Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medical > Obezitatea afecteaza calitatea spermei

Obezitatea afecteaza calitatea spermei

Sperma barbatilor obezi este mai putin bogata in spermatozoizi, iar acest aspect are un impact direct asupra fertilitatii lor, potrivit unui studiu francez ce a fost prezentat la Stockholm.

Greutatea in exces antreneaza o modificare a parametrilor spermei, probabil din cauza unui dezechilibru hormonal, care are ca rezultat un deficit in numar, mobilitate si vitalitate (a spermatozoizilor, n.r.), ceea ce antreneaza scaderea sanselor de fecundare”, a declarat medicul Cohen-Bacrie.

Cercetatorii au analizat volumul spermei, pH-ul ei, concentratia de spermatozoizi dintr-un mililitru de sperma, numarul lor total, mobilitatea lor, vitalitatea lor, procentul de forme atipice etc. Coeficienti de corelatie au fost stabiliti intre acesti parametri si indicele de masa corporala (IMC) – care defineste corpolenta.

Cu cat persoanele au mai multe kilograme in exces, cu atat calitatea spermei lor scade, in special concentratia si numarul total al spermatozoizilor.

Astfel, concentratia de spermatozoizi scade cu 10% la persoanele supraponderale in comparatie cu cele cu greutate normala si cu 20% la persoanele obeze. Tot la aceste persoane, mobilitatea spermatozoizilor scade cu 10%.

Numarul total al spermatozoizilor – intre 184 si 194 de milioane pe mililitru la persoanele cu o greutate normala – scade la 164-186 de milioane la persoanele supraponderale si la 135-157 de milioane la persoanele obeze. Procentul persoanelor suferind de o absenta totala de spermatozoizi (azoospermie) creste de la 1% pentru persoanele cu greutate normala la 3,6% la persoanele obeze.

Odata cu inaintarea in varsta, efectul avut de IMC asupra concentratiei si a numarului spermatozoizilor ramane acelasi, insa mobilitatea spermatozoizilor la persoanele obeze scade in mod semnificativ.

Medicii stiau deja ca femeile obeze sau prea slabe pot prezenta tulburari de ovulatie. Insa, „atunci cand un cuplu vrea sa aiba copii, trebuie sa se tina cont si de greutatea barbatului, aceasta fiind un element important”, a subliniat coordonatorul studiului. Din fericire, medicii francezi au putut sa constate pe circa 300 dintre pacientii testati ca aceasta problema de fertilitate este reversibila. Reusind sa slabeasca, aceste persoane au „recuperat” parametrii pierduti in ceea ce priveste calitatea spermei.

Comments

comments

Lasă un răspuns