Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Mâncarea raw, mană cerească pentru organism

Mâncarea raw, mană cerească pentru organism

Dulciurile pline de zahăr și toate mâncărurile interzise la care poftim zilnic aduc sentimente de vinovăție și extrakilograme. Avem însă o alternativă delicioasă și sănătoasă.

Ce înseamnă row vegan : alimente crude, cât mai naturale, nepreparate termic

Fondatoarea primei cofetării-ceainării raw-vegane din România, specialistă în deserturi raw-vegane și în programe detox și terapeutice cu sucuri naturale din legume si fructe, Anca Alungulesei crede cu tărie că sănătatea depinde în mare măsură de micile schimbări din alimentație, așa încât să fie benefice organismului, dar fără să devină un stres pentru noi. Nu e ușor să renunți la alimentația obișnuită și să consumi mâncare crudă, fără zahăr, fără ingrediente de origine animală, nepreparată termic, dar fiecare poate face asta într-o măsură mai mare sau mai mică. „Schimbările trebuie să vină într-un mod cât se poate de natural, să le dorim și să fim mulțumiți cu ele, pentru că, dacă e ceva forţat, pierdem plăcerea aceea minunată de a mânca și de a savura ce mâncăm“, crede Anca.

O alegere naturală

Ne propunem să facem schimbări în dietă când primim diverse semnale, cum sunt problemele de sănătate sau de greutate, dar de cele mai multe ori dârzenia nu ne ține mai mult de câteva zile. „Trebuie să existe un declic. Eu am conştientizat cât de importantă este alimentaţia și, de fapt, am înţeles care este diferenţa între a te hrăni și a mânca. Una te încarcă și alta îţi umple doar stomacul.“

Din simplă curiozitate, mâncarea sănătoasă a devenit pentru Anca un mod de viață: „Interesul meu pentru alimentaţia raw-vegană a început acum trei ani. Aveam nevoie de o schimbare, nu doar eu, ci și cei dragi mie. A fost momentul meu de «trezire», când am înţeles că starea de sănătate este în mâinile noastre. Iar de la trezirea interesului către tot ce este sănătos la pasiune a fost doar un pas. Mi-am dorit atât de mult să împărtăşesc acest lucru, nu doar celor apropiaţi mie, ci la cât mai multă lume, încât a apărut peste noapte RawCoco… Pentru asta am citit foarte mult, am început să studiez nutriţia, să aplic și să testez pe mine și pe cei apropiaţi. Și am văzut care sunt efectele. Partea de documentare există în continuare, mereu apar informaţii și studii noi.“

Pașii mici sunt importanți

O astfel de dietă e uneori destul de costisitoare și nici aprovizionarea nu se face așa de ușor ca în cazul alimentelor comune, dar fiecare poate alege exact ce și cât mănâncă raw. Important e să încerci a te hrăni cât mai natural! „Până la urmă, noi decidem cât la sută alimente crude ne dorim să consumăm. Nu există un «aşa trebuie». Minunat este și dacă avem o masă crudă pe zi, și dacă avem trei. Tot minunat este și să avem o zi pe săptămână în care să mâncăm crud sau să consumăm doar sucuri. Pentru că, astfel, îi vom oferi organismului un binemeritat repaus. Repet: schimbarea să vină din convingere și prin testare. Mie personal nu-mi plac lucrurile habotnice, nu pot să fac un lucru pentru că trebuie, însă îl fac atunci când cred în el. Eu mănânc în funcţie de cum mă simt. Asta înseamnă că pot consuma un procent mai mare sau mai mic de hrană vie. Nu 100%. Dacă gust și altceva în afară de hrană crudă, nu mă simt vinovată. Știu că am libertatea de a alege și mă bucur de fiecare masă în sine.“

De ce să alegi raw-vegan

Beneficiile consumului de hrană crudă sunt foarte multe. „De la o anumită vârstă, suntem preocupaţi să numărăm caloriile. Dacă ne încadrăm într-un număr standard de calorii, avem senzaţia că ne hrănim sănătos. Din punctul meu de vedere, nu caloriile sunt importante, ci nutrienţii pe care organismul îi primește. În primul rând, cu ajutorul unei alimentaţii cât mai naturale și crude, menţinem pH-ul neutru al organismului. Și un pH neutru înseamnă o probabilitate scăzută de a ne îmbolnăvi. Din punctul meu de vedere, cel mai important beneficiu este că nivelul de energie al organismului crește în mod natural. Tot la capitolul beneficii aș încadra claritatea mentală, digestia corectă și o piele mult mai curată. Faptul că persoanele care consumă cât mai mult crud reuşesc să slăbească este un alt rezultat pozitiv al normalizării și echilibrării proceselor din organism. Pierderea în greutate este doar efectul colateral bine-venit al consumului de hrană crudă. Ideea este să consumăm cât mai multe alimente pline de nutrienţi care ne fac să ne simţim bine. Și mâncarea raw-vegană aduce asta în viaţa noastră.“

Cele mai mari ispite sunt… dulci

Anca a renunțat complet la dulciurile din comerț și ne sfătuiește să facem la fel, ținând cont cât de nociv e zahărul alb.

„Pentru o alimentaţie cât mai sănătoasă, primul lucru cu care ar trebui să începem schimbarea este dulcele. Abia apoi putem trece la nivelul următor: ne decidem dacă renunţăm la carne sau nu, dacă e bun sau nu laptele pentru noi și tot aşa. Ideea cofetăriei mi-a venit în momentul când am înțeles câte dezechilibre produce în organism zahărul alb – și totuși cei din jurul meu consumau dulciuri, neavând alternativă. Am fondat RawCoco din convingere, din dorinţa de a produce o schimbare în ce priveşte consumul de dulciuri și de a oferi acea alternativă. Am ales în primul rând dulciurile fiindcă dulcele este considerat încă din copilărie un premiu.

