Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > O poveste de toamnă cu un dovleac auriu

O poveste de toamnă cu un dovleac auriu

Toamna este un dovleac auriu! Un dovleac auriu și parfumat, pentru că a strâns toată clădura şi puterea soarelui vreme de o vară întreagă.

Dovleacul auriu este plin de minerale şi vitamine. Cu alte cuvinte dacă este toamnă, trebuie neaparat să fie dovleac auriu în farfurie, în frigider şi în cămară. Plus că poţi pune dovleac şi în congelator pentru lunile de iarna. Dacă vorbim despre dovleac să spunem că dovleacul de azi este acelaşi cu cel de acum 7000 de ani din America Centrală. De acolo s-a răspândit în toată lumea şi există azi pe toate continentele, în mai multe soiuri. Toate sunt însă excelente pentru sănătate.

Dovleacul este unul din cele mai preţioase daruri ale toamnei. Iată argumente în favoarea dovleacului în această poveste de toamnă cu dovleac auriu.

Culoarea galben-portocalie este o dovadă a faptului că dovleacul este plin de antioxidanţi şi beta-caroten. Beta-carotenul este o provitamină ce va fi convertită de către organism în vitamină A. Pulpă de dovleac conţine vitamine, în special provitamină A, vitaminele E şi C, săruri minerale, hidraţi de carbon, protide, iar seminţele de dovleac conţin ulei, protide, lecitină, rezine şi enzime cu proprietăţi antihelmintice.

Dovleacul poate fi consumat copt sau sub formă de plăcintă, crud şi ras în salate cu roşii, castraveţi, conopidă, condimente; înăbuşit în supe; sub formă de decoct de seminţe, suc – folosit în tratarea cancerului şi a maladiilor vasculare.

Efecte terapeutice ale seminţelor de dovleac. Semințele de dovleac elimină paraziţii intestinali, desfundă vasele de sânge, regleaza colesterolul,  stimulează activitatea rinichilor. Sunt recomandate seminţe de dovleac în cancer, leucemie, scleroză în plăci sau diverse boli greu vindecabile, seminţele de dovleac sunt de mare ajutor, prin rolul energizant.

Uleiul de dovleac extras din seminţe este recomandat pentru reducerea colesterolului în exces, dovleacul reduce riscul producerii anumitor tipuri de cancer şi oferă organismului protecţie împotrivă bolilor de inimă (datorită conţinutului de antioxidanţi). Şi asta nu este tot. Dovleacul şi seminţele de dovleac încetinesc procesul de îmbătrânire şi ajută organismul în procesul de regenerare. Are acţiune laxativa, fiind util în dispepsii şi constipaţii, datorită conţinutului bogat în magneziu şi potasiu. Dovleacul copt este un adevart remediu pentru bolnavii de inimă, pentru ulcer şi pentru aciditatea mărită.

Dovleacul mai este indicat şi în: tulburări hormonale la adolescenţi, menopauză; viermi intestinali, în cure îndelungate. Peste toate acestea dovleacul este un aliat pentru frumuseţea ta. Un excelent exemplu este masca cu dovleac!

Pentru uzul extern, dovleacul este un bun remediu în cazul arsurilor, inflamaţiilor şi abceselor. Totodată, o varietate de creme hidratante şi anti-rid conţin dovleac.

Valorile nutritive ale dovleacului sunt foarte mici. În 100 de grame de pulpă de dovleac sunt circa 80 de calorii, carbohidrati 19 grame, 0 colesterol şi mai puţin de un gram de grăsimi, circa 600 de miligrame de potasiu şi 2,4 grame de proteine.

Afla minunile pe care le fac semintele de dovleac pentru sănatate.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

 

Comments

comments

Lasă un răspuns