Esti aici
Femeia.ro > Featured Homepage > O poveste despre peste si omega 3

O poveste despre peste si omega 3

Există dovezi certe care arată că un consum constant de pește – sau înlocuirea completă a cărnii cu peșteeste benefică  pentru rezolvarea și combaterea unor probleme cardiace, de ritm cardiac și în prevenirea riscului de apariție a accidentelor vasculare cerebrale.

Cele mai bine soiuri de pește bogate în omega 3 sunt macrou, cod, hering, somon sălbatic, ton, sardine, pentru categoria
peștelui oceanic și păstrăv, știucă, șalău, crap din categoria peștelui de apă dulce. Dar, dincolo de aceasta, nici un soi de
pește nu este de neglijat, toți aduc un aport benefic de omega 3, atâta vreme cât este combinat cu legume și nu se
conumă același soi de pește oceanic (prevenind riscul acumulării de metale grele).

Acizii grași omega 3 au rol cardioprotector, mențin elasticitatea vaselor sangvine și previn depunerile de grăsimi pe
pereții acestora (ateroscleroza). În cazul dislipidemiilor, peștele și suplimentele cu ulei de pește scad nivelul
colesterolului ”rău” și al trigliceridelor. Dar asta nu este tot. Acizii grași omega 3 îmbunătățesc activitatea intelectuală a
copiilor și previn apariția depresiilor sau a bolilor neurodegenerative. Creierul uman folosește cea mai mare cantitate de
omaga 3 și au capacitatea de a preveni îmbătrânirea precoce și protejează sistemul nervos. Peștele previne maladia
Alzheimer și au rol antiinflamator.

Toate aceste beneficii ale acizilor grași omega 3 pot fi câștigate măncând pește de trei-patru ori pe săptămână. Peștele
aduce un aport important de vitamine din grupul B, A, D, precum și fosfor, iod, calciu, zinc, fier. Carnea de pește este
mai ușor de digerat decât alte feluri de carne, dar depinde de modul în care este preparată.

Unele soiuri de pește excelează în anumiți nutrienți. Heringul are cea mai mare cantitate de vitamina D. Soiurile de
pește cu carne roșie, somon și ton sunt bogate în fosfor, calciu, iod și fier.

Carnea de pește este mai ușor de digerat decât alte feluri de carne, spun specialiștii, dar depinde de modul în care este
preparată. Cel mai bun este peștele fiert la abur, la grătar sau la cuptor, pentru că astfel își păstrează toate proprietățile
nutritive. Cel mai bine peștele se combină cu legume, orez integral sau mămăligă. Cel mai bun este peștele proaspăt,
fără a fi congelat, iar cel congelat nu se decongelează cu se pune la cuptor înghețat. Este bun și peștele în conservă, dar
numai cel fără aditivi și în suc propriu.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: Thinkstock/Guliver


Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus