
Ei bine, da. Contrar așteptărilor, multe persoane care au lucrat în perioada aceasta de acasă au declarat că se simt mai obosite decât înainte. Cum așa?
Dincolo de câteva avantaje clare pe care le prezintă, mai ales în perioada actuală, cum ar fi: posibilitatea redusă de infectare cu noul coronavirus, scutirea timpului petrecut în trafic, scutirea nervilor din trafic, posibilitatea de a sta mai mult acasă cu copiii, cu familia și de a rezolva diverse treburi casnice concomitent cu cele de serviciu, munca de acasă (sau remote work, pre numele său mai… globalizat) aduce cu sine de multe ori activitate în exces și, în consecință, oboseală, surmenare, uneori chiar sindromul burn-out. Cum așa? Una dintre explicații ar fi tocmai faptul că orarul profesional și cel personal se întrepătrund și atunci cu greu reușești să te deconectezi de la problemele de serviciu.
Program fragmentat, dar prelungit
Conform furnizorului de internet NordVPN, în Spania, în perioada stării de alertă (martie-iunie 2020), spaniolii care au lucrat de acasă și-au prelungit ziua de lucru cu două ore în medie. Conform aceluiași studiu citat de Bloomberg (https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-04-23/working-from-home-in-covid-era-means-three-more-hours-on-the-job), la fel au făcut și britanicii, și francezii, în timp ce americanii și-au prelungit ziua de lucru cu 3 ore. Italienii, însă, se pare că au fost singurii care nu s-au lăsat duși de acest val muncitoresc.
Alt furnizor de internet, Surfshark, a semnalat un alt vârf al activității celor ce lucrează de acasă, respectiv între miezul nopții și 3 dimineața. Acest interval este caracteristic angajaților cu copii, în special mamelor, care muncesc concentrate la maximum ca să recupereze cât e liniște în casă.
Altfel spus, chiar dacă oamenii nu mai sunt nevoiți să se trezească dis-de-dimineață (mai ales că nu merg la școală/grădiniță copiii), au deseori un somn fragmentat, ceea ce duce la acumularea oboselii și, implicit, pe termen lung, la lipsa concentrării și la scăderea randamentului.
Vina, bat-o vina
Un alt aspect care intervine este faptul că rezolvarea îndatoririlor profesionale se împletește cu rezolvarea celor personale, gospodărești, mai ales în ceea ce le privește pe femei. Altfel spus, multitasking e la ordinea zilei. Câte dintre noi, în timp ce vorbesc la telefon cu un client sau cu un coleg nu învârt și lingura în cratiță sau nu ascut niște creioane pentru cel mic? Aceasta are ca urmare atât un efort mai mare de concentrare, o solicitare mai mare a atenției distributive, precum și apariția sentimentului de vinovăție cu dublu sens: o dată față de serviciu, întrucât tot timpul simți că puteai să scrii mai bine un e-mail sau să-l trimiți mai din timp, de pildă, iar pe de altă parte, fiindcă nu dedici timpul și atenția cuvenite copilului.
Care e rezolvarea pe care o găsești pe moment? Mai mult timp dedicat serviciului, pentru a te asigura că ți-ai rezolvat cu brio sarcinile de serviciu. Dacă adaugi la asta și frisonul că mulți au rămas șomeri în această perioadă, tabloul de muncă asiduă este complet.
Fără pauze, dar cu supraveghere
Pe de altă parte, date fiind mijloacele moderne de comunicare și pretențiile unora dintre șefi care vor să simtă că au lucrurile sub control clipă de clipă, ca nu cumva angajatul să lenevească, iar productivitatea să scadă, se poate ajunge la un program nonstop, la o prezență digitală fără pauză.
Să nu uităm și că au dispărut pauzele de cafea și interacțiunile cu colegii, care aveau un rol relaxant, care permiteau deseori apariția unor idei noi, clarificarea unor nelămuriri, prin urmare limpezirea minții sau găsirea unor soluții rapide, inedite chiar.
Soluții simple, dar deseori neglijate
Dacă ne dorim ca productivitatea muncii să nu scadă, atunci trebuie să învățăm să “venim acasă”, adică:
- să stabilim un program clar de lucru și de pauze;
- chiar dacă programul este flexibil, să stabilim clar care sunt intervalele în care lucrăm și să le facem cunoscute;
- să nu ne asumăm termene prea scurte pentru realizarea unor proiecte;
- să rezistăm impulsului de a verifica e-mailul din 5 în 5 minute, chiar și în afara programului;
- să închidem laptopul, telefonul, orice alt device la finalul programului: să ne deconectăm este vital pentru randamentul în muncă, dar și pentru sănătate;
- să respectăm zilele de odihnă (sâmbăta, duminica sau alte zile conform programului de lucru), precum și concediile.
Munca de acasă este, fără doar și poate, un avantaj atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Cu condiția să nu devenim cei mai mari dușmani ai noștri și să nu transformăm totul într-un dezavantaj.
Citește și:
- 9 proiecte născute în izolare
- Cum te reinventezi în 5 pași
- Buget bine administrat, un pas înainte realizat
Text: Cătălina Oprea
Foto: 123RF.com