
O vacanţă la mare face minuni pentru sistemul tău osteoarticular – tocmai de aceea părinţii îşi duc copiii în călătorii pe litoral de la vârste cât mai fragede. Respectă regulile elementare de expunere la soare şi lasă natura să lucreze pentru tine:
Întăreşte-ţi oasele graţie razelor UV, care ajută la sintetizarea vitaminei D în organism şi, implicit, la fixarea calciului în oase. În cazul copiilor, acest fenomen previne instalarea rahitismului, iar pe adulţi îi ţine departe de osteoporoză.
Relaxează-te în apa mării, bogată în minerale importante pentru dezvoltarea musculaturii; cu cât marea este mai agitată, cu atât o baie la mal (în deplină siguranţă, desigur), făcând faţă valurilor, este mai plină de beneficii pentru tonusul tău corporal.
Alege nisipul, nu şezlongul, mai ales dacă te confrunţi cu probleme ale coloanei vertebrale: spondilartroză, scolioză, discopatie. Plaja pe nisip menţine tonusul musculaturii paravertebrale (aflată de o parte şi de alta şirei spinării) şi o poziţie corectă a coloanei.
Acestea sunt beneficiile minime pe care orice turist le poate avea în decursul unei vacanţe la mare. Cu cât devii mai activă pe plajă, cu atât eforturile tale se vor reflecta în bine asupra stării de sănătate.
Mişcare la nivelul următor
Mai este un mod, unul mai sănătos, de a aborda o vacanţă la mare: cel proactiv. Şi anume să te bucuri conştient de beneficiile aduse de toate terapiile marine de care organismul tău se poate bucura. Să consideri aceste zile de concediu ca pe unele dedicate reface-rii şi îmbunătăţirii condiţiei tale fizice şi psihice. Mihaela Mihăescu, specialist în fiziokinetoterapie, ne-a deschis ochii în această direcţie:
Marea înseamnă relaxare. Fie că te bagi la o partidă de volei cu cei mari sau de badminton cu cei mici, fie că alergi un zmeu de-a lungul malului, mişcarea nu face altceva decât să readucă tonusul fizic şi psihic anesteziat de un an de muncă. Sporturile de plajă activează metabolismul şi stimulează secreţia de endorfine, de unde vorba că o zi la malul mării îţi creşte pofta de mâncare. Iar iodul din atmosferă îţi creşte cheful de viaţă, pentru că regularizează activitatea tiroidei şi te scapă de oboseala acumulată.
Marea înseamnă mişcare. Mersul pe nisipul ud este o provocare pentru musculatura picioarelor, iar mersul prin apă e şi mai şi! Eşti mereu provocată de valuri să-ţi menţii echilibrul, iar acesta este un exerciţiu excelent de tonificare a întregului corp. Cu cât înaintezi în mare, cu atât efortul devine mai intens, în special când sunt valuri. Încearcă să alergi când eşti scufundată în apă până la brâu şi vei observa cât de greu este să-ţi păstrezi echilibrul! Consumul caloric devine considerabil. Dacă în piscină pot fi efectuate tehnici de gimnastică în apă, lucrându-se ţintit, strict pe grupe musculare, în mare efortul este generalizat, iar un simplu joc cu mingea poate fi considerat o activitate fizică intensă.
Marea înseamnă tonificare. Alergarea la malul mării este considerabil superioară celei din parc. De cea pe bandă, în sala de antrenament, nu mai vorbim! Omul este croit să meargă cu picioarele goale şi, oricât am încerca să imităm solul natural cu diverse materiale sau să folosim încălţăminte cu talpă ortopedic` sau superortopedică, natura rămâne de neînlocuit. Pe lângă creşterea mobilităţii şi a stabilităţii gleznelor, alergarea pe nisip (mai ales pe cel uscat) întăreşte musculatura trenului inferior, ajută la tonificarea feselor şi a abdomenului.
- Alimente sanatoase pentru piele
Marea înseamnă înot, dar cu precauţie. „Curenţii, apa cu adâncime variabilă, valurile care pot varia ca intensitate sunt provocări mult prea mari pentru amatorii în vacanţă. Se poate încerca, la o adâncime mică, un înot uşor de-a lungul malului. Provocarea fizică este foarte ridicată, înotul fiind considerat unul dintre sporturile cele mai complexe atât ca tehnică, cât şi ca solicitare fizică. Pe de-o parte, apa sărată a mării te ajută să pluteşti, dar valurile sunt o provocare continuă pentru menţinerea echilibrului. În mare, înotul este o gimnastică respiratorie, pentru că nu se poate păstra un ritm constant (ca în piscină) din cauza neregularităţii valurilor“, explică specialistul în fiziokinetoterapie.
Afla totul despre efectele negative ale expunerii la soare