
Nu mânca seara, renunță la grăsimi, redu drastic caloriile… Dietele ne bombardează cu reguli și nu mai știm care-s corecte și care sunt simple povești. Descoperă adevărul din spatele acestor sfaturi!
Ești gata să faci multe sacrificii ca să ai silueta mult visată: nu mai mănânci după 6 seara, elimini dulciurile, te hrănești doar cu salată sau supă de varză, respecți cu strictețe regulile neobișnuite impuse de cine știe ce dietă miraculoasă. Înainte de a urma un regim de slăbire, află ce au de spus experții despre recomandările promovate de aceste populare diete!
Mitul 1: Unele alimente precum țelina și varza ard grăsimile
Niciun aliment nu arde grăsimile. Unele dintre ele, precum cafeina, accelerează metabolismul pentru o scurtă perioadă, dar nu duc la scăderea în greutate. La fel, varza sau țelina negătite sunt considerate alimente cu calorii negative pentru că procesul de digerare al acestora presupune un consum mai mare de energie decât ar furniza ele organismului. Dar nu ard grăsimile!
Sfat: cea mai bună modalitate de a slăbi este să reduci numărul caloriilor și să faci mai multă mișcare.
Mitul 2: Dacă mănânc alimente care îngrașă, acumulez rapid câteva kilograme
Crezi sau nu, îngrășarea este un proces lent. În niciun caz nu te vei îngrășa de azi pe mâine dacă mănânci 50 g de ciocolată. Ca să pui pe tine 500 g de grăsime, trebuie să consumi 3.500 de calorii în plus. Dacă, de exemplu, urci pe cântar după ce ai mâncat și acesta arată că te-ai îngrășat un kilogram, nu te îngrijora! Mare parte a acestui surplus de greutate este doar apă, care se va elimina.
Sfat: nu te simți vinovată dacă se întâmplă să cedezi uneori în fața alimentelor interzise (ciocolată, prăjituri, pâine). Ca să-ți controlezi greutatea pe termen lung, este important să nu faci excese, nefiind nevoie să renunți la unele alimente.
Mitul 3: Slăbesc mai ușor dacă sar zilnic peste 1-2 mese
De fapt, procedând astfel, ai toate șansele să te îngrași. Studiile au demonstrat că oamenii care sar peste micul dejun sau mănâncă de mai puține ori pe zi au tendința să ajungă la o greutate mai mare decât cei care respectă un orar regulat de masă. Privând organismul de carburant, creezi o stare de alertă în corp. El ține minte că a fost înfometat și se va strădui să înmagazineze cât mai mult la viitoarea masă.
Sfat: cea mai bună strategie de a scăpa de kilogramele în plus este să mănânci puțin și des, ca organismul să ardă eficient caloriile pe care i le furnizezi.
Mitul 4: Nu am voie să mănânc după ora 6 seara
Recomandarea de a nu mânca seara după o anumită oră se găsește în multe regimuri de slăbire. Explicația este că organismul tinde să stocheze mai mult din cauza lipsei de activitate din timpul nopții. Această teorie este eronată. În realitate, nu contează în ce moment al zilei mănânci. Organismul va digera și va folosi caloriile în același mod fie că e dimineață, după-amiază sau seară. În funcție de cât mănânci și de cât de activă ești de-a lungul zilei, te vei îngrășa, vei slăbi sau îți vei menține greutatea. Câtă vreme acumulezi mai multe calorii decât ai nevoie, organismul va transforma surplusul în grăsimi indiferent de ora la care mănânci.
Sfat: fie că e vorba de o cină sau de o gustare târzie, alege meniul în funcție de ce și cât ai mâncat în timpul zilei. Evită să ronțăi seara, în fața televizorului. Prinsă de acțiunea filmului, riști să mănânci prea mult.
Mitul 5: Trebuie să reduc mult caloriile
Procedând astfel îți faci mai mult rău decât bine. Necesarul pentru o femeie variază între 1.600 și 2.000 de calorii, în funcție de cât de activă este. Oferindu-i organismului mai puțin de 1.200 de calorii pe zi vei reuși într-adevăr să slăbești, dar va fi o falsă scădere în greutate. În realitate, se vor diminua atât rata metabolismului, cât și masa musculară. Și este bine-cunoscut faptul că, dacă ai o masă musculară consistentă, vei arde mai multe grăsimi chiar și atunci când pur și simplu stai.
Sfat: adevărata scădere în greutate are loc în timp. Redu porția zilnică doar cu 250-350 de calorii.
Mitul 6: Alimentele cu un conținut redus de grăsimi mă ajută să slăbesc
Nu toate alimentele descrise ca având conținut scăzut de grăsimi au puține calorii. În realitate, unele dintre aceste produse sunt mai calorice decât varianta standard, deoarece conțin mai mult zahăr sau agenți de îngroșare, adăugați pentru a le îmbunătăți gustul și textura. Verifică întotdeauna câte calorii au produsele cu un conținut mic de grăsimi, în special dacă e vorba de prăjituri, biscuiți, înghețată sau mâncăruri gata preparate!
Sfat: grăsimile nu sunt dușmanii tăi, chiar dacă au mai multe calorii decât proteinele și glucidele. O cantitate redusă de grăsimi te ajută să te simți sătulă mai multă vreme – așadar, vei mânca mai puțin. În plus, grăsimile contribuie la absorbția vitaminelor și fitonutrienților.
Mitul 7: Mierea îngrașă mai puțin decât zahărul
Mierea conține 75% zaharuri și 25% apă. De fapt, este mai bogată în calorii decât zahărul, fiind astfel mai puțin recomandată celor care doresc să slăbească. O linguriță cu miere are 25 de calorii, iar una cu zahăr conține 16 calorii. În plus, mierea este la fel de dăunătoare pentru dinți.
Sfat: dacă îți place mierea, folosește-o în cantități mici!
Mitul 8: Trebuie să elimin din dietă unele alimente
Ca să scapi de kilogramele în plus nu e necesar neapărat să renunți la toate mâncărurile care îți plac, ci trebuie să arzi mai multe calorii decât mănânci. Așadar, ca să slăbești ai de ales: fie reduci numărul caloriilor, fie mănânci normal, dar faci mai multă mișcare. Dacă savurezi 100 g de ciocolată, ar trebui să alergi 3-4 km ca să arzi cele 450-550 de calorii consumate.
Sfat: cheia succesului în orice dietă este moderația – mănânci din toate câte puțin. Încearcă să-ți alcătuiești meniul zilnic din preparate sănătoase, în special legume și proteine. Consumă cantități mici de glucide (cartofi, paste făinoase, pâine, cereale, orez, dulciuri, fructe dulci) și grăsimi (unt, brânză grasă, carne grasă etc.).
Mitul 9: Dacă fac mișcare zilnic, pot mânca oricât vreau
Ar fi bine să fie așa, nu? Din păcate, lucrurile nu stau așa dacă vrei să slăbești. Riscul să mănânci mai multe calorii decât ai ars prin exerciții fizice este foarte mare, pentru că de obicei activitatea fizică pe care o faci nu consumă atât de multe calorii pe cât crezi.
Sfat: taie 250 de calorii din meniul zilnic și arde 250 prin mișcare. E suficient ca să slăbești 500 g pe săptămână.
Mitul 10: Toate caloriile sunt egale
Fals. Nu sunt toate la fel. Metabolismul, foamea, nivelul glicemiei și hormonii răspund diferit la alimente. Asta înseamnă că 100 de calorii oferite de broccoli nu sunt precum cele 100 din ciocolată, așa cum 100 g de somon nu sunt la fel cu 100 g de înghețată.
Sfat: alimentele care conțin proteine, fibre sau grăsimi sănătoase stimulează metabolismul și mențin sațietatea mai mult decât glucidele (carbohidrații) și alimentele cu amidon (cartofi, orez, cereale, paste făinoase) care, pe lângă faptul că nu prea țin de foame, cresc brusc și foarte mult nivelul glicemiei. În timp, fluctuațiile mari ale glicemiei duc la obezitate, creșterea colesterolului și trigliceridelor și la diabet.
Studiile au dovedit că este mai sănătos să slăbim lent: nu mai mult de 500 g pe săptămână (maximum 2 kg într-o lună).
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.40/2014
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay