Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Oul, comoară de nutrienți

Oul, comoară de nutrienți

Pline de substanțe esențiale omului, sățioase și ușor de gătit, ouăle, fie ele de găină, gâscă sau prepeliță, sunt, din punct de vedere nutritiv, creația perfectă a naturii. 

Bogate în colesterol, periculoase pentru inimă și vasele de sânge: știm că ouăle nu se bucură de o reputație prea bună. Și totuși  în ultima vreme părerea experților s-a schimbat, ei considerând că acest aliment merită sa fie reabilitat și să-și regăsească locul într-o dietă echilibrată.

Sursă de grăsimi bune

Principalul motiv pentru care mulți ocolesc ouăle este bogăția lor în colesterol: un ou are în jur de 200 mg, ceea ce e într-adevăr mult în comparație cu alte alimente. Cu toate acestea, cercetări recente au ajuns la concluzia că putem consuma fără probleme 1-2 ouă pe zi fără să ne temem de infarct (se știe că doar 20% din colesterolul sangvin provine din alimente, restul de 80% fiind fabricat de organism). În gălbenuș găsim o combinație foarte echilibrată de grăsimi: 28% acizi grași saturați, 56% grăsimi nesaturate, dar și fosfolipide, precum lecitina, care scad colesterolul rău și îl cresc pe cel bun. Totuși, de reținut că 30% din oameni răspund exagerat la consumul regulat de ouă, putându-se observa o creștere ușoară a colesterolului.

Proteine de cea mai bună calitate

Proteinele sunt indispensabile: folosesc la dezvoltarea și repararea țesuturilor, participă la sinteza anticorpilor și enzimelor, intră în structura hormonilor. Micul aliment ovoidal ne oferă proteine de cea mai bună calitate, care conțin în proporții corecte toți cei 9 aminoacizi esențiali, pe care organismul nu-i poate produce singur.

Multivitamina naturii

Varietatea de nutrienți ce se ascund sub fragila coajă calcaroasă este uimitoare. Imaginează-ți: toate substanțele din interior sunt suficiente pentru a transforma o singură celulă într-un puișor de găină. La pachet cu 77 de calorii, 6 g de proteine și 5 g de grăsimi, un ou mare ne oferă aproape toate vitaminele esențiale (A, B2, B5, B6, B12, D, E, K), dar și fosfor, calciu, zinc, seleniu (22% din necesarul zilnic) și iod (17% din doza zilnică necesară). O calitate minunată a oului este că, deși are puține calorii, este extraordinar de sățios.

Sursă prețioasă de colină

Colina, asociată deseori complexului vitaminic B, este un nutrient puțin cunoscut de oameni, dar de o importanță covârșitoare. Printre altele, intră în componența membranelor celulelor și este folosită la sinteza neurotransmițătorilor din creier. Un aport prea mic de colină duce la apariția unor boli hepatice, cardiovasculare și neurologice. Un singur ou asigură 35% din necesarul zilnic de colină.

Protejează vederea

În gălbenuș găsim doi antioxidanți puternici, luteina și zeaxantina, cu efect de protecție pentru ochi. Cele două substanțe se acumulează în regiunea maculară a retinei și participă la funcția vederii, în special a celei în culori. Studiile arată că acești antioxidanți reduc semnificativ riscul de cataractă și degenerescență maculară, aceasta din urmă ducând la pierderea vederii.

Aliatul siluetei

Vrei să dai jos câteva kilograme? Mănâncă ouă la micul dejun. Bogate în proteine, ele țin de foame pentru mai multă vreme, astfel că vei mânca mai puțin pe parcursul zilei. Într-un studiu s-a arătat că femeile care au consumat dimineața ouă au slăbit cu 50% mai mult decât cele care au mâncat același număr de calorii, dar oferite de pâine.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr14/13.04.2017
Autor:Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns