
Gras, gălbui și gustos, așa trebuie să fie untul pentru a înnobila o prăjitură sau o simplă felie de pâine prăjită. Din păcate, nutriționiștii încă îl arată cu degetul, făcându-l vinovat de multe rele. Adevăr sau doar legendă?
Un articol de anvergură apărut în numărul de iunie al revistei Time încearcă (și reușește) să alunge valul de mituri și așa-zise „adevăruri științifice“ ce s-au concentrat în jurul untului și, mai ales, al grăsimilor de origine animală. Totul pleacă de la noi descoperiri făcute de oamenii de știință, în urma unor studii de amploare. De ce? Pentru că decenii de-a rândul grăsimile au fost considerate cel mai mare dușman al dietei și sănătății, vinovate de creșterea colesterolului și declanșarea afecțiunilor cardiovasculare.
Care-i adevărul
Totul a plecat de la Senatul american care, alarmat de numărul mare de persoane obeze în rândul cetățenilor acestui stat, a decis prin anii ’70 schimbarea obiceiurilor alimentare pas cu pas. Bunăoară, grăsimile provenite din carne, ouăle sau lactatele aveau să fie trecute în tabăra dușmanilor sănătății, în vreme ce fructele, legumele și mai ales carbohidrații erau considerate inofensive. Studii de ultimă oră spun însă cu totul altceva. Iar concluziile lor sunt gata să revoluționeze tot ce știm de mai bine de 30 de ani despre alimentație. Conform cercetătorilor de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, nu există nici o legătură între consumul de grăsimi bune din carnea de somon, nuci sau semințe și scăderea colesterolului! În schimb, grăsimile saturate, așa cum sunt untul și cele provenite din lactate sau carne, NU provoacă apariția bolilor de inimă.
Principalii vinovați
Pentru că nu se puteau opri aici, oamenii de știință care au ridicat prin studiile lor vălul negru aruncat asupra acestor grăsimi saturate trag un semnal de alarmă serios și ne recomandă să renunțăm la a mai consuma alimente procesate industrial. În concluzie, carbohidrații rafinați proveniți din alimente precum produsele de patiserie și panificație și dulciurile sunt vinovați de creșterile îngrijorătoare ale nivelului LDL (colesterol rău) din sânge. Totuși, aceiași oameni de știință ne sfătuiesc să nu dăm frâu liber plăcerilor alimentare, odată adevărul scos la iveală, și să nu neglijăm aspecte importante atunci când ne vom bucura de gustul și savoarea alimentelor grase. Moderația nu trebuie să lipsească din dietă, iar combinațiile sănătoase pe care le-am experimentat deja trebuie să ne ghideze în continuare alimentația.
4 motive să iubești untul
Acest aliment natural și gustos poate fi savurat în doze mici, fiind prieten bun cu sănătatea ta. Iată de ce:
- Este bogat în alimente solubile în grăsimi, așa cum sunt A, E sau K2. Aceasta din urmă, care se găsește foarte rar în alimentația omului modern, este importantă în metabolismul calciului.
- Este mult mai sănătos în comparație cu margarina, un produs plin de grăsimi trans, toxice și periculoase.
- Este o sursă de acid gras butiric, o substanță cu proprietăți antiinflamatoare și cu rol protector pentru sistemul digestiv.
- Este bogat în acid linoleic conjugat, despre care se știe că are proprietăți anticancerigene.
Articol preluat din ediția de septembrie 2014 a revistei Femeia.
Autor: Georgiana Dobrescu
Sursa foto: Thinkstock