Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Osteoporoza, o boala grava usor de prevenit

Osteoporoza, o boala grava usor de prevenit

Osteoporoza este o boală gravă dar usor de prevenit. Simptomele practic nu există, așa că cea mai bună soluție este să previi instalarea bolii și să consolidezi sănătatea sistemului osos. Sfaturile sunt tot atâtea îndemnuri  pentru o viață sănătoasă, și trebuie respectate permanent, mai ales după vârsata de 40 de ani.

Osteoporoza, o boala grava usor de prevenit. Osteoporoza, boala care nu se vindecă.

Surse de calciu. Femeile ating maximul densității osoase la vârstă de 30 de ani, după care oasele intră într-un proces de remodelare. După instalarea menopauzei, nivelul de estrogen începe să scadă, ceea ce duce la o pierdere a masei osoase. Pentru a preveni și ameliora aceste transformări, trebuie să creștem cantitatea de calciu consumată. Femeile aflate la premenopauză au nevoie de 1000 miligrame de calciu, iar cele aflate la menopauză ar trebui să consume 1200 miligrame de calciu pe zi. Cele mai bogate surse de calciu sunt iaurtul, laptele, brânză, salată, sardinele, cerealele.

Dietă bogată în vitamină D. Vitamină D contribuie la sănătatea sistemului osos și la absorbția calciului în organism. Până la vârstă de 50 de ani, doză recomandată de vitamină D este de 600IU pe zi. De asemenea, femeile sănătoase aflate la menopauză ar trebui să-și crească doză la 800IU pe zi, iar cei cu probleme ale sistemului osos la 1000-1200IU pe zi.

Mai puțină cafea. Dozele mari de cafea cresc riscul fracturii de șoldului, mai ales în cazul femeilor în vârstă.

Yoga pentru echilibru. Pozițiile yoga ajută corpul să se detensioneze, crescând mobilitatea, îmbunătățind echilibrul și contribuind la menținerea masei osoase. Un studiu recent a relevat faptul că pacienții care se confruntau cu pierderea densității osoase și care practicau yoga 10 minute pe zi, timp de doi ani, și-au crescut considerabil densitatea osoasă.

Nu consuma alcool. Dacă 1-2 pahare de vin nu dăunează, se pare că o cantitate mai mare afectează negativ sănătatea oaselor noastre, în special în cazul femeilor. Oamenii de știință susțin că alcoolul crește toxicitatea în cadrul formării celulelor osoase.

Fără diete drastice. Oricât de mult ți-ai dori un corp perfect, află că orice dietă drastică  tulburare de alimentație afectează iremediabil sănătatea oaselor.

Dieta mediteraneană, cea mai bună recomandare. Oamenii de știință au studiat dietele multor femei și au descoperit că cele care adoptaseră dietă mediteraneană prezentau și un indice favorabil al densității osoase. Așadar, mănâncă mult pește, ulei de măsline și limitează consumul de carne roșie la o porție pe săptămâna.

Renunță la fumat. Nicotina și radicalii liberi pot daună celulelor osoase, iar fumatul crește considerabil riscul fracturilor. Studiul publicat în revistă Women Health a arătat că femeile aflate la menopauză care se lăsaseră de fumat de numai un an înregistraseră valori mult mai bune ale densității osoase.

Fă mișcare. Sportivii au o densitate osoasă mai mare cu 13% decât a orice alt segment al populației. Exercițiile moderate, 30 de minute pe zi sau 3 sesiuni a câte 10 minute, în fiecare zi, tonifica mușchii, îmbunătățesc echilibrul și cresc densitatea osoasă, scrie prevention.com.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: Thinkstock/Guliver

Comments

comments

Lasă un răspuns