Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Cancerul și noile speranțe

Cancerul și noile speranțe

Situat în zona asiatică a Istanbulului, Anadolu este un spital general din Turcia, dar focusat pe oncologie, ca dovadă că 80% dintre pacienți sunt cei cu afecțiuni oncologice. Foarte mulți pacienți vin din România.

Prețuri mici și tratamente de ultimă generație pentru cancer

Deși serviciile nu sunt ieftine, sunt totuși mult mai accesibile decât în alte țări din Europa, iar condițiile de tratament, cazare și transport pot fi considerate de cinci stele. Este o clinică modernă, cu aparatură de ultimă generație și cu medici școliți la universități de seamă din lume. Rezervele arată ca niște camere de hotel, dar accesorizate medical. Confortul nu lipsește nici din micuțele camere de tratament. Și asta nu e tot, la Anadolu, deși ești într-o țară străină nu ai stresul comunicării pentru că poți vorbi în limba română. Există un departament special, cu medici și personal care vorbesc limba română, ce asigură traducerea, astfel ca medicul să poată explica în detaliu și pacientul să înțeleagă perfect.

Se asigură transportul

Oricine vrea să ajungă la Anadolu nu trebuie să-și facă griji în privința transportului sau a cazării. Pacienții sunt luați de la aeroport și transportați la hotel, apoi la clinică, oricând e nevoie, iar acest serviciu este gratuit. Nici cazarea sau mâncarea nu sunt o problemă. Pentru cazurile în care nu este nevoie de spitalizare, cei de la Anadolu au încheiat contracte avantajoase cu diferite hoteluri pentru pacienții lor. Una dintre pacientele din România, care a venit pentru o analiza și o a doua opinie, a plătit 70 de euro pentru două nopți de cazare, cu demipensiune.

A doua opinie este gratuită

Dacă ai o suspiciune sau vrei o a doua opinie, echipa medicală de la Anadolu ți-o oferă gratuit. Poți trimite dosarul de analize, cât mai complet (blocuri de parafină sau CD-uri la PET CT sau RMN), pentru a fi analizat în amănunt. Uneori este nevoie de noi analize, pe care le poți face în țară sau la Anadolu, contra cost. După analizarea dosarului sunt făcute recomandări de tratament și se oferă costuri estimative pentru tratamentul în Anadolu. Din acest moment poți alege dacă te tratezi la Anadolu sau în altă parte. „Imediat ce un pacient român ajunge în spitalul nostru, el este preluat de echipa „română“, care îl ghidează și merge cu el în toate secțiile și se ocupă de programările din indicația terapeutică. Pacientul nu mai are nicio grijă în acest sens. Faptul că poate comunica în limba maternă, reduce stresul pacientului și tratamentul decurge mult mai bine. Dr. Inge Aivas, Anadolu Medical Center.

CyberKnife, o armă redutabilă

Este una dintre cele mai noi „arme“ împotriva tumorilor maligne și benigne. Este cea mai avansată formă de radiochirurgie, una țintită, de mare intensitate, orientată precis către tumoare. Radiația este atât de precisă (o putem compara cu un laser), încât este foarte puțin probabil să apară pierderi de păr sau arsuri ale pielii. Acest „cuțit“ arată ca un braț de robot, care se rotește în jurul pacientului (întins comod pe o masă medicală) și când depistează tumora trimite un fascicul puternic de radiații. El este util în tratarea tumorilor canceroase sau necanceroase și afecțiunilor în care este indicată radioterapia. Nu este un tratament dureros, însă are și efecte negative, cum ar fi oboseala, greața, iritații ale pielii în zona tratată, modificări ale salivării sau urinării. Însă, cel mai frecvent efect este oboseala pasageră. De cele mai multe ori, pacienții pot reveni la activitățile lor obișnuite la scurt timp, dar vor avea nevoie de cineva care să îi conducă acasă imediat după tratament. Rata de succes este una foarte de mare, între de 92% și 100%, dar el nu poate fi folosit în orice tip de cancer. „Acest tratament este nedureros, neinvaziv, din acest motiv mulți pacienți îl solicită, însă nu toate formele de cancer au indicație pentru CyberKnife. În mod obișnuit este folosit pentru tratarea cancerului hepatic, printr-o procedură numită terapie stereotatică a radiațiilor corporale (SBRT). Cancerul cerebral, cancerul de la nivelul capului și gâtului, cancerul de plămâni și prostată, sunt alte forme de cancer ce pot fi tratate cu această nouă tehnologie.“, spune Prof. Dr. Hale Basak Caglar, Professor of Radiation Oncology, the Chair of Radiation Department in Anadolu Medical Center.

Varian Edge,
o alternativă chirurgicală noninvazivă

Sistemul de radiochirurgie Varian Edge este o altă tehnologie pentru tratarea tumorilor. Acesta emite un fascicul de radiații care atacă ADN-ul celulelor canceroase, distrugându-le sau împiedicându-le să crească. Fasciculul este calibrat pe forma și dimensiunea tumorii, aducând puține daune țesutului sănătos din jur. Se poate asocia cu chimioterapie sau alte terapii oncologice. Tratamentul poate dura de la câteva la minute la o oră, în funcție de mărimea și localizarea tumorii, iar pacientul poate reveni imediat la activitățile zilnice.

O abordare sistemică

Rata de succes a tratamentelor oncologie nu este dată numai de aparatura modernă, ci și de abordarea sistemică și multidisciplinară a fiecărui caz. De marți până joi, există câte două ședințe pe zi pentru fiecare formă de cancer, unde se întâlnesc specialiști – chirurgi, radiologi, medici de medicină nucleară, oncologi – pentru a analiza noile cazuri și a găsi cel mai bun protocol de tratament. „În ultima perioadă, perspectiva oncologică s-a schimbat foarte mult. Au fost făcute progrese în terapia sistemică, din care fac parte chimioterapia convențională și imunoterapiile. Imunoterapia și terapiile targetate și-au dovedit succesul în cancere în stadii avansate. De exemplu, astăzi, cu terapia targetată, chiar dacă boala este în stadii avansate de 3-4 ani, este posibil să fie tratată. Celulele canceroase se pot ascunde foarte bine. Există câteva metode specifice și sistemul nostru nu poate recunoaște celulele canceroase. În aceste cazuri intervine foarte bine imunoterapia, care ajută imunitatea, o stimulează. Dacă sistemul de imunitate este în regulă, corpul nostru poate recunoaște celulele canceroase, le poate controla și ucide.“, spune Seref Komurcu, Oncology Medical Professor at Anadolul Medical Center.

Au învins în lupta cu cancerul

Acolo am întâlnit și pacienți români, unii aflați la sfârșitul tratamentului, încântați de cum a decurs tot protocolul. Câțiva dintre ei au fost spitalizați, dar cei mai mulți au stat la hotel, însoțiți de rude, ceea ce le-a sporit confortul psihic. O doamnă din Ialomița a revenit la Anadolu după 9 ani. În 2011 a ajuns cu fiul său, care avea o tumoare nazo-craniană. În țară i s-a propus operația, însă ea a simțit că se poate rezolva mult mai ușor, evitând o astfel de traumă. A căutat pe internet și instinctul matern a dus-o exact unde trebuia. Boala a fost rezolvată prin radioderapie. De atunci au fost în fiecare an la control, fiecare vizită aducându-le vești bune. Anul trecut a descoperit întâmplător un nodul la sân și fără să mai aștepte nicio clipă a plecat direct la spitalul care nu a dezamăgit-o nici prima dată. Acum era la ultima ședință de chimioterapie și toate analizele arătau bine. Tratamentul nu a fost ușor, dar a pornit la drum cu încredere și asta ajută mult la vindecare.

Citește și:

Cancerul: mituri, sfaturi, tratamente inovatoare și povești

Povestea mea cu cancerul pulmonar

Lupta împotriva cancerului la sân: Claudia Teodorescu vede viața în roz

Text: Lumința Tăbăran

Foto: PR

Comments

comments

Lasă un răspuns