
E de ajuns o singură sesiune să scapi de la norii groşi ai dioxidului de carbon care-ţi întunecă viaţa. Recunosc, am tras primul fum pe la 18 ani. Toată lumea făcea asta pe vremea aceea, inclusiv colegii de liceu. Aşa că… de ce nu? Nici măcar nu m-am apucat ca să fiu în rând cu lumea, ci pentru că, după o anumită vârstă, fumatul făcea parte din vieţile tuturor. Sunt conştientă însă că mica mea plăcere vinovată se poate transforma oricând într-un obicei distrugător. Cu ideea aceasta în gând, am stat de vorbă cu Diana Vasiliu, cea care a reuşit să aducă în România, sub licenţă, metoda revoluţionară antifumat Allen Carr.
Fumătoare reală, cauză închipuită
„Fumam ţigară de la ţigară. Trecusem de la pachete la cartuşe, îmi făceam stocuri ca nu cumva să fiu nevoită să cobor noaptea la non-stopul de la colţul blocului. Pe-atunci, lucram într-o agenţie de publicitate, trebuia să fiu creativă şi-mi imaginam că inspiraţia vine la pachet cu fumul de ţigară. Îmi luam carnetul cu notiţe şi mă mutam din biroul confortabil, cu aer condiţionat, pe trotuarul din faţa clădirii în care lucram, înnodând ţigările şi scriind de zor la idei geniale“, îşi descrie Diana propria experienţă de coşmar cu fumatul. Într-o zi însă, un coleg de serviciu le-a vânturat pe sub nas celor din birou o carte, propăvăduind ca un adevărat Mesia că acela care o va citi va deveni „curat“ ca lacrima. Nu la faptă sau la port, ci în interiorul propriului organism, pentru că se va lăsa pe loc de ţigări. „Am citit-o doar ca să-i demontez apoi ficare vorbuliţă. N-am apucat, pentru că de-atunci n-am mai pus gura pe ţigări.“ Cartea se intitula „În sfârşit nefumător“, iar autorul ei, Allen Carr, a simţit nevoia s-o scrie după 33 de ani în care a încercat fără izbândă să iasă din rândul dependenţilor de nicotină. Metoda a avut un asemenea succes în Marea Britanie, apoi în toată lumea, încât cartea a devenit bestseller, iar autorul ei, un guru care a propăvăduit până la sfârşitul vieţii sale beneficiile renunţării la fumat. Acum, sunt peste 100 de clinici Allen Carr Easyway în 35 de ţări, iar rata de succes este de peste 90%.
Diana a ajuns să convingă sute de persoane să renunţe la viciul acesta îngrozitor, care-ţi îmbătrâneşte chipul, îţi macină sănătatea, îţi scade stima de sine, îţi face gaură în buget şi chiar te îndepărtează de prieteni. Nu mai puţin de 250 de persoane au trecut de trei ani încoace pragul clinicii Allen Carr Easyway România, iar majoritatea s-au lecuit de „fumuri“ după o singură sesiune. Mărturie stau cele trei coşuri pline ochi cu pachete de ţigări din camera de sesiune, aruncate în chip simbolic de participanţi.
Succes sau banii înapoi
O întreb ce se întâmplă dacă metoda nu dă rezultate. „Îi returnez clientului taxa de participare. Însă, din 250 de persoane, doar una singură şi-a primit banii înapoi“, îmi spune Diana cu un aer victorios. O ţigară aprinsă nu-ţi oferă nici o recompensă, nu te linişteşte, nu-ţi îmbunătăţeşte starea de spirit. Singurul lucru pe care-l face este să elimine starea de sevraj provocată de ţigara anterioară şi să creeze, cu fiecare ţigară aprinsă, un sevraj şi mai mare. Astfel, un fumător revine la starea „normală“ de care un nefumător se bucură în fiecare clipă a vieţii sale. Într-o sesiune Allen Carr, fumătorul este ajutat să înţeleagă motivele din spatele gestului de a duce ţigara la gură şi a trage fum în piept.
Diana mă asigură că un fumător cu doi ani la activ nu e mai puţin depen-dent decât altul care s-a apucat în urmă cu 30 de ani. Temerile şi îndoielile care îl transformă într-un dependent sunt la fel de puternice. „Îmi aduc aminte de un tânăr de 18 ani, care nu putea să se lase. De fapt, el fuma (pa-radoxal!) dintr-un mare respect pentru propriul tată, fumător şi el. La nivel subconştient, stima pentru părintele fumător îl făcea pe băiat să creadă că trebuie să-i preia toate obiceiurile. Din fericire, ziua în care a înţeles ce se petrecea a fost şi ultima în care a mai pus ţigara în gură.“
Stop fumatului!
Iata câteva statistici îngrijorătoare şi, sperăm, convingătoare:
- Numai în Statele Unite în jur de 8,6 milioane de persoane suferă de cel puţin o afecţiune gravă cauzată de fumat.
- O femeie fumătoare pierde 13,2 ani din viaţă, iar un bărbat – 14,5.
- Un deces din cinci este cauzat de fumat în SUA.
- O singură ţigară conţine peste 4.800 de substanţe chimice nocive, dintre care 69 provoacă diverse forme de cancer.
- Fumatul creşte riscul apariţiei unor boli precum pneumonia, emfizemul şi bronşita cronică.