Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Motive temeinice sa renunti la zahar

Motive temeinice sa renunti la zahar

Dulcele e o consolare doar în aparență, deși simți că te satură, te calmează și te înveselește. În realitate, zahărul este o substanță toxică pentru organism, nu aduce nici un nutrient și are calorii goale, motiv pentru care îți oferim motive temeinice să renunți la zahăr.

Un pahar cu suc acidulat conține opt lingurițe cu zahăr. Prin albire, zahărul e sărăcit de substanțele nutritive și îi rămân multe calorii (399 la 100 g) fără valoare. Pancreasul nu e obișnuit structural cu enormele cantități de zahăr din alimentația modernă, nu tot ce are gust bun este folositor pentru sănătate, iar zahărul e campion la nonbeneficii:

Te îngrașă

Pancreasul sufocat de zahăr răspunde printr-o mare cantitate de insulină pentru a reduce glicemia. După ce rezervorul de glicogen se umple, restul de zahăr este depozitat ca țesut adipos. În timp, obezitatea duce la diabet, boli cardiace, hepatice, renale.

Îți scade imunitatea

Pe stomacul gol, un leucocit (adică o celulă albă) distruge 14 bacterii, în timp ce, după două felii de tort, capacitatea lui de luptă împotriva intruşilor scade cu peste 90%. Astfel, organismul nu mai are forța de a se apăra de infecții.

Favorizează cariile

De exemplu, zahărul fermentat de microbii din gură formează acizi care atacă smalțul. De asemenea, cercetătorii finlandezi au descoperit că alimentația bogată în zahăr împiedică formarea dentinei (cea mai mare parte a dintelui, aflată sub smalț).

Te demineralizează

Pentru a fi metabolizat, zahărul ia din rezervele de calciu, crom, magneziu, enzime și vitamina B1. Astfel, ajung și tinerii, nu doar persoanele în vârstă să sufere de osteoporoză și alte boli articulare.

Slăbește inima

Zahărul dăunează inimii la fel ca grăsimile saturate. Practic, când consumi mai mult zahăr decât poţi să metabolizezi, excesul se depune pe artere. Crește colesterolul rău, fluxul sangvin e încetinit și inima ajunge să fie sufocată de grăsime.

Ți-am adus suficiente motive să renunți la zahăr?

Afla totul despre zahăr

Articol preluat din ediția de iunie 2014 a revistei Femeia.

Autor: Lidia Năstase

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus