Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medical > (P) Cat de viabil este sa beneficiezi de un tratament cu celule stem?

(P) Cat de viabil este sa beneficiezi de un tratament cu celule stem?

Presa mondena nu prea acopera acest subiect, iar foarte multi vad in afacerile dezvoltate pentru colectarea si depozitarea celulelor stem niste masini de strans bani cu rezultate incerte. Astfel, se poate pune intrebarea: este realista ideea de a beneficia de un tratament cu celule stem?

 
Este adevarat, foarte putine persoane au beneficiat de tratament cu celule stem in Romania si in alte tari, dar acest lucru este de inteles deoarece bolile ale caror tratament se bazeaza pe un transplant de celule stem pot sa apara la cativa ani de la recoltare sau chiar mult mai tarziu. Exista si cazuri recente suprinse de presa de specialitate in care un bolnav a beneficiat de un tratament cu celule stem la 24 de ani de la recoltare. Este vorba, in definitiv, de o procedura de preventie. 
 
Dar numarul de boli tratate cu celule stem este in continua crestere. Daca acum cativa ani medicina avea certitudinea folosirii unor astfel de transplanturi in doar cateva tipuri de boli, acum lista acestora este de 80 si in continua crestere date fiind numeroasele teste de laborator, experimente, tehnici si proceduri tot mai performante de prelevare, depozitare si transplant.
 
Daca urmaresti presa de specialitate si fluxurile de stiri medicale, vei observa permanent vesti noi din acest domeniu. Se discuta de celule stem pentru tratarea unor forme de cancer, de experimente in tratarea bolii Parkinson si chiar de celule stem generate artificial in corpuri vii. Se vorbeste de posibilitatea regenerarii muschilor inimii afectati de un infarct miocardic sau de regenerarea altor organe care sa le inlocuiasca pe cele afectate. 
 
Toate aceste vesti ne dau o imagine de ansamblu asupra interesului ce se acorda acestui domeniu. Mii de cercetari independente sunt sustinute in continuare de investitii imense pentru a gasi noi solutii in tratarea unor boli rare sau chiar a unor boli comune cu ajutorul celulelor stem. Rezultatele obtinute pana in acest moment hranesc sperante tot mai mari pentru viitor. 
Dar nu numai o privire in viitor ci si prezentul ne demonstreaza ca ideea de tratare pe baza celulelor stem este cat se poate de viabila si reala. De curand, Cord Blood Center Medical, prima banca familiala de celule stem din Romania, a reusit sa sustina si primul transplant de celule stem in cazul unui copil de 3 ani printr-o procedura realizata in Statele Unite. La nivelul grupului international, Cord Blood Center are experienta a 37 de cazuri fericite in acest sens, persoane care si-au gasit ultima speranta de viata in celulele stem.
 
O privire reala asupra acestei ramuri a medicinii ne arata ca celulele stem nu sunt, in acest moment, o garantie, dar sunt o asigurare in plus pentru salvarea unor vietii, o centura de siguranta pe care tot mai multi romani aleg sa o poarte. Numai compania Cord Blood Center are peste 65,000 de clienti, ajungand in cei 7 ani de activitate in Romania sa detina cel mai mare numar de grefe recoltate la nastere. Aceste grefe ofera o centura de siguranta copiilor de la care au fost recoltate si liniste sufleteasca parintilor. 
 
Este vorba de o optiune a parintilor si de deschiderea acestora de a investi extrem de putin daca punem in balanta tipurile de boli tratate cu celule stem.
Daca procedura de recoltare si depozitare este accesibila, inca sunt destul de costisitoare tratamentele de transplant in special pentru anumite boli. Parintii trebuie sa aiba in vedere si acest aspect mai ales daca in familie au fost incidente de boli rare. Astfel, o solutie la indemana este alegerea unor servicii care vin si cu asigurarea costurilor pentru un tratament cu celule stem in cazul in care se ajunge la utilizarea celulelor stem prelevate. Cord Blood Center ofera, spre exemplu, clientilor sai, pachete cu asigurari de pana la 185,000 de euro pentru tratamente cu celule stem in tara sau strainatate, ce acopera costuri de transport cazare, spitalizare sau medicatie.
 
Un alt motiv pentru a acorda credit celulelor stem? Grefele de celule stem pot fi folosite cu succes nu doar pentru donator, dar si pentru rude ale acestuia: frati, surori, rude de gradul I sau rude mai indepartate. Exista cazuri in care un nou nascut si-a salvat un frate sau o sora mai mare care suferea de o boala incurabila si tratabila doar printr-un transplant de celule stem.
 
Mai mult, perioada de „valabilitate” a acestora este destul de mare. Cea mai veche grefa de sange placentar are peste 25 de ani si este inca viabila. Cu siguranta in viitor vor exista tratamente pentru boli care astazi nici nu ne imaginam ca ar putea fi tratate, iar numarul de boli tratate cu celule stem va creste considerabil.  
 
Lumea medicala este total in favoarea terapiei cu celule stem si optimista cu privire la rezultatele ce pot fi obtinute in urmatoarele decenii. Optiunile sunt multiple si sursele de informare sunt tot mai generoase in acest domeniu, astfel ca viitorii parinti ce au o oarecare indoiala fata de aceste solutii medicale se pot informa pentru a lua o decizie buna. 
 
Powered by SEO monitor
 

Comments

comments

Lasă un răspuns