Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Pepenele verde, ideal pentru frumusețe și siluetă

Pepenele verde, ideal pentru frumusețe și siluetă

Pepenele verde ține de sete și de foame grație fibrelor și apei pe care le conține și, în același timp, te ajută la slăbit, te menține în formă maximă datorită carbohidraților buni și are proprietăți hidratante pentru piele și păr?! Toate acestea îi sporesc calitățile și te îndeamnă te înfrupți din el cu și mai multă poftă. Iată ce beneficii ai dacă mănânci pepene verde.

Multivitamine la felie

Face parte din categoria fructelor-minune, care sunt bune la toate, întrucât are câteva calități speciale: asigură nivelul optim de hidratare, este bogat în vitamine și minerale (A, C, B1, B6, E, D, potasiu, magneziu, fier, calciu, zinc, seleniu). Datorită conținutului ridicat de vitamina C, susține organismul să utilizeze fierul la capacitate maximă, ceea ce înseamnă globulele roșii transportă mai mult oxigen la foliculii piloși, iar urmarea este un păr viguros. Consumul de pepene face părul frumos și datorită conținutului de arginină, un aminoacid esențial care, potențat de citrulina din pepene, accelerează circulația la nivelul scalpului și favorizează creșterea firului. Tot grație vitaminei C sistemul imunitar este întărit și faci mai ușor față stresului sau afecțiunilor provocate de un stil de viață dezordonat.

Efect detox

Pepenele conţine peste 95% apă, având astfel un efect puternic de detoxificare, ceea ce îl recomandă în curele de slăbire, dar şi în afecţiunile rinichilor şi vezicii urinare. Pepenele curăță rinichii, reduce concentrația de acid uric și te scapă de pietre. Acționează ca „detergent“ și pentru colesterolul de pe artere și scade riscul de atac de cord. Conținutul ridicat de apă grăbește digestia, topește grăsimile, acoperind totodată nevoia sporită de hidratare și de săruri minerale când disconfortul termic este accentuat. De asemenea, prin îndepărtarea toxinelor, se produc efecte și asupra tenului – acesta este purificat și devine luminos. Pielea beneficiază de proprietățile pepenelui și în alt fel: hidratarea intensivă îi menține elasticitatea. Nu abuza însă de curele de detoxificare – acestea nu trebuie să dureze mai mult de două săptămâni, fiindcă orice exagerare face rău sănătății!

Excelent antioxidant

Pepenele verde este cea mai bună sursă de licopen (pigmentul ce-i dă culoarea) dintre toate crudităţile roşii (pepenele conține cu 40% mai mult licopen decât tomatele); acesta este un excelent antioxidant, care luptă energic cu radicalii liberi ce sensibilizează organismul, contribuind la prevenția multor cancere și a bolilor de inimă. Un alt antioxidant prețios este vitamina A, prezentă în pepenele verde (o jumătate de pepene îți asigură 12.000 UI de vitamina A, necesarul zilnic recomandat), care susține regenerarea pielii (A poartă numele de vitamina pielii) și previne apariția ridurilor.

Aliat al tonificării

Dacă ești o fire sportivă, iată un motiv în plus să consumi pepene: acesta conține din plin vitamine din complexul B, importante pentru producerea de energie. Întrucât furnizează și magneziu, care susține circulația și ajută musculatura, pepenele este recomandat atât înainte, cât și după exerciții fizice, precum și în perioadele de epuizare fizică și intelectuală. Tot magneziul din pepene, alături de potasiu și de aminoacizi, menține sănătatea inimii și previne hipertensiunea sau tulburări asociate vaselor sangvine.

Un dulce controversat

Știm deja că, dacă vrem să slăbim sau să ne menținem greutatea, un pas important este acela de a renunța la dulciuri, iar unii nutriționiști recomandă chiar reducerea consumului de fructe, întrucât sunt o sursă sporită de zaharuri. Există fructe cu indice glicemic ridicat, precum bananele, care sunt, de obicei, excluse din diete tocmai pentru că aportul de zaharuri (glucide pure) este ridicat.

La fel, există fructe cu indice glicemic mediu, cum este mango, care poate fi consumat chiar și atunci când vrem să slăbim, dar în cantități moderate. Pepenele verde este însă un caz aparte! Iată de ce: are indicele glicemic foarte mare (73), ceea ce înseamnă poate să ne îngrașe. Doar că, în ciuda indicelui ridicat, conținutul de zaharuri pure este scăzut (5%), iar consumul nu afectează glicemia, deci silueta nu suferă când ne bucurăm de savoarea lui.

Zâmbește cu toată gura! Previi formarea tartrului dacă savurezi o felie de pepene imediat după masă.

Truc de frumusețe

Taie pepenele cuburi și pune-le la congelator. Când simți nevoia împrospătării tenului, e suficient să treci un cub peste pomeți, iar astfel, răcorirea și hidratarea sunt garantate! Unde mai pui că ai parte și de un cocteil de vitamine și minerale după care tenul obosit de soare tânjește!

Citește și:

Articol preluat din ediția de august 2017 a revistei Femeia.
Autor: Lidia Năstase
Foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns