. făcut săptămânal, un astfel de tratament te scapă de bătături și de pielea aspră a călcâielor.

Citește și:

Articol preluat din ediția de februarie 2018 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns