Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medical > OMS considera ca folosirea telefonului mobil "poate fi cancerigena"

OMS considera ca folosirea telefonului mobil "poate fi cancerigena"

Expertii internationali, reuniti la initiativa Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), au anuntat, ca folosirea telefoanelor mobile poate fi cancerigena, pledand pentru folosirea sistemelor hands-free si a mesajelor de tip text (sms).

„Dovezile, care continua sa se acumuleze, sunt suficient de puternice pentru a justifica” o clasificare a folosirii telefonului mobil in clasa actiunilor „ce pot fi cancerigene pentru om”, a declarat Jonathan Samet, presedintele grupului de lucru care a cuprins 30 de experti OMS, reuniti timp de opt zile la Lyon (Franta).

Acesti experti s-au reunit sub egida Centre International de Recherche sur le Cancer (CIRC), o agentie a OMS, pentru a studia riscurile de aparitie a cancerului din cauza „campurilor electromagnetice de radiofrecventa”. Ei au analizat toate studiile realizate pe aceasta tema. Decizia s-a bazat pe „studii epidemiologice aratand un risc crescut de gliom, un tip de cancer al creierului asociat cu folosirea telefonului mobil”, a declarat Jonathan Samet.

Aceasta clasare inseamna „ca este posibil sa existe un risc, iar noi trebuie sa supraveghem de aproape legatura dintre telefoanele mobile si riscul de cancer”, a declarat Samet.

In opinia lui Gerad Lasfargues, directorul general adjunct de la Agence de Securite Sanitaire de l’Environnement (ANSES), sistemul de clasare folosit de CIRC era pana acum neaplicabil (sau „neclasabil in ceea ce priveste riscul de cancer pentru om”). Noua clasare este identica cu cele adoptate pentru vata de sticla si pentru vaporii de benzina.

„Este important ca studii suplimentare sa fie realizate pentru a analiza efectele avute de utilizarea intensiva, pe termen lung, a telefoanelor mobile”, a declarat Christopher Wild, directorul CIRC.

„In asteptarea unor astfel de noi informatii, este important sa luam masuri pragmatice pentru a reduce nivelul de expunere (la aceste unde)”, a adaugat Wild.


Kurt Straif, expert CIRC
, a evocat mijloacele de a reduce nivelul de expunere. „Ceea ce probabil antreneaza cel mai mare nivel de expunere este folosirea mobilului pentru apeluri. Daca le utilizati pentru sms-uri sau cu un kit hands-free pentru apeluri veti obtine o scadere de 10 ori a gradului de expunere”, a adaugat el.

Expertii estimeaza ca, desi exista o posibila legatura intre gliomuri si neurinomul acustic, nu este posibil sa se traga aceeasi concluzie si pentru alte tipuri de cancer.

Grupul de lucru nu a cuantificat riscul. Opinia profesorului Lasfargues se bazeaza pe un studiu realizat de Interphone, ce a analizat efectele avute de folosirea telefonului mobil pana in 2004 si a aratat o crestere cu 40% a riscului de aparitie a gliomurilor la cei mai mari utilizatori (in acea perioada, definiti ca utilizand aparatul, in medie, 30 de minute pe zi, timp de 10 ani).

Robert Baan, cercetator la CIRC, a subliniat dificultatea acestui demers, bazandu-se pe un studiu relativ vechi. „Trebuie sa fim atenti atunci cand vorbim despre utilizatori mari, deoarece datele epidemiologice au o vechime de 10 ani.

Intre timp, tehnologia a evoluat foarte mult, iar telefoanele moderne au o emisie mult mai scazuta in comparatie cu cele vechi. Exista o imbunatatire a tehnologiei, dar si o crestere a utilizarii si este dificil sa se stabileasca un echilibru intre cele doua elemente”, a adaugat el.

Expertii, care studiaza riscurile generate si de alte campuri electromagnetice, precum radarele, microundele, emitatoarele de radio si televiziune sau telecomunicatiile fara fir, au considerat ca dovezile prezentate in aceste cazuri au fost insuficiente.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus