Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Mustul, aroma inconfundabilă a toamnei

Mustul, aroma inconfundabilă a toamnei

struguri must

Puține lucruri reușesc să placă majorității oamenilor, mai ales când e vorba despre mâncăruri sau băuturi. Mustul face parte din această categorie, reușind să placă aproape tuturor, indiferent de vârstă, de statutul social ori de pretențiile gustative ale celor care îl beau.

El place la fel de mult și celor de la oraș, și celor de la țară, apetitul pentru această licoare neținând cont de forme de relief sau de granițe. La noi în țară, mustul este asociat culesului viei, sărbătorii recoltei, pastelurilor toamnei, bucuriei gustului. În mod tradițional, este asociat câtorva lucruri simple, dar atât de gustoase ce dovedesc că un prânz sau o cină poate fi extraordinară chiar dacă nu are nimic rafinat. Pastramă fragedă de oaie tocmai luată de pe grătar, mămăligă fierbinte abia răsturnată din ceaun pe fundul de lemn, ceapă-roșie și dulce care strălucește pe un șervet alb, brânză telemea untoasă și potrivit de sărată, iar într-o carafă de sticlă sau într-o cană mare de lut smălțuit – mustul dulce și parfumat ce va potoli setea și va da o savoare unică acelei mese.

Tot el, ca prin magie, va alunga cutele de pe frunte, va destinde sufletele, va aduce zâmbete pe fețele tuturor și va deschide pofta de a vorbi și de a asculta. Poate se va nimeri la masă și cineva care va povesti despre mustăriile de altădată, cu porți din stuf și butoaie pline cu must, despre zalhanale unde grătarele fumegânde erau mereu pline cu pastramă și mititei. De la acele amintiri până la bine-venitele dorințe actuale – atât ale consumatorilor, cât și ale producătorilor (la cei onești mă refer) – de atestare a produselor tradiționale românești nu este o distanță mare. Iar mustul, chiar dacă nu e un produs inventat pe teritoriul României, el fiind specific tuturor țărilor cu climă caldă în care se cultivă viță-de-vie, poate să-și recapete acel loc drag în sufletul, în gustul și pe masa noastră.

Text: Tania Vintilescu

Foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus