Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > De ce este esentiala vitamina K si care sunt cele mai bune surse naturale

De ce este esentiala vitamina K si care sunt cele mai bune surse naturale

Vitamina K este o vitamina esentiala de care organism. Vitamina K intervine in procesul de coagulare a sangelui si este un nutrient important, protejand impotriva osteoporozei si ajutand la prevenirea deteriorarii celulare.

In natura exista doua forme de vitamina K. Vitamina K1 se gaseste in plante verzi, iar vitamina K2 este varianta vitaminei K care este produsa de bacterii in intestin, care se gaseste si in produse de origine animala, iar varianta sintetica se numeste K3, si este inclusa in suplimente alimentare. Organsimul are nevoie de un aport egal de vitamina K1 si K2.

Este esentiala mentinerea unui echilibru intre aportul acestei vitamine si nevoile organismului. Deficitul de vitamina K este rar, deoarece acest nutrient este disponibil in multe legume, iar consumatorii de legume nu au probleme cu nivelul acestui nutrient in organism. Simptomele deficitului sunt: slaba coagulare a sangelui, sangerari ale gingilor, hemoragii nazale, o durata de sangerare mai mare cand te tai, vanataile fara motiv, dar mai ales anemia, precum si un risc crescut al hemoragiilor interne si o anume fragilitate osoasa.

Expertii considera ca necesarul de vitamina K zilnic variaza in functie de varsta astfel:

  • Copii 0 – 6 luni: 2 micrograme pe zi,
  • Copii 7 – 11 luni: 2,5 micrograme pe zi
  • Pentru copii de la 1 la 3 ani: 30 micrograme pe zi
  • Pentru copii de la 4 la 8 ani: 55 micrograme pe zi
  • Pentru copii de la 9 la 13 ani: 60 micrograme pe zi
  • Adolescentii (14 – 18 ani): 75 micrograme pe zi
  • Adulti barbati (peste 19 ani): 120 micrograme pe zi
  • Adulti femei (peste 19 ani): 90 micrograme pe zi
  • Femei insarcinate sau care alapteaza au nevoie de 90 micrograme pe zi.

Alimentele bogate in vitamina K sunt spanacul, varza de Bruxelles, patrunjelul, avocado sau semintele de dovleac, fasole verde, sparanghel, broccoli, mazare, mustar, morcov, salata verde, busuioc, oregano, telina, cimbru, cuisoare, ardei, rosii.

Vitamina este o vitamina liposolubila, ceea ce inseamna ca are nevoie de grasimi (cum ar fi uleiurile vegetale) pentru a fi absorbita de catre organism. Temperaturile inalte distrug vitamina, dar acest nutrient este mult mai rezistent la contactul cu aerul decat alte vitamine, astfel ca alimentele neprelucrate contin cantitati mai mari de vitamina decat cele care au fost prelucrate, chiar daca acestea sunt pastrate in frigider.

Persoanele care au un aport constant de vitamina K scad riscul de a face diferite tipuri de cancer. Mai mult o serie de studii au dovedit capacitatea acestei vitamine de a creste capacitatea organsimului la a reactiona la tratamentul anticanceros.

O nutrite sanatoasa insemna echilibru si diversitate. Vitamina K este un argument in plus in favoarea acestui principiu.

Sursa foto: pixabay.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns