Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Cure pentru ficat sănătos

Cure pentru ficat sănătos

Este organul cu cea mai mare capacitate de regenerare, dar se îmbolnăvește când e suprasolicitat. Printre afecțiunile comune se numără ficatul gras, hepatita acută sau cronică și, mai grav, ciroza.

Dieta nesănătoasă (fast-food, prăjeli, afumături, grăsimi, dulciuri concentrate), medicamentele de orice fel administrate pe termen lung, consumul crescut de alcool sunt câțiva dintre factorii de risc, iar printre semnele că poți avea o problemă cu ficatul se numără oboseala accentuată, scăderea poftei de mâncare, colesterolul mărit, grăsimea acumulată în zona abdomenului, uneori îngălbenirea pielii. Odată confirmat diagnosticul de către medic, pe lângă tratamentul indicat, apelează cu încredere la remediile naturale care stimulează refacerea celulelor hepatice!

Cartof crud

Mănâncă zilnic o salată dintr-un cartof crud ras, peste care adaugi câteva picături de ulei de măsline. Cartoful conține vitamine și substanțe cu efect cicatrizant, iar uleiul de măsline este el însuși foarte benefic pentru ficat. Dacă nu poți consuma cartoful crud, fierbe-l foarte puțin. Cel mai eficient este însă sucul, obținut din cartofi cruzi (necurățați și bine spălați) cu ajutorul storcătorului – bei câte o jumătate de pahar de trei ori pe zi, imediat după preparare. Este un remediu excelent în special în hepatita cronică. Cura se ține minimum două săptămâni, maximum cinci.

Citrice

Lămâia ajută la eliminarea excesului de grăsime din ficat, cauza steatozei (ficat gras). Dimineața, bea pe stomacul gol sucul proaspăt stors de la o lămâie, amestecat cu o lingură de ulei de măsline sau, dacă nu suporți, cu miere. Cura se ține minimum o lună.

Și grepfrutul este un bun drenor hepatic, iar efectele se simt dacă bei 500 ml pe zi.

Cura este contraindicată celor care au probleme cu stomacul (gastrită, ulcer).

Afine

Cura cu afine durează 2-3 săptămâni, timp în care trebuie să consumi cel puțin 500 g de fructe crude zilnic, pentru a elimina toxinele acumulate. În plus, micile fructe negre pline de antioxidanți te ajută să slăbești și reglează glicemia. Și afinele uscate sunt benefice pentru ficat, dar nu se recomandă mai mult de 100 g zilnic și nu au același efect terapeutic.

Produse apicole

Câte două linguri cu miere de trei ori pe zi, înainte de mese, au rol protector pentru ficat.

La fel polenul – ia câte trei lingurițe pe stomacul gol timp de o lună. După două luni de pauză, cura se repetă.

Morcov și varză

Morcovi se găsesc tot timpul anului și nu sunt scumpi deloc. Bea suc, un pahar de două ori pe zi, dimineața și după-amiaza. Salatele de morcov ras sunt și ele o alegere sănătoasă, nu doar ca desert, ci și alături de diverse mâncăruri. Sucul de varză previne deteriorarea celulelor ficatului, chiar şi când sunt implicaţi factori infecţioşi. Pentru că nu e foarte plăcut la gust, îl poți consuma în combinație cu suc de morcov (100 ml de suc de varză la 300 ml suc de morcov).

20 de picături de tinctură de ienupăr luate de trei ori pe zi vreme de 5-6 săptămâni stimulează buna funcționare a sistemului digestiv.

Citește și:

10 reguli uluitoare pentru a avea o alimentatie sanatoasa

Cinci alimente bune pentru creier

Cireșe și vișine pentru sănătate

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.29/23.07.2015

Autor: Andreea Cohuț

Sursa foto: pixabay.com


Lasă un răspuns

Sus