Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și rețete > Rețete cu mere: 3 idei inedite

Rețete cu mere: 3 idei inedite

Vrei să încerci noi rețete cu mere? Disponibil tot timpul anului, într-o varietate de soiuri, bogat în vitamine şi cu efect benefic asupra organismului, mărul este, pe drept cuvânt, fructul de bază al alimentaţiei copilului.

De ce e așa bun mărul?

O vorbă înţeleaptă spune că un măr pe zi ţine doctorul departe. Mărul este unul din fructele de bază în diversificarea alimentară, pentru că:

  • Este bogat în minerale şi vitamine, ducând la un bun echilibru al alimentaţiei
  • Magneziul, potasiul, calciul sunt prezente din belşug, însă generoasă e şi oferta de provitamină A, vitamine din grupul B şi mai ales faimoasa vitamină C, care alungă infecţiile şi fixează calciul
  • Este perfect adaptat stomacului fragil al bebeluşilor; reglează cu blândeţe tranzitul intestinal, graţie pectinelor (fibrelor sale caracteristice) foarte bine tolerate de cei mici
  • Are conţinut caloric mic
  • Savoarea şi dulceaţa lui sunt foarte pe placul prichindeilor; poate înlocui oricând infamele bomboane şi ciocolăţele care fac carii
  • Face bine la dantură; consistenţa sa stimulează gingiile şi curăţă dinţişorii
  • Alte acţiuni binefăcătoare: are proprietăţi calmante, mai ales dacă e consumat seara, combate bronşitele (sub formă de infuzie).
  • Nu în ultimul rând, aduce mereu prospeţime; normal, având în vedere este alcătuit, în proporţie de aproape 85 %, din apă
  • Surse de vitamine si semnele avitaminozei

Și dacă am stabilit de ce este mărul așa sănătos, hai să îți dăm și 3 idei de rețete cu măr.

3 rețete cu mere

 

Foto: 123 RF
Foto: 123 RF

1. Piure de mere coapte

Ingrediente: 2 mere; 1 banană; 50 g brânză de vaci; 2 biscuiţi simpli; 1-2 linguriţe de zeamă de lămâie; scorţișoară

Mod de preparare: Spală merele, așază-le într-un vas termorezistent și lasă-le la cuptor, la foc mic, să se pătrundă bine. După ce s-au copt, decojește-le și pasează-le cu furculiţa. Adaugă banana zdrobită, încorporează brânza de vaci și biscuiţii rași cât mai fin. La final, stropește cu zeamă de lămâie. Piureul trebuie servit imediat.

 

Foto: 123 RF
Foto: 123 RF

2. Mere umplute cu ficăței

Ingrediente: 2 mere; 150 g ficăţei de pui; 200 ml lapte; 1 ceapă; 3 linguri de smântână; 25 g unt; sare.

Mod de preparare: Spală ficăţeii de pui și pune-i la fiert în lapte cu un praf de sare. Separat, înăbușă ceapa tocată în untul topit. Adauăg ficăţeii scurși de lapte și zdrobiţi cu furculiţa. Lasă-i pe foc cinci minute. După ce s-au răcorit, adaugă smântâna. Separat, taie deasupra merelor un căpăcel și scoate cu grijă căsuţa cu seminţe și o parte din miez. Umple merele cu amestecul de ficăţei. Așază merele într-un vas termorezistent uns cu unt și lasă la cuptor, la foc mic, cam 30-35 de minute.

bicuiți cu mere
Foto: 123 RF

3. Biscuiți cu mere

Ingrediente: 1 măr; 250 g făină albă; 2 linguri de sirop de arţar; 75 g unt; 1 ou; 1 linguriţă cu praf de copt; scorţișoară

Mod de preparare: Într-un castron, amestecă făina proaspăt cernută cu praful de copt și puţină scorţișoară. Adaugă mărul ras, oul bătut bine, siropul de arţar și untul tăiat în cubuleţe. Aluatul astfel obţinut lasă-l câteva minute să se odihnească. Modelează apoi biscuiţi și așază-i într-o tavă unsă și tapetată cu hârtie de copt. Înţeapă-i din loc în loc cu furculiţa și așează deasupra câte o feliuță subțire de măr. Coace-i la cuptor, la foc moderat, 10-15 minute.

Foto: 123 RF

Comments

comments