Dacă întrebi pe cineva ce îi place cel mai mult, cu siguranţă pe lista lui se va găsi ceva dulce. Părinţii fac din dulce o recompensă și, din păcate, această recompensă este plină de zahăr alb rafinat, un inamic silenţios care ne face rău zi de zi și creează dependență la fel ca tutunul și alcoolul.“

Deserturile raw, plăceri nevinovate

Cei care nu au cum să trăiască fără dulciuri își supun organismul la multe cazne și riscuri. Dar nu și dacă desertul ales conține numai ingrediente sănătoase. „Se ştie că nouă, oamenilor, ne plac lucrurile interzise. Aşa se întâmplă și cu dulcele. Ajungem să consumăm dulce și ne învinovăţim chiar dinainte de a-l gusta. Îl mâncăm și vinovăţia crește apoi și mai mult. Și, uite aşa, trăim într-o vinovăţie continuă și practic nu mai există nici măcar bucuria de a ne răsfăţa cu ceva dulce și bun. Atunci, m-am gândit că mi-ar plăcea să mâncăm un dulce cu plăcere și fără teama că ne face rău. Cum ar fi să ne răsfăţăm cu un desert despre care știm că nu conţine zahăr și, în plus, este neprocesat termic? Asta înseamnă că nutrienţii, vitaminele și enzimele din fiecare felie de tort sau din fiecare pătrățică de ciocolată sunt acolo și vom beneficia de ele. Acesta este principiul de la care am plecat, mi-am dorit un loc în care oamenii să vină și se răsfețe cu un dulce sănătos FĂRĂ VINOVĂŢIE. Practic, am reinventat dulcele.“

Secretele unui dulce raw

Deserturile raw-vegane se gătesc la rece și din compoziţia lor sunt excluse orice ingredient de origine animală (ouă, lapte, unt, margarină), făina și esenţele artificiale. Ele nu conţin aditivi, potentațori de aromă, E-uri și nici conservanți. Se folosesc nuci și seminţe (cocos, migdale, nuci, caju, seminţe), îndulcitori naturali (miere, sirop de agave), lapte vegetal (de migdale, de nuci, de caju, de cocos), superalimente (maca, goji), fructe uscate și proaspete (portocale, mere, merişoare, curmale, smochine, stafide), pudre naturale (cacao, guarana, spirulină, chlorella), condimente naturale (vanilie, scorţişoară, cardamom, nucşoară), uleiuri esenţiale naturale (ulei de cacao, de trandafiri, de cocos).

RawCoco are deja un an. Și am ştiut din prima clipă, chiar dinainte de a-l deschide, că este cea mai frumoasă afacere din lume pe care şi-o poate dori cineva. Pentru mine nu este un job, nu este carieră. Este un mod de viaţă.

Efectele te conving să vrei mai mult

Adoptarea unei diete verzi, pe bază de salate, sucuri, germeni, este pentru organism ca o gură de aer curat. „Eu beau multe sucuri și smoothie-uri în fiecare zi. De multe ori, chiar mă amuz și spun că-mi place să-mi «beau» mâncarea. Iar soțul este primul și cel mai fidel degustător. Încercăm de fiecare dată să mâncăm cât mai sănătos și să avem în fiecare zi cât mai multe plante verzi în meniu. Iar efectele sunt nenumărate: mă simt mult mai bine, mai uşoară, pielea arată întinerită, nivelul de energie este crescut. Pe scurt, mă simt mult mai bine cu mine însămi.“

Trucuri de detoxificare

Fiecare dintre noi are nevoie din când în când de o pauză de la alimentele de zi cu zi, care trebuie înlocuite cu altele ușoare, naturale. „Ca sistemul digestiv să funcționeze corect, e important să consumi cât mai multe alimente care ajută intestinele și colonul să evacueze reziduurile alimentare și toxinele. E vorba de sucuri naturale stoarse prin presare la rece (astfel, nu se oxidează și sunt mult mai bogate în vitamine și nutrienţi) din fructe proaspete în coajă, fulgi de drojdie, legume proaspete, alge (spirulină și chlorella), boabe încolțite, spanac, broccoli, seminţe de chia, in, migdale.

O cură de detoxificare cu sucuri este extrem de benefică – timp de câteva zile, organismul se odihneşte, nu mai este forţat să digere mereu alimente. Te vitaminizezi, iar datorită sucurilor crude, nepasteurizate nivelul de energie crește, tranzitul va fi accelerat, iar pielea – mult mai luminoasă. Pentru o detoxificare corectă, avem zilnic nevoie de cel puțin trei litri de suc, minimum trei zile consecutive. Desigur, cele mai bune efecte se văd după un număr prelungit de zile (5-7). Eu recomand mereu sucuri de legume sau sucuri de legume/fructe (în care proporția de legume este mai mare decât cea de fructe).

Dacă sunt 100% din legume, este minunat. Fructele este bine să le consumăm pe stomacul gol sau între mese.“ Mâncarea raw este indicată chiar și celor care suferă de anumite afecțiuni. „Rădăcinoasele sunt adevărate remedii în afecţiunile digestive: morcovul, ţelina, sfecla, păstârnacul, ridichea-neagră, ghimbirul, consumate sub formă de supe sau sucuri, constituie adevărate pansamente pentru stomac. Iar pentru diabetici sunt indicate spre exemplu sucurile stoarse din morcovi, varză-de-Bruxelles și fasole verde.“

                 

Citește și:

Cele mai bune alimente la inceput de toamna

Cele mai bune seminte pentru sanatate

Cinci alimente bune pentru creier

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.29/23.07.2015

Autor: Andreea Cohuț

Sursa foto: arhiva personală


Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus