Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medical > Obiceiul de a bea ocazional se transmite in familie

Obiceiul de a bea ocazional se transmite in familie

Obiceiul de a consuma alcool in cantitati mari la diferite ocazii are o cauza genetica, sustine un studiu american recent, confirmand ideea ca alcoolismul este o boala in familie. Cercetatorii americani au aratat de ce alcoolismul „se transmite” in familie, identificand o gena a betiei.

Inainte nu era clar daca obiceiul de a bea intalnit la membrii aceleiasi familii are cauze de natura genetica sau culturala. Insa in urma efectuarii unor teste, s-a aratat ca dorinta de a bea in exces e legata de o gena care activeaza o proteina anume, numita TLR4, intr-o parte a creierului, numita complexul amigdalian (un grup de nuclee nervoase aflate in interiorul lobilor temporali mediani).

Cercetatorii de la Universitatea Maryland din SUA au descoperit ca soarecii de laborator carora li s-a dat alcool au inceput sa bea mai putin dupa manipularea producerii de TLR4. Astfel, dupa ce oamenii de stiinta au stimulat artificial TLR4 si alti receptori din creier pentru a simula senzatiile placute obtinute prin consumul ocazional de alcool in exces, soarecii nu au mai fost interesati de alcool timp de doua saptamani.

Profesorul si psihologul Harry June a declarat ca proteina TLR4 ar putea fi folosita pentru dezvoltarea unor medicamente eficiente in tratarea alcoolismului. „Terapia genetica ar putea oferi alternative benefice la tratamentele psiho-sociale si farmaceutice obisnuite, dar identificarea genelor-tinta va fi o provocare”, a explicat psihologul american.

Betiile ocazionale echivaleaza cu minimum opt unitati de alcool consumate de un barbat si peste sase in cazul unei femei (o unitate de alcool inseamna 10 mililitri de alcool pur; o bere are trei unitati, un pahar de vin de 175 ml – doua, iar 25 de mililitri de tarie – o unitate).

Studiile au aratat ca a bea mult intr-un timp scurt este mai daunator decat a bea putin si des, din cauza ca in primul caz ficatul este solicitat mai mult.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus