Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Sănătate din sâmburi şi coajă

Sănătate din sâmburi şi coajă

Adică din ce arunci înainte de a mânca fructele la care pofteşti. De obicei, sâmburii nu se mănâncă, iar coaja e deseori prea tare. Uită de coşul de gunoi!

Pune deoparte coaja şi strânge sâmburii, pentru că sunt plini de sănătate. Sâmburii şi coaja fructelor sunt un fel de rezervoare pline de substanţe vindecătoare. Iar folosite inteligent, după reţete verificate generaţii de-a rândul, sunt la fel de eficiente ca medicamentele.

Pulbere din sâmburi de măsline

Sâmburii trebuie bine uscaţi, măcinaţi cât mai fin, apoi se prepară un decoct. O linguriţă cu pulbere se fierbe zece minute în 250 ml de apă, se strecoară şi se bea cu înghiţituri mici pe parcursul dimineţii, timp de 14 zile. Decoctul este foarte bun pentru diabetici întrucât reglează glicemia. Ajută la purificarea sângelui, revigorează circulaţia sangvină, revitalizează pielea şi elimină toxinele, lăsând pielea moale şi mătăsoasă.  Mai mult, din pudra de sâmburi de măsline se obține un scrub excelent. Curăţă tenul de grăsime, exfoliază, hrăneşte.

Comprese din coajă de banană

Conţinând potasiu şi antioxidanţi, coaja de banaă e un excelent regenerator al pielii.  E suficient să te masezi cu partea interioară a cojii de 2-3 ori pe săptămână, înaintea duşului de seară. Coaja acestui fruct e una dintre cele mai eficiente comprese împotriva vânătăilor dacă o pui cu partea interioară direct pe hematom – acesta se va estompa mult mai repede. Este foarte bună și împotriva durerilor de cap, sub formă de compresă aplicată pe frunte.

Pastă din sâmburi de lămâie

Pisezi sâmburii şi amesteci pulberea cu miere. Iei câte o linguriţă dimineaţa, contra oxiurilor. E suficientă o cură de 7-10 zile. Amesteci pulbere din sâmburi cu coajă şi pulpă de lămâie zdrobite până când obţii o pastă, torni o lingură cu miere şi un pic de apă. Lași la macerat trei ore, strecori şi bei seara, înainte de culcare. Scade febra, întărește imunitatea şi pune bacteriile şi virusurile la pământ. Tot pasta asta îţi face şi manichiura: dai cu ea periodic pe unghii şi le vei avea mai tari, frumoase şi fără cuticule.

Perne cu sâmburi de cireşe

O faţă de pernă plină cu sâmburi de cireşe uscaţi se pune la încălzit în tava cuptorului. Se lasă câteva minute, apoi se așază pe locurile dureroase. Este recomandată în durerile de gât şi de spate, de abdomen şi chiar pentru colicilor bebeluşilor.

Decoct din coajă de nuci verzi

O linguriţă de coajă de nucă verde mărunţită și fiartă cinci minute în 0,5 litri de apă se foloseşte ca vermifug. Se ia o lingură din două în două ore, timp de două săptămâni. Decoctul ăsta se poate folosi pentru nuanțarea naturală a părului, dar şi în lupta contra mătreţii. Compresele cu decoct sunt calmante în durerile reumatice.

Pastă din coajă de roşie

Cureţi trei roşii bine coapte de coajă şi o amesteci cu câteva picături de ulei de măsline şi lămâie. Mănânci pasta şi scapi de problemele cu calculii biliari sau renali. Tratamentul se ia zilnic, până la dispariia simptomelor.

Infuzie din sâmburi de măr

Pisează sâmburii după uscare, toarnă peste ei apă clocotită şi acoperă cu o farfurioară. Lasă aşa, la infuzat, 20 de minute. Seara, înainte de culcare, îţi pui pe ochi comprese cu această infuzie din sâmburi și le ții 30 de minute. Compresele atenuează ridurile din jurul ochilor, calmează pleoapele inflamate şi iritate.

Băi cu coajă de portocale

Taninurile din coaja de portocală sunt tocmai bune pentru a preveni apariţia coşurilor şi îmbătrânirea prematură a pielii. Se recomandată 1-2 băi pe săptămână cu apă călduţă în care ai adăugat coaja de la un kilogram de portocale.

Loţiune din sâmburi de gutuie

Prepari loţiunea din coaja şi sâmburii zdrobiţi de la două gutui, care se pun la macerat în puţin alcool 15 zile. Amesteci apoi extractul cu apă plată (1:1) şi foloseşti loţiunea la curăţarea tenului seara şi dimineaţa.

Infuzia din coajă de măr

Două  linguri de coajă uscată şi mărunțită la 250 ml de apă clocotită se lasă la infuzat zece minute, se strecoară şi se bea o cană cu două ore înainte de culcare. Este unul dintre cele mai eficiente somnifere. Aceeaşi infuzie este leac pentru bronşită şi tuse. În plus, coaja de măr conţine o cantitate de aproape cinci ori mai mare de vitamina A decât mărul propriu-zis.

Persoanele care consumă roşii cu tot cu coajă chiar şi în mâncare sunt mult mai protejate împotriva accidentelor vasculare, a infarctului şi bolilor de inimă.

Citește și:

Cele mai bune alimente la inceput de toamna

Cele mai bune seminte pentru sanatate

Cinci alimente bune pentru creier

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.30/30.07.2015

Autor: Irina Tudor Dumitrescu

Sursa foto: pixabay.com


Lasă un răspuns

Sus