Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Aproape totul despre ardei

Aproape totul despre ardei

Roșu sau verde, gras sau lunguieț, dulce sau iute pișcăreț, ardeiul are forme, gusturi și culori pentru toată lumea. Nu cred că există om care să nu fi mâncat ardei, de vreun fel sau altul, în viața lui!

Ardeiul dulce este folosit în bucătăria mediteraneeană și cea balcanică, iar cel iute, din Anzi până în arhipelagul nipon, fără discriminare. Ardeiul face parte din familia solanaceelor, una numeroasă, plină de celebrități precum cartoful și pătlăgelele de toate culorile. S-a născut, să spunem așa, tot în America Centrală, precum și rudele lui și, asemenea acestora, a poposit în Europa datorită conchistadorilor, după ce Columb a descoperit America.

În China, benzinăriile sunt dotate cu ardei iuți, pentru că, spune medicina tradițională chineză, aceștia alungă somnul și oboseala drumului.

Avem vitamine, avem valoare

Ar putea fi sloganul ardeilor grași și dulci care, pe lângă gustul deosebit, se pot lăuda cu un conținut bogat de antioxidanți, de la luteină, quercetină, betacaroten, zeaxantină și acid ferulic până la vitamina C și betacaroten. Ca să-ți faci o idee despre cât de bogat este, într-un singur ardei gras se găsesc 1.500 micrograme de betacaroten, de trei ori mai mult decât într-un morcov de mărime medie, și cea mai mare concentraţie de vitamina C, de două ori mai multă decât în aceeași cantitate de citrice. Mai adăugăm vitamina E, a tinereții, şi vitaminele B6 şi B2, care facilitează metabolismul celulelor şi buna funcţionare a sistemului nervos central, iar rezultatul este evident: ardeiul este sigur pe podiumul valorilor nutritive. Unde mai pui că nici n-are prea multe calorii: 29 kcal/100 g.

De toate felurile

Ardeiul are o istorie lungă, după cum am spus, traversând lumea de la est la vest și invers pe vasele spaniolilor și portughezilor secolelor XIII-XIV, primit cu brațele deschise în toate bucătăriile lumii. Mai întâi cel iute, drept condiment – de altfel, inițial, a fost perceput mai degrabă ca o varietate a piperului, semănând la iuțeală cu acesta –, apoi cel dulce, dispus să se transforme într-o multitudine de feluri de mâncare care de care mai savuros. De câte feluri e ardeiul? Păi să le înșirăm: ardeiul gras (verde, roșu, galben), gogoșarul, ardeiul capia, ardeiul iute (iar aici este o altă lungă listă, în funcție de iuțeală).

Despre capsaicină

Membrana albă din interiorul ardeiului iute, vinișoarele acelea de care sunt prinse semințele, conțin capsaicină, un antioxidant foarte important, care dă iuțeala de foc. Când această substanță ajunge în organism, chiar de la intrare, să spunem astfel, receptorii de la nivelul limbii şi gâtului trimit către creier mesajul că a fost ingerat ceva fierbinte. Creierul transmite mai departe reacțiile: activarea pulsului, activarea glandelor sudoripare şi emisia de endorfine. Este motivul pentru care ardeiul iute are și reale calități vindecătoare, recunoscute nu numai de medicina populară, ci și de cea alopatică.

Ardei umpluţi cu cuşcuş

O rețetă ușor de preparat, gustoasă și foarte… prezentabilă. Ai nevoie de: 4 ardei mari graşi roşii (ori gogoșari, capia sau verzi) * 150 g cuşcuş * 100 g costiţă * ½ linguriţă de busuioc uscat * 3-4 ciuperci * ulei de măsline * busuioc verde * sare * nucşoară * lămâie.

Lasă cuşcuşul la înmuiat în apă fierbinte cât să-l acopere, timp de zece minute. Taie costiţa fâşii şi perpeleşte-o puţin în tigaie, împreună cu ciupercile. Scurge cuşcuşul dacă e nevoie, amestecă-l cu un praf de nucşoară, sare după gust, busuioc uscat, o lingură cu ulei de măsline şi costița. Curăță ardeii, umple-i cu cuşcuş şi aşază-i în tavă, pe hârtie de copt. Dă-i la cuptorul încins, la foc potrivit, 30-35 de minute, până se înmoaie ardeii.

Boia iute făcută în casă

Pui ardeii iuți (cei mici și mai borcănați sunt cei mai potriviți) înșirați pe sfoară să se usuce. După o săptămână sau două, când toți sunt roșii și bine uscați, îi cureți de codițe și-i dai prin râșnița de piper cu tot cu semințe, apoi depozitezi în borcănele care se închid ermetic.

Ardei la ghiveci

Dacă tot sunt atât de buni, ce-ar fi să-i ai la îndemână? Îi ții în bucătărie, dar și în casă, pentru că sunt foarte decorativi. Ardeiul trebuie plantat într-un sol afânat și are nevoie de căldură și lumină. Temperatura n-ar trebui să scadă sub 15 grade. Ardeiul iute are nevoie să fie udat des și de îngrășământ, de două ori pe an. Când înflorește, are nevoie de mai multă apă, lumină și căldură constante.

7 leacuri iuți

Să vedem câteva leacuri la îndemână, care te vor convinge să ai mereu la îndemână dacă nu ghiveciul cu ardei iute, măcar ceva boia iute.

√ Reumatism. Pasezi 2-3 ardei iuţi în mojar, pui pulberea într-o batistă sau în tifon şi aplici pe zona cu reumatism. Are un efect antiinflamator puternic. Pentru crampele cauzate de cârcei, este recomandat consumul de ardei iute.

√ Guturai, răceală. Gustă puţin ardei iute; în momentul imediat următor, circulaţia sangvină la nivelul căilor respiratorii va deveni mult mai intensă, ducând la desfundarea rapidă a nasului.

√ Hipertensiune. Conținutul de vitamine A şi C din ardeiul iute face ca vasele de sânge să devină mult mai elastice şi să se adapteze mai uşor fluctuaţiilor tensiunii arteriale. Un consum regulat de ardei iute duce la prevenirea comoţiilor cerebrale, dar şi a infarctului miocardic.

√ Digestie. Tinctura de ardei iute uşurează digestia, protejează mucoasa stomacală şi favorizează eliminarea gazelor intestinale. Se administrează câte o jumătate de linguriţă cu preparat diluat în puţină apă, de trei ori pe zi.

√ Căderea părului. Înainte de a te spăla pe cap, fricţionează pielea capului cu puţină tinctură de ardei iute. Las-o să acţioneze o jumătate de oră, apoi spală părul cu un șampon de uz frecvent. Repeți tratamentul de două ori pe săptămână, timp de o lună. Ardeiul stimulează circulaţia sangvină, întărind rădăcina firului.

√ Circulație periferică deficitară. Consumat regulat sau folosit sub formă de unguent pentru masarea (delicată) tălpilor şi palmelor, ardeiul ajută în reglarea circulației periferice.

√ Alcoolism. 10-30 de picături de tinctură de ardei iute diluate într-o cană cu infuzie de pelin, luate ori de câte ori pacientul simte nevoia să bea, ajută în lupta împotriva acestei dependențe.

Capsaicina, substanţa iute din ardei, este ingredientul principal al gazelor lacrimogene folosite în scopul autoapărării.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr39/29.09.2016
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay.com


Lasă un răspuns

Sus