Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Știai că poți congela aceste alimente?

Știai că poți congela aceste alimente?

Orez fiert, ouă, banane la congelator? Ai spune că nu. Totuși, există multe alimente pe care nu te-ai fi gândit niciodată să le congelezi, dar care se conservă foarte bine la temperaturi mici.

Cotlete de porc la ofertă? Iei vreo zece bucăți. Două le gătești chiar astă-seară, iar pe celelalte le congelezi. Ai chef să faci lasagna? Jumătate din cantitate o păstrezi în congelator pentru săptămâna viitoare, când îți vin prietenii în vizită.

Frigul păstrează prospețimea

Fără aparatul de răcit din bucătărie, viața ne-ar fi mult mai complicată. Frigiderul ne permite să menținem proaspete alimentele câteva zile, dar în congelator le putem păstra luni bune, conservându-le în același timp savoarea și calitățile nutritive. Cum funcționează? Frigul încetinește foarte mult activitatea enzimelor și microorganismelor responsabile de degradarea alimentelor. La minus 18°C, alimentele rezistă între trei luni și un an. Iată câteva alimente despre care probabil nu știai că pot fi înghețate și apoi folosite în siguranță.

Orez fiert

Poate fi păstrat la congelator maximum două luni. Spală orezul în apă rece, apoi fierbe-l la foc redus. Când e gata, pune-l într-un recipient (sau mai multe mici) cu capac poate fi folosit la cuptorul cu microunde. Lasă orezul să se răcească în frigider înainte să-l pui la congelator. Îl poți decongela fie la microunde, dacă vrei să-l folosești de îndată, fie în frigider, dar va dura o jumătate de zi.

Nuci

La congelator, nucile își păstrează mai multă vreme savoarea și valoarea nutritivă. Rezistă între nouă și 12 luni. Dacă sunt decojite, ar fi bine să desfaci miejii în jumătăți și să-i îndepărtezi pe cei cu urme de mucegai. Pune-i într-o pungă specială de congelat și încearcă să scoți cât mai mult aer din interiorul ei. Nucile pot fi congelate și sub formă de pudră sau pastă, fie în pungă de congelator, fie în borcan.

Banane coapte

Bananele au început să se înnegrească? Sunt delicioase, de ce să le arunci când le poți congela? Acolo vor rezista 3-4 luni. Le poți îngheța cu sau fără coajă. Decojite, poți să le lași întregi sau tăiate bucățele. În oricare dintre situații, așază fructele într-o tavă, fără să se atingă, și ține-le la congelator 30 de minute (sau până când îngheață). Abia apoi bagă-le în punga de congelator. Și piureul de banane poate fi congelat: adaugă 15 ml de zeamă de lămâie (pentru conservare) la 250 ml de piure.

Ouă

Da, chiar și ouăle pot fi congelate, dar nu în coajă! Amestecate laolaltă, omogenizate, dar nu bătute spumă, albușul și gălbenușul pot fi înghețate împreună într-un recipient cu capac. Notează data și câte ouă sunt. Le poți păstra astfel șase luni. Albușurile separate: le verși în tăvița pentru cuburi de gheață și le lași cât să se întărească, apoi le pui într-o pungă. Gălbenușurile formează un gel și devin lipicioase dacă nu le adaugi un pic de sare sau de zahăr (în funcție de rețetele în care le vei folosi). La patru gălbenușuri, pune o linguriță de zahăr sau ¼ linguriță de sare. Scrie pe recipient câte gălbenușuri sunt și dacă ai pus sare sau zahăr.

Unt

Dacă îți place untul și îl găsești la preț bun, poți cumpăra fără probleme o cantitate mai mare. Surplusul îl conservi șase luni la congelator. De preferat să-l congelezi în bucăți mici (cât folosești o dată), ca să nu decongelezi întregul pachet.

Paste gătite

Data viitoare când gătești paste, nu ezita să folosești tot pachetul. De ce? Întrucât ce rămâne poți congela într-o cutie ermetică. Vor rezista înghețate câteva luni. Când nu vei avea timp să gătești ori când prietenii te vor vizita pe nepusă masă, pastele vor fi gata în câteva minute. Le poți încălzi la microunde sau la foc iute, după ce le ții zece minute în frigider.

Lapte

Ce poate fi mai enervant decât să rămâi în pană de lapte? Ca să eviți acest incident matinal, păstrează o mică provizie congelată. Pasteurizat sau sterilizat, laptele rămâne înghețat până la șase luni. Decongelează-l în frigider!

Sendvișuri

De ce să pierzi timp prețios în fiecare dimineața cu pregătirea sendvișurile pentru gustarea de la școală a celor mici? Prepară-le pe toate duminica și congelează-le, fiecare în punguța lui. Dimineața, scoți din congelator câte sendvișuri ai nevoie, iar până la ora gustării, ele se vor dezgheța. Sau, dacă nu, scoate-le de cu seară și lasă-le în frigider până a doua zi. Roșiile, salata și maioneza nu se congelează, așa că trebuie să le adaugi în sendviș dimineața.

Pâine

Dacă ai luat mai multă pâine și știi că n-o vei mânca pe toată înainte să se învechească, păstrează surplusul la congelator. Va fi la fel de gustoasă când o vei dezgheța!

Vin

Să congelezi vinul nu e o gafă! Sigur că licoarea lui Bahus se conservă optim într-un loc întunecos, cu umitate peste 50% și aerisit, cu temperatură constantă de 10-12°C. Dar acest lucru e valabil pentru sticla nedesfăcută. Odată deschisă, situația se schimbă: cel mai bine se păstrează la congelator. Răstoarnă vinul într-o pungă de congelator sau într-o tăviță pentru cuburi de gheață. Înghețat, te va aștepta câteva luni, fără a-și altera aroma. Când vei dori să-l bei sau să-l folosești la sosuri, scoate-l la temperatura camerei.

Ierburi aromatice

După ce le-ai tocat mărunt, amestecă-le cu puțină apă sau supă și pune-le în tăvița de cuburi de gheață. Le poți folosi oricând ai nevoie de un plus de savoare: la supe, ciorbe, mâncăruri, sosuri.

Ce nu-i bine să congelezi

* Țelină, salată, roșii crude, ridichi, pepene verde. Cruditățile se congelează foarte repede, dar, la decongelare, cristalele de gheață din interiorul lor se topesc și legumele își pierd consistența, se înmoaie.

* Brânzeturi moi: ricotta, brânză proaspătă, cremă de brânză etc. Textura acestora se pierde după congelare.

* Maioneză și alimentele care o conțin. Odată congelată, maioneza se taie și își modifică gustul.

Citește și:

Hameiul, sănătate şi bere

Asociază inteligent alimentele!

5 mituri esentiale despre oua

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.42/22.10.2015

Autor: Angelica Câlțan

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns