Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Obezitatea. Sau cum e să fii 3 în 1

Obezitatea. Sau cum e să fii 3 în 1

Nu, nu este vorba despre personalități multiple, nici măcar despre multitasking. Este vorba doar despre flagelul care amenință omenirea mai ceva ca terorismul: obezitatea, care, pe bună dreptate, se traduce mai plastic prin a fi unul, dar a arăta cât trei.

Din ce în ce mai mulţi medici, din toată lumea, anunţă îngrijoraţi declanşarea celei mai periculoase pandemii: obezitatea. Periculoasă îndeosebi din pricina faptului că multe civilizații, mai ales în țările în curs de dezvoltare, nici nu văd un rău în asta, considerând că un om gras e un om prosper și, implicit, sănătos. Obezitatea sau excesul ponderal este, una peste alta, o boală a progresului. Confortul din ce în ce mai mare – aparatele electrocasnice, deplasarea cu automobilul, posibilitatea de a avea mai toate tipurile de divertisment acasă – face ca tot mai multe ţări să se bată pentru locul întâi la… numărul de oameni graşi. Și, din nefericire, la numărul de copii obezi, întrucât pericolul cel mai mare este obezitatea infantilă.

Câteva cifre, de antrenament

Până acum, americanii şi unele țări arabe deţineau supremaţia la numărul de obezi. Conform unui raport al Parlamentului European, în ultimii ani, peste 27% din bărbaţii europeni şi 38% din femei sunt obezi şi peste jumătate sunt supraponderali, cu risc crescut (20%-30%) de a deveni obezi. Ce este mai alarmant, în rândul copiilor din UE se înregistrează peste trei milioane de obezi şi aproximativ 14 milioane de supraponderali. Şi numărul lor creşte de la an la an cu 400.000 de copii. „Factori biologici, un comportament nespecific unei alimentații echilibrate, reducerea activității fizice în unitățile școlare și nereglementarea vânzării de produse care îngrașă se numără printre cauzele agravării epidemiei, care necesită un răspuns coordonat global”, spune raportul Comisiei asupra eradicării obezității infantile din cadrul OMS.

Boală sau indiferența părinților

Cauzele obezității infantile – alimen­tația defectuoasă și lipsa mișcării – sunt cât se poate de evidente și, s-o recunoaștem, cât se poate de ignorate de majoritatea părinților. Și acum vorbim de părinții din România, unde situația este de-a dreptul îngrijorătoare: un copil din doi are probleme cu greutatea corporală, în trei din patru boli obezitatea a devenit un factor de risc. Studiile recente arată că România ocupă al doilea loc în Europa la cele mai multe cazuri de obezitate infantilă. Există, e adevărat, părinți foarte atenți la alimentația copiilor, dar care, din păcate, nu sunt la fel de atenți și la activitățile copilului. Și nu pentru că n-ar ști că e nevoie de mișcare, ci dintr-un exces de protecție: să nu se lovească, să nu se murdărească, să nu… Există și părinți care țin cont de sfaturile medicilor până la un moment dat. Cât copilul e în casă, dar la școală, în tabără, la bunici? Una peste alta, nu este vina copiilor, nu ei își impun obiceiurile alimentare, nu ei își dau punga cu chipsuri sau popcorn cu unt în fața televizorului și nu ei se duc de unii singuri la fast-food de la doi ani. Da, sunt și boli care pot cauza obezitatea infantilă, dar procentul supraponderalilor din pricina unor afecțiuni este nesemnificativ în comparație cu cel din pricina ciocolatei, sucurilor, merdenelelor sau hamburgerilor! Afecţiuni precum sindromul Prader-Willi sau sindromul Cushing sunt întâlnite la un număr mic de copii care suferă de obezitate infantilă.

Noi stricăm mecanismul foame-sațietate al copilului

Dr. Simona Tivadar, specialist în diabet şi boli de nutriţie, ne-a răspuns la câteva întrebări despre obiceiurile alimentare ale copiilor.

În prima pruncie, să spun astfel, mai toate mămicile își fac parcă un țel în viață din alimentația sănătoasă – și neapărat bio – a copilului. Cum de mai ajung obezi?

Adevărat, în primul an este o isterie a alimentației sănătoase. Până la trei ani, mamele se bucură parcă mai mult de ce și cât a mâncat copilul decât de cuvintele învățate, să admitem. După care lucrurile o iau razna. Pentru că mama începe serviciul și intervin bunica, bona, grădinița etc.

Poate că părinții îl învață de bine, dar, când ajunge la școală, poate face ce vrea.

Să stabilim ceva: NU există o responsabilitate a copilului față de obezitatea lui! Responsabilitatea e a noastră, a adulților. Noi stricăm mecanismul foame-sațietate al copilului, îndemnând copilul să mănânce tot, dându-i acces liber la frigider și la sertarul cu dulciuri. Asta e o mare greșeală: sertarul plin cu de toate, în fața căruia copilul trebuie să reziste. Cum să reziste? Dacă el are reflexe alimentare bune și sendvișurile de acasă, nu poate fi influențat. O merdenea din când în când nu e un lucru grav. E grav când merdenelele țin loc de masă.

Care ar fi cea mai eficientă prevenție?

Cel puțin o dată pe zi, să luăm masa în familie. Timp în care cu toții mâncăm corect, nu ne uităm la televizor, nu răspundem la telefon, nu ne certăm, nu-i facem observații copilului. Este momentul în care el deprinde acele bune reflexe. Copiii care beneficiază de acest avantaj nu vor avea tulburări de comportament alimentar.

Sucurile sunt nocive?

Este cu adevărat iresponsabil să le dai copiilor băuturi dulci. Am văzut copii sugari care aveau suc în biberon. Într-un fresh de portocale, adică 500 de grame de fruct, avem 40 de grame de carbohidraţi, echivalente cu patru felii de pâine. Din păcate, oamenii nu socotesc că şi aceea, băutura din fructe, este o formă de zahăr! Fructele sunt plicuri de zahăr. Sucurile trebuie să fie un consum întâmplător.

Problemele aduse de kilogramele în plus

Doar câteva kilograme în plus te fac să te mişti mai greu, să-ţi pierzi suflul mai uşor în caz de efort şi să oboseşti repede, fie că ești copil, fie că ești adult. Cu fiece kilogram acumulat peste baremul normal, organismul se resimte, apare presiunea pe oase, pe sistemul cardiovascular, pe organele abdominale şi de aici o serie de boli şi probleme. Obezitatea reduce mobilitatea şi numărul de calorii pe care organismul le poate consuma atunci când facem mişcare. De multe ori, obezitatea captează individul într-un ciclu de îngrăşare vicios. Obezitatea măreşte factorii de risc pentru multe afecţiuni, dar medicii susţin că putem scăpa de multe boli doar slăbind! Dar să vedem la ce ne expunem când avem kilograme în plus.

Boli cardiovasculare

Odată cu creşterea indicelui de masă corporală, creşte riscul pentru bolile coronariene. Plăcile de aterom (formate din grăsimi, în principal colesterol) se acumulează pe pereţii arterelor şi le îngustează, reducând fluxul sangvin la nivelul inimii. Acest lucru poate determina angină pectorală (dureri în piept), atac de cord, hipertensiune. Obezitatea poate duce, de asemenea, la insuficienţă cardiacă, o afecţiune gravă în care inima nu mai poate pompa sânge pentru nevoile corpului, afectând sănătatea şi la alte niveluri.

O talie mai mare (peste 90 cm la femei şi 100 cm la bărbaţi) înseamnă obezitate abdominală. Grăsimea în plus în zona taliei reprezintă un factor de risc mai mare pentru boala coronariană decât grăsimea depusă în alte părţi ale corpului (de exemplu, pe şolduri).

Colesterol şi trigliceride

Nu toată grăsimea se depune sub piele deformând silueta, ea se află şi în sânge, determinând un nivel ridicat al colesterolului rău (LDL) şi al trigliceridelor. Aceste valori crescute de grăsimi din sânge duc la apariţia bolilor coronariene. Slăbind 4-5 kg, poţi reduce aceste grăsimi destul de mult şi eviți bolile asociate.

Hipertensiune arterială

Tensiunea poate creşte din multe cauze, dar întotdeauna se asociază cu obezitatea. Din pricina îngustării arterelor, sângele trebuie pompat cu o presiune mai mare, iar menţinerea constantă a presiunii ridicate poate afecta organismul în multe moduri. Studiile au arătat că grăsimea în exces şi hipertensiunea sunt cauzele principale ale infarctului. Pierderea câtorva kilograme poate fi un tratament eficient pentru hipertensiune.

Accident vascular cerebral

Acumularea plăcilor pe pereţii arterelor reduce elasticitatea acestora şi în timp se pot rupe. Ruptura este imediat remediată prin apariţia unui cheag de sânge. Când acest cheag este aproape de creier, el poate bloca fluxul de sânge şi oxigenarea, provocând un accident vascular cerebral. 

Diabet zaharat de tip II

Peste 80% din persoanele cu diabet de tip II sunt supraponderale. Şi să nu uităm că diabetul este o cauză principală de deces precoce. Obezitatea diminuează capacitatea insulinei de a utiliza corect zahărul din sânge. Organismul produce o cantitate excesivă de insulină în încercarea de a normaliza zahărul, fără rezultat însă. Aşa apare diabetul. Din nou, scăderea în greutate poate fi salvatoare!

Osteoartrită

Este o suferinţă a genunchilor, şoldurilor şi a părţii inferioare a spatelui des întâlnită. Greutatea în plus pune multă presiune pe articulaţii, inflamându-le.

Tulburări de somn

Apneea de somn este acea pauză de respiraţie, mai scurtă sau mai lungă, în timpul somnului. Grăsimea stocată în jurul gâtului pune presiune pe căile respiratorii, ceea ce face respiraţia dificilă şi determină apariţia ameţelilor la trezire. Această respiraţie întreruptă duce la acumularea în organism a unei cantităţi mari de dioxid de carbon şi de prea puţin oxigen în sânge. Apneea afectează calitatea şi durata somnului. Un organism obosit are nevoie de energie şi aşa apare nevoia de mai multă hrană, în special de grăsimi şi carbohidraţi. Şi din nou cercul vicios! Un somn neodihnitor agravează diabetul sau hipertensiunea. Ceea ce înseamnă că apneea poate avea consecinţe grave, crescând alarmant riscul mortalităţii. 

Probleme de fertilitate

Obezitatea poate fi cauza dereglărilor menstruale şi a infertilităţii la femei. La bărbaţi, a fost asociată cu tulburări hormonale şi disfuncţie sexuală. Existe multe cazuri când femei care au încercat ani la rând să obţină o sarcină au reușit s-o aibă abia după ce au scăpat de excesul de grăsime. Tot obezitatea este vinovată de sindromul ovarului polichistic, ceea ce compromite funcţia reproductivă. Foliculii sunt incomplet dezvoltaţi şi ovulele nu sunt viabile. Acest sindrom este o cauză principală de infertilitate.

Afecţiuni renale

Grăsimea care înconjoară rinichii îngreunează activitatea acestora. În plus, o mare parte din pietrele ce se formează la rinichi au la bază colesterolul. Studiile au arătat că supraponderalii şi obezii au un risc mai mare de a avea calculi renali. Tot din pricina excesului de greutate vezica urinară se poate lărgi şi apar disfuncţionalităţi.

Ciroză hepatică

Kilogramele în plus sunt responsabile şi de steatoza hepatică, respectiv de ficatul gras, ceea ce creşte foarte mult riscul de cancer hepatic. Oboseala accentuată şi disconfortul abdominal pot fi semnele unui ficat gras. Însă o dietă săracă în grăsimi şi carbohidraţi e de natură să remedieze situaţia. 

Cancer

Foarte multe studii arată că obezitatea poate fi un factor declanşator pentru unele tipuri de cancer: de colon, de sân, endometrial şi de vezică biliară. Ţesutul adipos atrage un nivel crescut de estrogen, hormon care poate duce la creşterea tumorilor. Nivelul ridicat de insulină creşte riscul de apariţie a cancerului de sân. Cercetările au arătat că lactatele grase contribuie la multiplicarea şi hrănirea celulelor canceroase.

Anxietate şi depresie

Creşterea în greutate poate provoca şi stres psihologic sau emoţional, care, la rândul său, duce la modificări hormonale ce determină creşterea în continuare în greutate prin stimularea apetitului şi prin creşterea absorbţiei de grăsime în depozite. Stima de sine este afectată şi apare anxietatea. Persoanele cu obezitate de gradul II şi obezitate morbidă au tendinţa să se izoleze, să piardă plăcerea şi sensul vieţii şi să dezvolte depresie. Rezolvarea problemelor constă în tandemul dietă/consiliere psihologică.

Calculează-ţi indexul masei corporale

E foarte simplu să intri pe internet, să cauți cuvintele-cheie „indexul de masă corporală“ (IMC) şi multe site-uri îl vor calcula automat, după introducerea greutăţii şi a înălţimii. Însă se poate determina şi printr-o formulă matematică, respectiv împarţi greutatea (în kilograme) la înălţimea (în metri) la pătrat.

IMC = kg/m²

O valoare mai mică de 19 arată că eşti subponderală

Între 19 și 25 – ai o greutate normală

Între 25 și 30 – eşti supraponderală

Între 30 și 35 – ai obezitate de gradul I

Între 35 și 40 – ai obezitate gradul II

Peste 40 – ai obezitate morbidă

Soluţii eficiente

O dietă săracă în calorii este cel mai bun tratament când vrei să scapi de kilogramele în plus. Însă nu te aştepta la rezultate rapide. Organismul poate fi debusolat, va crede că nu ai ce mânca şi va consuma mai puţin din depozite. Din acest motiv, este indicat să mănânci puţin şi des, pentru a păcăli creierul transmiţându-i mesajul de supraalimentare.

O altă teorie spune că organismul tinde să menţină sau să se întoarcă la greutatea pe care a avut-o mai mult de şase luni. Pentru a-ţi menţine pierderea în greutate, trebuie să mai faci un efort şi să menţii greutatea dorită încă şase luni, ca astfel organismul să o memoreze.

Sportul susţinut poate să ajute la scăderea în greutate, dar numai dublat de o dietă hipocalorică. Altfel, efortul va fi zadarnic.

Citește și:

Articol preluat din ediția de iunie 2016 a revistei Femeia.

Autor: Irina Tudor Dumitrescu, Luminița Tăbăran

Foto: pixlr.com

Comments

comments

Lasă un răspuns