Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Nucile, sănătate curată

Nucile, sănătate curată

Fructe oleaginoase deosebit de hrănitoare și apreciate pentru miezul gustos, nucile aduc organismului beneficii greu de egalat, ţinând la distanţă multe boli care ne dau târcoale.

Nucile sunt foarte bogate în minerale (fosfor, magneziu, zinc, fier, calciu, iod, sodiu, potasiu), acizi graşi nesaturaţi, peste 20 de aminoacizi, vitaminele A, E, B, P şi C, precum şi proteine.

Sunt valoroase chiar din perioada de maturare, când au miezul lăptos, întrucât conţin o cantitate mai mare de vitamina C şi iod. Sub această formă, sunt utilizate la prepararea complexelor de vitamine şi minerale. Nucile verzi sunt recomandate persoanelor cu afecţiuni ale glandei tiroide, pentru echilibrarea nivelului de iod din organism.

Miezul de nucă matură este unul dintre cele mai nutritive alimente, fiind un excelent remediu în special  în anotimpul rece, când organismul luptă cu diverse afecţiuni de sezon.

Remediu de nădejde

Datorită conţinutului de grăsimi nesaturate (în proporţie de 60%), potasiu şi magneziu, nucile sunt recomandate celor care suferă de boli de inimă şi hipertensiune arterială. Iar prin cantitatea apreciabilă de vitamina E pe care o au, contribuie la menţinerea elasticităţii şi flexibilităţii arterelor, uleiul de nuci fiind mai benefic decât cel de măsline. De asemenea, după cum arată studiile, aceste fructe oleaginoase contribuie la reducerea nivelului de colesterol rău, diminuează riscul formării cheagurilor de sânge şi reglează tensiunea arterială datorită acizilor graşi nesaturaţi omega 3. Așadar, consumul de nuci este un excelent mijloc de prevenire a afecţiunilor cardiovasculare.

Ulei de nuci. Extras cândva la ţară şi folosit în gospodărie, acest ulei este greu de găsit. Chiar dacă nu va fi la fel de bun precum cel de odinioară, putem încerca să-l preparăm. Se macină fin 500 g de nucă, se adaugă 0,5 l de ulei rafinat şi se lasă 20 de zile într-un loc răcoros şi întunecat. Se strecoară printr-un tifon pentru a se obţine un lichid limpede.

Pentru întărirea vaselor de sânge şi scăderea nivelului de colesterol rău, se bea în fiecare zi, timp de o lună, câte o linguriţă înaintea meselor principale.

Având puternice proprietăţi astringente, uleiul de nuci este un excelent remediu pentru pielea uscată şi leziunile cutanate. Pentru tratarea rănilor, se înmoaie în ulei o bucată de tifon, se aplică pe rană și se lasă să acționeze două ore. Se repetă de două ori pe zi. Efectul se observă chiar a doua zi, dar numai dacă rana nu este adâncă.

Tinctură de nuci verzi. Este foarte eficientă în reglarea activităţii glandei tiroide. Se toacă 1 kg de nuci verzi și se pun în 500 ml de alcool de 70 de grade. Se ţin 15 zile la temperatura camerei, agitând din când în când pentru omogenizare, după care se strecoară, se toarnă în sticle mici şi se păstrează la rece. Se adaugă o lingură de tinctură în 100 ml de apă şi se bea de trei ori pe zi, înainte de masă.

Randament crescut

Nucile conţin un complex de substanţe biologic active, cele mai importante dintre acestea fiind acizii graşi nesaturaţi omega 3, care au efect benefic asupra vaselor de sânge ce irigă creierul. Tocmai de aceea li se recomandă să consume nuci persoanelor care desfăşoară activităţi intelectuale de durată şi celor care depun un efort fizic considerabil.

Pentru sporirea capacităţii de memorare, în special în perioada examenelor, şi pentru creşterea rezistenţei la efort, se consumă zilnic 10-15 nuci amestecate cu patru linguri de miere polifloră.

Anemie şi avitaminoză

Datorită conţinutului de fier şi cobalt, nucile sunt de ajutor în lupta cu anemia și pentru revitalizarea organismului slăbit după boală. Se macină zece nuci, se amestecă apoi cu 200 g de miere şi se consumă câte 3-4 linguri pe zi.

În caz de avitaminoză, se mărunțesc două nuci, se combină cu o linguriţă de miere şi o lingură de suc de lămâie şi se consumă dimineaţa, cu zece minute înainte de micul dejun, timp de două săptămâni.

Inamici ai celulelor canceroase

Datorită conţinutului bogat în acizi omega 3, fibre, vitamina E, magneziu şi acid folic, consumul de nuci este una dintre cele mai bune măsuri profilactice împotriva cancerului.

Exclusiv pentru bărbaţi

Atunci când s-ar zice că relaţiile intime nu-i interesează, pe bărbaţi i-ar putea ajuta, în loc de viagra, următoarea reţetă: se macină zece nuci, se amestecă apoi cu o jumătate de pahar de smântână şi se consumă delicioasa cremă în decursul unei zile. Se repetă zilnic, timp de o săptămână, fără a uita însă că un asemenea deliciu conţine foarte multe calorii. Cei care doresc să urmeze o astfel de cură ar fi bine să evite excesele culinare şi să facă mai multă mişcare.

Cum le mâncăm

Pentru a beneficia de calităţile lor terapeutice, nucile trebuie consumate crude, fără adaos de sare și fără a fi prăjite sau combinate cu alte alimente, savurate ca o gustare.

Îţi plac nucile? Consumă 100 g pe săptămână! Această cantitate reduce cu 55% riscul de moarte prematură din pricina afecţiunilor cardiovasculare şi diminuează cu 45% pericolul de deces din cauza cancerului.

Citește și:

Nucile te apara de cancer

Cele mai bune nuci

Nuci pentru o inimă sănătoasă

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.02/14.01.2016
Autor: Olga Sveduneac
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns