Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medical > (P) Sfaturi nutritive pentru lupta împotriva hemoroizilor

(P) Sfaturi nutritive pentru lupta împotriva hemoroizilor

Din aceste motive, în perfectă simbioză cu proverbul “paza bună trece primejdia rea” recomandăm o dietă potrivită, care vă poate ajuta enorm în prevenirea sau chiar reducerea simptomelor hemoroidale. Deşi nu putem vorbi de minuni în cazul hemoroizilor de gr. III şi IV, schimbarea obiceiurilor alimentare este deosebit de benefică pentru formaţiunile hemoroidale incipiente. Un singur cuvânt poate descrie perfect cel mai bun regim alimentar pentru o persoană ce suferă de hemoroizi interni sau externi: moderaţia. Un alt aspect care trebuie avut în vedere sunt particularităţiile pe care le are fiecare pacient. Există persoane care sunt alergice la anumite alimente, care suferă de diabet sau alte condiţii sau care are anumite afinităţi sau dimpotrivă, sensibilităţi către anumite medicamente. 

O persoană suferă de tulburări de nutriţie din numeroase cauze, multe dintre ele specifice dezvoltării societăţii umane a secolului XXI: alimentaţia defectuoasă  (rezultată ca urmare a unor diferite forme de presiune – stresul, “dragostea”, excesul de hormoni în sânge, trendul de a consuma mâncare fast-food, etc.), mâncatul nedisciplinat (la ore variate, la intervale lungi de timp), anxietatea şi insomnia dar şi alcoolul. Alcoolul are proprietăţi deshidratante ce afectează în accelaşi timp tranzitul intestinal, încetinindul, fapt ce conduce automat la constipaţie. Din punct de vedere medical, o doză de bere sau 1-2 pahare de vin nu sunt o problemă, dar elementele acide din aceste băuturi pot cauza un reflux gastro-esofagian resimţit ca şi arsură. O altă problemă legată de acest subiect – multe din medicamentele existente, inclusiv cele pentru hemoroizi, nu au efect atunci sunt combinate cu alcool. Această afirmaţie include şi procedurile de anestezie care sunt realizate înainte de intervenţii chirurgicale.
 
Condiţia esenţială pentru lupta împotriva hemoroizilor este consumarea elementelor nutritive “sănătoase”, iar în particular:
 

Fibre

Acestea se găsesc cu precădere în fructe (caise, fructe, mandarine) şi legume(salată verde, sfeclă roşie, varză, castraveţi, roşii), dar şi în cereale integrale, pâine graham sau alte produse derivate, paste sau orez brun. Fibrele intră în compoziţia materialului digestiv şi reţin apa, asigurândui o consistenţă optimă, acesta devenind mai uşor de eliminat.
 

Vitamine şi minerale

Toate alimentele proaspete conţin vitamine şi minerale, iar unele dintre acestea precum complexul de vitamine B sau vitamina C combinate cu fier şi acid folic sunt special concepute pentru a proteja pereţii vaselor de sânge, limitând astfel şi hemoroizii.  
 

Apa

Apa este unul dintre cele mai importante elemente care pot să fie folosite împotriva hemoroizilor. Un om normal bea minim 2l de apă pe zi. Apa previne constipaţia, ajută în normalizarea proceselor digestive şi tonifică organismul în general.
 

Alimente naturale speciale

Există plante care sunt binecunoscute în lupta împotriva hemoroizilor – fructul avocado, uleiul de măsline, extractul de castane, varza murată, ceaiuri de coada şoricelului sau ghimpe. 
 
 

Alimente care trebuie evitate: 

1.Alimentele ce au un conţinut scăzut de fibre – dulciuri, carne sau produse lactate, produsele de patiserie şi prăjituri.
2.Băuturi acidulate, cafea şi alcool. 
3.Condimentele – seminţele de ardei pot ajunge în final în zona inflamată şi pot reactiva boala hemoroidală, sau pot cauza crampe ce pot accentua discomfortul la nivelul sistemului digestiv.
4.Lichidele foarte reci sau foarte fierbinţi – care supun unui stres suplimentar partea inferioară a intestinului gros.   
 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns