Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > (P) Schimbarile aduse de menopauza

(P) Schimbarile aduse de menopauza

Cititoarele revistei „Femeia.“ care au răspuns invitaţiei revistei şi Vichy la evenimentul „Frumuseţe la orice vârstă“ au putut afla cum să facă faţă noilor provocări din perioada menopauzei de la specialiştii invitaţi: Iris Gogorici, psihoterapeut, Luminiţa Lăban, medic ginecolog, şi Roxana Dumitrescu, medic dermatolog. 

Sensibilităţi afective

Tulburările emoţionale ce însoţesc această etapă normală a vieţii fiecărei femei pot fi severe, pasagere sau chiar trecute cu vederea. Psihoterapeutul Iris Gogorici ne spune că femeile reacţionează şi resimt diferit această schimbare pricinuită de hormoni. „Nu este neapărat necesar ca lucrurile să fie negative doar pentru că nu ne-am mai întâlnit cu ele. Ceea ce suntem şi felul cum ne trăim viaţa depinde foarte mult de felul cum ne propunem să facem asta. Acest stil de a privi şi a trăi viaţa poate fi secretul stării de bine. Schimbările care apar uneori la nivel emoţional ne duc pe o pantă destul de alunecoasă («ah, îmbătrânesc»), dar totul este o chestiune de perspectivă. Dacă luăm aceste schimbări ca atare şi încercăm să găsim soluţii, va fi mai uşor, dar, dacă ne cramponăm de ele, riscăm ca simptomele ce însoţesc menopauza să se agraveze şi să se prelungească. În general, atunci când trec prin schimbări, oamenii au nevoie să vorbească cu un specialist, cu o persoană avizată care să le spună ce se întâmplă exact. Vorbiţi cu specialiştii, ginecologi, dermatologi şi psihologi, dar şi cu cei din familie, cu femei care au aceeaşi vârstă ca voi, care vă pot oferi sfaturi foarte utile. La menopauză, femeile au momente în care sunt capricioase şi ar fi bine ca membrii familiei să ştie de ce anume. E o perioadă în care viaţa este aşezată, la fel cariera şi familia – prin urmare, este un moment bun să ne ocupăm şi de noi. Studiile au arătat că femeile la menopauză devin mai active sexual întrucât nu mai există riscul unei sarcini. Este important ca partenerul de viaţă să ştie prin ce treci. Femeile trăiesc într-un cuplu şi schimbările care apar ar trebui împărtăşite cu partenerul.“

Menopauza devoalată

Este un proces normal de îmbătrânire, respectiv sfârşitul perioadei reproductive, când ovarele nu mai produc hormoni. O femeie intră la menopauză atunci când menstruaţiile nu au mai apărut timp de 12 luni consecutive. Menopauza nu se instalează brusc, este un proces gradual, care durează între unu şi patru ani, timp în care femeia poate rămâne însărcinată. Abia în postmenopauză se poate bucura de lipsa sângerărilor şi de grija legată de contracepţie. 

„Vârsta la care menopauza apare este cuprinsă între 40 şi 55 de ani. Cele mai multe femei intră la menopauză în jurul vârstei de 51 de ani. Nu există teste care să precizeze vârsta la care menopauza va apărea. La fel ca numărul de ovule, menopauza este stabilită genetic, dar, orientativ, vârsta la care mama intră la menopauză poate fi un indiciu pentru fiică. Se consideră că se instalează precoce atunci când apare înainte de 40 de ani şi vorbim despre o menopauză tardivă atunci când se instalează după 55 de ani. Menopauza nu poate fi întârziată prin factori externi; în schimb, există câţiva care pot grăbi menopauza – fumatul, intervenţiile chirurgicale, respectiv extirparea de ovare, radio- şi chimioterapia la nivelul abdomenului. Diagnosticul menopauzei este facil şi se poate pune pe baza datelor clinice, investigaţiilor şi dozărilor hormonale (un nivel scăzut al hormonilor estrogeni şi al progesteronului). Este utilă şi o ecografie transvaginală. Semnele şi simptomele sunt date de deficitul de estrogen, dar nu toate femeile care intră la menopauză resimt aceleaşi stări. Sunt femei care nu simt nimic, în timp ce altele resimt destul de agresiv simptomele specifice. Cum menopauza nu este o boală, ea nu necesită tratament. Există situaţii care impun administrarea produselor pe bază de estrogeni, respectiv menopauza precoce sau când simptomatologia resimţită de femei este foarte severă. Însă acest tratament de substituţie hormonală se face, pe timp limitat, în urma unor investigaţii amănunţite şi când beneficiile depăşesc riscurile, pentru că el poate creşte riscul de cancer mamar, endometrial şi de boli cardiovasculare prin efectele trombolitice. Nici pentru fitoestrogeni nu sunt studii suficiente care să arate că sunt lipsiţi de risc şi, prin urmare, şi ei sunt recomandaţi pe durate scurte“, a precizat Luminiţa Lăban, medic ginecolog. 

Simptome  şi afecţiuni specifice

•Bufeurile apar brusc, de obicei noaptea. De vină este deficitul de estrogen, care afectează centrul termoreglării din hipotalamus. Temperatura corpului creşte cu un grad, iar aceste episoade pot dura de la 30 de secunde la trei minute. Frecvenţa lor este de 5-10-30 de ori pe zi. Bufeurile pot fi însoţite de palpitaţii, puls rapid care creează panică, şi de insomnii. 

Sfat. Fă exerciţii de respiraţie, poartă haine subţiri şi stai în locuri răcoroase! 

•Pielea devine mai fină, fragilă şi ridurile se observă mai uşor tot din pricina deficitului de estrogeni. Estrogenii au un rol important în sinteza colagenului, iar prin scăderea acestor hormoni, pielea îşi pierde din elasticitate şi tonicitate.

Sfat. Foloseşte de cel puţin două ori pe zi creme care suplinesc lipsa grăsimii şi aduc un plus de hidratare!

•Osteoporoza. În menopauză, rata pierderii osoase este de 5% pe an. Screeningul osteoporozei se face prin osteodensitometrie şi este recomandat tuturor celor care deja au intrat la menopauză. 

Sfat. Menţine densitatea osoasă prin activitate fizică, evitarea fumatului şi aportul de calciu şi vitamina D!

•Atrofieri ale mucoaselor tractului urinar şi vaginal. Apar senzaţie de uscăciune şi usturime, poate chiar durere la contactul sexual. Infecţiile pot deveni frecvente.

Sfat. Foloseşte lubrifianţi la contactul sexual şi, în anumite cazuri, creme şi ovule care conţin estrogeni. Menţine-ţi greutatea normală printr-o dietă săracă în calorii, care să nu conţină dulciuri rafinate, grăsimi saturate şi întăreşte musculatura perineului prin exerciţii Kegel!

•Afecţiunile cardiovasculare apar mai frecvent, iar hipertensiunea, fumatul, sedentarismul, nivelul crescut de colesterol le pot agrava. 

•Schimbările de dispoziţie, anxietatea, iritabilitatea, depresia şi pierderea libidoului sunt modificări ce nu ţin de deficitul de estrogeni, ci de anumiţi factori psihosociali.

Sfat. Mergi la psiholog! 

Îngrijirea tenului

Un ten ideal este cel al bebeluşilor. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, tenul se modifică, iar la menopauză se produc anumite modificări ce influenţează şi textura tenului. Roxana Dumitrescu, medic dermatolog, ne spune că pielea se usucă mai repede, apar pigmentări şi riduri. „Încorporarea unor lipide în cremă este utilă pentru refacerea barierei hidrolipidice a tenului. Pentru a evita pigmentarea, este necesar să aplicăm şi o cremă cu fotoprotecţie în fiecare zi“, completează Roxana Dumitrescu.

Un ten mereu suplu

Chiar dacă procesul de îmbătrânire îşi urmează cursul firesc, ne putem păstra pielea fină şi suplă mai mult timp şi fără riduri folosind crema Neovadiol Magistral de la Vichy. Este o cremă balsam revitalizantă ce conţine un complex de Omega 3-6-9 extras dintr-un amestec exclusiv de uleiuri esenţiale de reconstrucţie (ulei de şofranel, ulei din tărâţe de orez şi unt de Shea). Aceste uleiuri au proprietăţi nutritive şi contribuie la reconstrucţia pielii, refăcând în acelaşi timp şi necesarul de lipide de la suprafaţa pielii. Un alt ingredient important este Pro-XylaneTM&Proteic Gf, ce stimulează sinteza factorilor de creştere din piele şi întăreşte ţesuturile de susţinere. Cititoarele care au încercat deja crema spun pielea se simte mai tonică, catifelată, iar conturul feţei este mai ferm.

Menopauza este începutul unei noi perioade în care ar fi bine să învăţăm să ne punem pe primul loc şi să avem mai multă grijă de noi. Ţinând cont de sfaturile specialiştilor, folosind produsele de îngrijire potrivite, poţi trece mai uşor peste neplăcerile de moment şi să te bucuri de libertatea pe care ţi-o oferă noua etapă a vieţii. 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus