
Varicela este o boală eruptivă contagioasă frecventă în copilărie. Dar adulții neimunizați pot face varicelă la orice vârstă. Deși este considerată una dintre cele mai banale boli ale copilăriei, varicela determină adesea complicații în cazul adulților.
Pe scurt, despre varicela
Varicela, cunoscută și ca vărsat de vânt, este o infecție cauzată de virusul Herpes zoster. Contagiozitatea este foarte mare (95-100%), iar perioada de incubație durează durează 14-21 de zile din momentul intrării în contact cu persoana bolnavă.
Virusul se transmite de la copiii bolnavi de varicelă sau de la adulții care fac Zona Zoster. Trebuie știut că, odată pătruns în organism, virusul varicelo-zosterian rămâne în stare latentă, cantonat la nivelul ganglionilor nervoși. În condiții de imunitate scăzută, acest virus se poate reactiva determinând boala numită Zona Zoster.
Transmiterea virusului este pe cale aerogenă, în mod direct, sau prin obiecte contaminate cu secreții respiratorii ori lichid provenind din veziculele apărute pe piele. Inlcusiv, veziculele apărute în Zona Zoster sunt contagioase.
Factori de risc
Femeile însărcinate care nu au făcut varicela în copilărie trebuie să consulte medicul cu privire la masurile de preventie a bolii. Varicela în sarcină poate provoca avort spontan, malformații ale fătului, greutate mică la naștere. Dacă infecția apare în primele 20 de săptămâni de sarcină, există riscul ca bebelușul să sufere malformații înscrise într-un pattern cunoscut ca embriopatie variceloasă. Defectele congenitale includ cicatrici, probleme ale ochilor, nedezvoltarea membrelor, circumferința craniană mică, întârziere fizică și mentală. Dacă varicela apare în ultimul trimestru de sarcină sau chiar imediat după naștere, bebelușul poate prezenta ulcerații tegumentare și alte complicații.
Pacienții cu deficiențe ale sistemului imunitar, leucemie, cancer, HIV/SIDA prezintă un risc crescut de a face complicații în varicelă.
Simptomele varicelei la adulți
Primele semne ale varicelei la adulți sunt asemănătoare cu cele apărute în rândul copiilor. Boala debutează cu stare generală de rău, cu febră ridicată (la adulți, spre deosebire de copii), lipsa poftei de mâncare. Urmează erupția cutanată specifică bolii: pete mici pe tot corpul, care formează mici halouri roșiatice, apoi se umplu cu lichid (vezicule). Acestea apar inclusiv pe cap (scalp) și pe mucoase (gură, ochi, genital).
Veziculele sunt foarte pruriginoase, adică provoacă mâncărimi. Este foarte important ca leziunile să nu fie rupte/scărpinate pentru a se evita apariția cicatricilor permanente. Erupția apare în valuri și durează cam 7-10 zile până când se formează cruste, iar leziunile se vindecă.
În cazul adulților, erupția cutanată poate fi asociată și cu alte simptome cum sunt cele dintr-un sindrom gripal: dureri de cap, dureri musculare, fotofobie.
Semnalele de alarmă sunt tusea, dificultățile respiratorii sau chiar hemoptizia (expectorație cu sânge). Acestea sunt semnele unei complicații pulmonare.
Complicațiile varicelei
În general, adolescenții și adulții fac forme severe de varicelă. Cea mai frecventă complicație este suprainfecția bacteriană a leziunilor variceloase. Dacă sunt sunt scărpinate, veziculele se sparg lăsând loc bacteriilor de pe piele să pătrundă în acele răni care se suprainfectează. Aceste suprainfecții se tratează, dar pot rămâne cicatrici permanente.
Adulții pot suferi complicații pulmonare ca urmare a varicelei. Pneumonia este una dintre cele mai frecvente complicații, iar ea poate apărea inclusiv la gravide. De asemenea, sunt predispuse la pneumonie după varicelă persoanele care fumează, pacienții cu boli cronice de plămâni (astm, BPOC) sau cu deficiențe ale sistemului imunitar.
Mai rar, varicela poate da complicații la nivelul sistemului nervos cum ar fi encefalita. Aceasta poate apărea la 5-10 zile de la apariția erupției și se poate manifesta prin stări de confuzie, febră, dureri de cap, vărsături. Consultul medical este absolut necesar în asemenea situații.
Tratament pentru varicelă
Nu există un tratament țintit pentru varicelă. Măsurile terapeutice sunt simptomatice și igieno-dietetice. Trebuie respectată o igienă riguroasă pentru a preveni suprainfecția veziculelor. Local, pentru calmarea pruritului se aplică soluții mentolate pe bază de oxid de zinc. Conform indicațiilor medicului se administrează antitermice și antiinflamatoare, eventual și antihistaminice. În cazul persoanelor cu risc de complicații poate fi necesară internarea în spital.
Se recomandă o dietă ușoară, alcătuită în principal din alimente semisolide, la temperatura camerei, nu fierbinți, pentru a evita agravarea ulcerațiilor din gură. Sunt necesare multe lichide, supe, ceaiuri călduțe, compoturi din fructe.
Mai multe informaţii şi subiecte despre sănătate citiţi pe site-urile MamiSiCopilul.ro, Cancer360.ro si SfaturiMedicale.ro – platforme de informare şi educaţie pentru sănătate dezvoltate de GTS Solution.
Despre GTS Solution
GTS Solution este unul dintre principalii furnizori de servicii şi soluţii pentru piaţa farmaceutică din România.
Misiunea GTS Solution este de a contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a stării de sănătate a pacienţilor, prin promovarea unor produse farmaceutice şi servicii de înaltă calitate.
Sursă foto: Pixabay