Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medical > O noua bacterie periculoasa risca sa se raspandeasca in lume

O noua bacterie periculoasa risca sa se raspandeasca in lume

O bacterie rezistenta la aproape toate antibioticele a fost descoperita in spitalele britanice, adusa fiind de persoane care au calatorit in Asia de Sud pentru ingrijiri medicale, informeaza AFP, citand un studiu care sugereaza ca exista un risc de raspandire la nivel mondial.

Bacteria produce enzima de tip „New Delhi metalo-beta-lactamaza” (NDM-1) si a fost identificata prima data in 2009, de catre profesorul Timothy Walsh, la un pacient suedez care fusese tratat in India. Potrivit unui studiu publicat in revista britanica The Lancet Infectious Diseases, cercetatorii au izolat 37 de pacienti in Marea Britanie, dintre care majoritatea calatorisera in India si Pakistan pentru operatii estetice.

„NDM-1 are potentialul de a se transmite la nivel mondial; este necesara o supraveghere coordonata”, avertizeaza autorii studiului, explicand ca numerosi pacienti europeni si americani apeleaza la servicii de chirurgie estetica in India. NDM-1 rezista practic la toate tipurile de antibiotice, inclusiv la carbapenem, folosit de obicei in cazuri de infectii grave.

„Cu acest gen de bacterie, practic am epuizat antibioticele. Doar doua tipuri de antibiotice o pot combate, iar unul nu a fost foarte eficient. Nu vor mai exista antibiotice disponibile in urmatorii zece ani. Daca se va permite perpetuarea acestor infectii fara tratamente adecvate, vom asista la o anumita mortalitate”, avertizeaza profesorul Timothy Walsh. „Ne trebuie un mecanism de supraveghere la scara globala si noi antibiotice pentru astfel de bacterii”, subliniaza specialistul.

Cel putin 44 de cazuri de NDM-1 au fost depistate in statul indian Tamil Nadu, 26 in statul Haryana, precum si in Bangladesh si Pakistan. Profesorul Johann Pitout a declarat ca astfel de cazuri au fost depistate si in SUA, Olanda, Australia si Canada, la persoane care beneficiasera de servicii medicale in India.

Comments

comments

Lasă un răspuns