Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Imunitatea, o prioritate

Imunitatea, o prioritate

Un complex de factori, de la schimbarile de clima, la viata noastra prea plina si prea agita, de la poluare, la aglomeratie, de la stres la alimentatie nerationala ne afecteaza grav imunitatea. Perioada d eiarna, gerul, urmat de cresterea prea brusca a temperaturilor ne-au pus sistemul imunitar la grea incercare. Dovada gripele si racelile care se tin scai de noi.

Pentru toate aceste motive dar nu numai pentru acestea imunitatea este o prioritate.

Varza, varza de Bruxelles, conopida si broccoli nu sunt dor legume de sezon, dar sunt si aliati pretiosi pentru imunitate si asta datorita unor compusi specifici si a unei concentratii mari de sulf pe care toate aceste legume o contin.

Sulful functioneaza ca un antiviral natural, foarte activ daca atinge anumte concentratii in organism. Iar cele patru legume asta fac, cresc concentratia de sulf natural din organism si impulsioneaza sistemul imunitar.

Toate aceste patru legume au capacitatea de a stimula secretia de mucus la nivelul mucoaselor aparatului respirator, activeaza procesele imune de la nivelul tubului digestiv si cresc imunitatea generala. Si asta nu este tot. Aceste patru legume au ca efect si stimularea regenerarii epiteliale la nivelul pielii.

In ceea ce priveste efectele asupra sistemului imunitar si beneficiile pentru imunitate, cele patru legume determina cresterea activitati si a reactivitati limfocitelor.

Legumele din aceasta familie sunt pline de vitamine, sunt bogate in fibre, dar sunt sarace in calorii, asa ca se pot consuma in orice cantitate fara nici o grija. In plus, contin si niste compusi care blocheaza sau incetinesc dezvoltarea celulelor canceroase, ceea ce este un alt avantaj major pentru imunitate.

Varza alba si rosie nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic, cel putin pana in februarie. Manaca de cate ori ai ocazia varza murata. Are toate beneficiile celei crude, plus o doza importanta de vitamina C.

Varza de Bruxelles este o delicatesa daca o fierbi in aburi si o garnisesti cu ulei de masline, suc de lamaie, sare si mult piper peste care adaugi o mana zdravana de fulgi de migdale usor rumeniti.

Conopida este delicioasa fiarta in aburi, coapta sau preparata sub forma de mancarica, cu putina smantana si multa verdeata. In ceea ce priveste broccoli, pe care special l-am lasat la urma, este unul din marile daruri facute de natura omului. Este bogat in minerale si vitamine si activeaza toate sistemele de protectie naturala. Copt sau fiert la aburi cu suc de lamaie si putin ulei este irezistibil. Cantitatile nu conteaza, pentru ca valorea calorica este nesemnificativa. Sa mai spunem ca toate aceste legume sunt ideale in dietele vegetariene si in curele de slabit.

 

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/


Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus