Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Ce mancam in Saptamana Mare

Ce mancam in Saptamana Mare

Vin Floriile, vine Paștele, iar între ele, Săptămâna Mare și perioada de post sever. Din diverse motive, religioase sau de sănătate, alegem să renunțăm la alimente de origine animală. Oricum perioada scurtă și plină de alternative vegetale  este perfectă.

Dieta trebuie să acopere mai ales necesarul de proteine. Toate alimentele, cu excepția alcoolului și zahărului, sunt surse de proteine. Cartofii, pâinea integrală, orezul, spanacul, broccoli, alunele, mazărea, untul de arahide, tofu, laptele de soia și lintea sunt doar câteva exemple de surse de proteine vegetale. Aportul de lipide este redus, ceea ce nu poate să fie decât benefic. Surse bune și sănătoase de grăsimi sunt uleiul de măsline, nucile, alunele, untul de alune, semințele, avocado și nuca de cocos.

În ceea ce privește sursele de calciu cele mai bune alegeri sunt sunt frunze verzi (salată verde), tofu, semințe de susan, soia, smochine și broccoli. Zincul este furnizat de alimentele vegetariene, chiar în cantitate mai mare decât cea recomandată zilnic. Se găsește în cereale neprelucrate, legume proaspete și nuci.

Fasolea uscată și legumele verzi sunt principalele surse de fier din hrana vegetariană, absorbția fierului fiind favorizată de prezența vitaminei C. Consumul alimentelor bogate în vitamina C, alături de cele bogate în fier este mai mult decât recomandat. Alte surse de fier sunt lintea, soia, mazărea, prunele, smochinele, strugurii și pepenele, a adăugat nutriționistul.

Este perioada ideală pentru a consuma germeni de ovăz fierți cu fructe proaspete, musli cu suc proaspăt de citrice sau salată de fructe proaspete, unt de arahide, magiun de prune, pâine cu secară, pastă de linte. Ciorba de lobodă cu borș de legume cu germeni de grâu sau de ovăz, salată de crudități cu semințe de dovleac, orez fiert cu salată de crudități, mâncare de fasole verde/galbenă cu salată de rucola, andive, spanac, avocado proaspăt cu salată verde și zeamă de lămâie, cartof copt în coajă, legume înăbușite, supă de linte, humus, fasole bătută sunt delicii pe care le poți consuma în Săptămâna Mare fără restricții.

Adauga ghiveci de legume, supă cremă de legume, legume pe grill cu zeamă de lămâie și usturoi, porumb fiert, mâncare de leurdă/ștevie/spanac cu usturoi verde și mămăliguță, salată de rădăcinoase cu miez de nucă.

Toate sunt delicioase și foarte sănătoase.

În plus după Săptămâna Mare și perioada de post, bucatele de pe masa de Paște vor fi mult mai savuroase.

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus