Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Cum transformi alimentele rele în prietenoase cu silueta

Cum transformi alimentele rele în prietenoase cu silueta

Dacă ai ținut vreodată cură de slăbire sau ești chiar acum la dietă, ți s-a spus să renunți la carbohidrați. Adio cartofi copți, rămas-bun pâine cu unt, la revedere spaghete! Nu-i așa că te-ai bucura dacă lucrurile ca lucrurile să stea altfel? 

Ce au în comun pâinea, pastele, cartofii și orezul, pe lângă faptul că sunt atât de gustoase, încât deseori exagerăm cu porțiile? Toate sunt bogate în carbohidrați simpli, în special amidon, care provoacă o creștere bruscă a glicemiei, lucru de evitat, întrucât creșterile mari și repetate ale insulinei duc în timp nu doar la rezistența la insulină și la diabet, ci și la diverse alte probleme de sănătate.

De ce te îngrașă alimentele bogate în amidon? Când se mărește glicemia, crește și nivelul insulinei, hormonul care face mai mult decât să readucă zahărul din sânge la valori normale: el dă comanda ca toți carbohidrații neutilizați de organism să fie transformați în depozite de grăsime. Cât timp nivelul insulinei e crescut, corpul stochează grăsimile pentru a le folosi mai târziu. Dacă mesele îți oferă aproape întotdeauna mai multe calorii decât ai nevoie, rezervele acestea de grăsimi nu doar că nu vor fi consumate, ci chiar se vor mări. Un pic azi, un pic mâine și uite așa ne trezim cu inesteticii colăcei de pe burtică, de care apoi nu reușim să scăpăm. Totuși, iată o veste care cu siguranță îți va însenina ziua: e suficient să schimbi modul în care prepari aceste alimente ca ele să devină prietenoase cu silueta ta. Descoperă ce și cum să faci.

Pastele: răcite și reîncălzite

Ți-e dor de spaghete? Iată un truc prin care să le transformi în alimente mai puțin periculoase pentru siluetă: după ce au fiert, lasă-le în frigider peste noapte. Când vrei să le mănânci, tot ce ai de făcut este să le reîncălzești, scufundându-le 30 de secunde în apă clocotită. De ce sunt pastele mai sănătoase consumate astfel? Când se răcesc, amidonul din ele capătă o structură mai apropiată amidonului rezistent, pe care îl găsim și în fasolea boabe, mazăre, linte, ovăz, care e mai greu de digerat. S-a observat că, după o porție de paste preparate astfel, creșterea glicemiei și a insulinei e cu 50% mai mică. Un efect bine-venit pentru toți cei care, dintr-un motiv sau altul, urmează o dietă low-carb (cu puțini carbohidrați).

Pâinea: congelată, apoi prăjită

Adori pâinea cu unt, dar ți-o refuzi de teamă că te vei îngrășa? Gata cu interdicțiile, fiindcă iată ce s-a descoperit: dacă întâi congelăm și apoi prăjim pâinea albă, indicele ei glicemic scade cu 40-50%, împiedicând astfel creșterea exagerată a glicemiei. Specialiștii presupun că acest lucru se datorează faptului că moleculele de amidon din pâine își modifică structura în urma congelării, decongelării și prăjirii. Așadar, data viitoare când ți-e poftă de pâine albă, ia o felie de pâine din congelator, pune-o în prăjitor și savureaz-o fără grija kilogramelor în plus. Sigur, asta nu înseamnă că ai undă verde la o jumătate de franzelă deodată, dar te poți desfăta liniștită cu 1-2 felii pe zi. De reținut că studiile s-au făcut doar pentru pâinea albă. Nu se știe dacă aceleași modificări se petrec și cu alte tipuri de pâine (integrală, secară etc.).

Cartofii: mai buni reci

Cartofii sunt de trei ori mai sățioși decât pâinea. De fapt, ocupă un loc fruntaș în topul celor mai sățioase alimente. Problema este că au indicele glicemic 85, considerabil mai mare decât al zahărului (indice 68). Dintre cartofi însă, cei noi și unele tipuri de cartofi albi au indice glicemic mai mic. Și-acum vestea bună: cartofii, la fel ca pastele, cresc mai puțin glicemia și insulina dacă sunt consumați reci. Motivul e același: o parte din amidon devine rezistent, nemaifiind transformat în zahăr. Iar dacă îi mănânci la aceeași masă cu castraveciori în oțet sau o salată asezonată cu oțet, indicele lor glicemic scade cu 30-40%. 

Orezul: fiert cu puțin ulei 

În 2015, cercetătorii au descoperit o modalitate surprinzătoare de a prepara orezul, care nu doar că îl transformă într-un aliment mai sănătos, dar în același timp îl „scutură“ și de o parte din calorii. Metoda e simplă: fierbi 500 ml de apă și torni o lingură de ulei (în studii s-a folosit ulei din nucă-de-cocos) înainte să adaugi orezul. Imediat ce s-a fiert, pune-l în frigider pentru 12 ore. Obții un orez care are de 10 ori mai mult amidon rezistent și e cu 30-50% mai sărac în calorii. Îl poți consuma rece sau reîncălzit, după preferință.

Chiar dacă, preparate într-un anume fel, devin mai sănătoase, pâinea, pastele, cartofii și orezul rămân totuși o sursă bogată de carbohidrați. Savurează-le cu măsură! 

Oțetul, ingredient-minune

Oțetul diluat este un tonic tradițional pentru slăbit. Dacă bei două lingurițe chiar înaintea unei mese bogate în carbohidrați, glicemia și insulina vor crește cu 35% mai puțin. Un efect excelent dacă vrei să-ți păstrezi silueta. Și persoanele care suferă de diabet de tip II ori au rezistență la insulină pot profita de avantajele oțetului: două linguri de oțet diluate în apă băute seara înainte de culcare ajută la scăderea glicemiei de dimineață, măsurată pe nemâncate.

 

Citește și:

 

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.23/15.06.2017
Autor:Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns