Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > De ce să te laşi de fumat: motive întemeiate

De ce să te laşi de fumat: motive întemeiate

motive sa te lasi de fumat

Toţi fumătorii ştiu că tutunul are efecte dăunătoare asupra organismului. Şi totuşi mulţi dintre ei cochetează cu ideea de a renunţa la fumat, iar puţini izbutesc s-o facă. Te numeri printre aceştia din urmă? Iată un plus de argumente în favoarea reuşitei.

Dacă nu te sperie răul pe care-l produce tutunul asupra organismului tău, poate te-ar convinge beneficiile abandonării acestui obicei asupra stilului de viaţă. Indiferent de câţi ani fumezi sau de câte pachete de ţigări ai nevoie zilnic pentru a-ţi satisface această plăcere, nu doar sănătatea, ci şi aspectul tău exterior au de suferit. Dacă propria stare de sănătate nu este un motiv îndeajuns de solid pentru a te lăsa de fumat, poate felul în care te simţi şi cum arăţi nu te lasă rece. Aşadar, iată ce beneficii ţi-ar aduce renunțarea la acest obicei.

Un plus de energie

Ai impresia că te înviorează? Este doar o amăgire de moment, în realitate fumatul este o grea povară pentru toate organele şi sistemele organismului, furându-i, din cauza suprasolicitării acestora, o mare parte din rezervele energetice.

Ce se întâmplă când te laşi: după doar două săptămâni, plămânii funcţionând mult mai eficient şi circulaţia sângelui fiind mult îmbunătăţită, te vei simţi mai bine, energică, plină de viaţă. Cum nu vei mai obosi la fiecare pas, vei redescoperi bucuria de a face mişcare.

Citește și: Câtă energie ai în funcție de zodie și cum să-ți dozezi activitatea

Ten luminos, zâmbet strălucitor

Cum toxinele din tutun perturbă secreţiile de la nivelul pielii, după doar un an de fumat, tenul, ofilit înainte de vreme, capătă o tentă pământie, apar riduri noi, cele prezente accentuându-se, uneori şi mai multe coşuri, se formează cearcănele.

Ce se întâmplă când te laşi: odată cu o mai bună oxigenare a ţesuturilor, pielea începe să se regenereze, să revină la culoarea naturală. În plus, dispare riscul îngălbenirii dinţilor și al mirosului neplăcut al respiraţiei.

Somn profund, odihnitor

Nicotina, asemenea cofeinei, acţionează ca un stimulent, crescând tensiunea arterială şi scăzând ritmul cardiac, menținându-ne în stare de veghe. Este şi motivul adormitului cu greutate, precum şi al trezirilor neaşteptate în toiul nopţii.

Ce se întâmplă când te laşi: la doar o săptămână după ce ai abandonat fumatul, somnul va reveni la normal.

Cap limpede

Da, chiar aşa, lăsându-te de fumat, îţi îmbunătăţeşti capacităţile intelectuale.

Ce se întâmplă când te laşi: s-a constatat că foştilor fumători li s-au îmbunătăţit memoria, gândirea logică şi imaginaţia.

Mai multă încredere în sine

Orice fumător înrăit ştie cât de greu este să te laşi de fumat.

Ce se întâmplă când te laşi: intrând în rândul celor care au reuşit s-o facă, vei avea un motiv serios nu doar să te lauzi cu victoria repurtată, ci şi să fii mai încrezătoare în propriile forţe.

Citește și: Ce ne învață străinii despre încrederea în sine

La distanţă de cancerul de sân şi de col uterin

Potrivit nemiloaselor date statistice, din cauza reducerii producţiei de estrogeni, fumătoarele sunt cu 25-32% mai expuse riscului de a se confrunta cu aceste afecţiuni.

Ce se întâmplă când te laşi: scazi cu aceleaşi procente un asemenea risc.

Păr alb mult mai târziu

S-ar părea că toxinele din ţigări afectează foliculii piloși şi împiedică producţia de melanină, ceea ce duce atât la grăbirea albirii părului, cât şi la căderea lui, iar în cazul bărbaţilor, la chelire.

Ce se întâmplă când te laşi: e simplu, eviţi aceste neplăceri!

Mai mulţi bani de buzunar

Te-ai gândit vreodată câţi bani ai cheltuit pe ţigări? Poate e momentul s-o faci măcar în ceea ce priveşte cheltuielile viitoare.

Ce se întâmplă când te laşi: ai putea constata că banii pe care îi dădeai pe ţigări ţi-ar ajunge pentru o vacanţă de vis, la care ai renunţat să mai speri. Căutai vinovaţii? E unul singur: tu.

Vrei să te laşi?

Ţi-ar putea veni în ajutor dieta, susţin cercetătorii de la Centrul Medical al Universităţii Duke din SUA. Şi îţi recomandă să consumi lapte, fructe şi legume crude. De ce tocmai aceste alimente? Întrucât, susţin aceiaşi cercetători, înrăutăţesc gustul fumului de ţigară, ajutându-te prin aceasta să răreşti ţigările sau chiar să le abandonezi.

S-a ajuns la această concluzie în urma unui sondaj la care au participat fumători înrăiţi, cărora li s-a cerut să indice alimentele sau băuturile care înrăutăţesc gustul ţigărilor. Dintre aceştia, 19% au mărturisit că ţigările au un gust neplăcut după ce beau lapte, 14% că le suportă cu greu dacă beau sucuri de fructe, iar 16% au declarat că nu pot fuma dacă au mâncat înainte fructe sau legume crude.

S-a constatat că şi anumite legume, precum vânăta, ţelina, broccoli sau castravetele, au acelaşi efect ca laptele asupra gustului unei ţigări dacă sunt consumate înainte de-a o fuma. Se poate recurge în scopul renunţării la fumat şi la ajutorul plantelor. Un ceai de pedicuţă, obligeană, mentă, salvie sau podbal ţi-ar putea tăia şi ele, fie şi doar pe moment, pofta de ţigară. În rest, voință și iar voință!

 

 

Text: Olga Sveduneac

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns