
Apa din Marea Moartă este un adevărat elixir, care răsfaţă şi îngrijește pielea. Nu ai nevoie neapărat de un concediu acolo, fiindcă produsele cosmetice pe bază de minerale o aduc la tine acasă.
Când auzi de sulf, cupru sau siliciu, gândul îți fuge la tabelul lui Mendeleev, la orele de chimie și în nici un caz la frumusețe. Totuși, aceste minerale (ca multe altele) sunt elemente fără de care tenul nu-și poate păstra suplețea. Băile în mare sau în lacurile cu izvoare cu sulf și produsele care conțin săruri minerale sunt surse importante de minerale esențiale pielii, dar nu neglija nici alimentele prin care le poți aduce în organism foarte ușor. Tenul îți va mulțumi!
Zinc
Este un important mineral pentru piele şi păr. Controlează producţia de sebum şi contribuie la controlul hormonilor care provoacă acneea. Este un bun antioxidant, acţionând ca un gardian împotriva îmbătrânirii. Tot el grăbeşte refacerea celulară. Produsele cu zinc protejează contra arsurilor solare şi erupţiilor cutanate de scutec. Iar șampoanele cu zinc previn apariţia mătreţii.
Cele mai bune surse: carne slabă, ficat, fasole uscată, alge, cereale integrale, soia, nuci, mazăre şi seminţe.
Sfat: când consumi cereale, nuci sau seminţe, mai întâi înmoaie-le în apă puţin sărată și lasă-le 8-10 ore, pentru a elibera acidul fitic, cel care limitează absorbția de zinc.
Cupru
Puţin ştiu că el stimulează producţia de colagen şi elastină, cele care dau rezistenţă şi elasticitate pielii. Acest element îmbunătăţeşte funcţia antioxidantă. Carenţa de cupru duce la căderea părului şi la apariţia ridurilor.
Cele mai bune surse: seminţe, ciuperci, soia şi nuci caju.
Seleniu
Este alt mineral esenţial pentru piele, un antioxidant puternic care-i menţine elasticitatea şi flexibilitatea. Acţiunea lui antioxidantă protejează pielea de acțiunea ultravioletelor, respectiv de cancerul de piele.
Cele mai bune surse: nuci-de-Brazilia, cereale integrale, fasole, ceapă, roşii, homar, ton şi carne de pui.
Magneziu
Este esenţial pentru piele, oase, dinţi, muşchi şi păr şi ajută la menţinerea sănătății sistemului nervos. Carenţa de magneziu accelerează procesul de îmbătrânire a pielii şi subţiază firul de păr. Adăugat în produsele cosmetice, acest element menţine pielea fină.
Cele mai bune surse: orez brun, migdale, arahide.
Calciu
Ştim cât de important este pentru dinţi şi oase, dar s-ar putea să nu-i cunoşti valoarea pentru piele. Un deficit de calciu face pielea fragilă şi unghiile casante. Calciul a devenit un ingredient antirid de top pentru produsele cosmetice.
Cele mai bune surse: lactate, fasole, migdale, fistic, sardine.
Potasiu
Alături de sodiu, ajută la reglarea cantităţii de apă în celule, asigurând hidratarea optimă a pielii. O carenţă de potasiu provoacă uscăciune, acnee sau dermatită.
Cele mai bune surse: banane, tărâţe, kiwi, fasole lima.
Sfat: când dieta nu-ţi asigură necesarul acestui element sau dacă transpiri abundent ori ai diaree, e bine să iei săruri de potasiu.
Dioxid de siliciu
Este un mineral care ajută ţesuturile conjunctive să rămână sănătoase. Contribuie la formarea de sulfat de cheratină, o componentă a firului de păr. Accelerează circulaţia la nivelul scalpului şi stimulează creşterea părului. Când în organism nu se regăseşte o cantitate suficientă, pielea îşi pierde elasticitatea, rănile se vindecă mai greu, iar îmbătrânirea cutanată se accelerează. Din fericire, e un ingredient prezent în multe produse de îngrijire zilnică.
Cele mai bune surse: coada-calului, orz, ulei din cereale, legume cu frunze verzi, orez.
Sulf
Face parte din fiecare celulă a corpului uman şi are cea mai mare concentraţie în păr, piele şi unghii. Acneea, dermatita, eczemele şi chiar mătreaţa se tratează uşor cu acest mineral. Izvoarele de sulf sunt excelente pentru tratarea problemelor pielii şi prevenirea îmbătrânirii. Sulful elimină bacteriile, combate acneea, închide porii şi ajută la estomparea petelor. El stimulează producţia de colagen, menţinând structura şi tonusul pielii.
Cele mai bune surse: carne de vită, usturoi, ceapă, varză-de-Bruxelles, sparanghel, nap şi varză murată.
Citeste si:
Articol preluat din ediția de iunie 2014 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Sursa foto: Fotolia