Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Păcălelile de pe etichete. La ce trebuie să fii atentă

Păcălelile de pe etichete. La ce trebuie să fii atentă

Comertul este o afacere, asa ca trebuie sa fii foarte atenta la pacalelile de pe etichete. Un cumparator avizat este un cuparator care nu se va lasa impresionat nici de reducerile de pret, nici de promotii, nici de mesajele etichetelor. Toate la un loc au un singur scop: vazarea produsului. Un cumparator avizat va duce mereu acasa cele mai bune alimente, dar pentru asta trebuie sa stii sa alegi corect de pe rafturile din magazine.

Iata cateva sfaturi care te vor face un cumparator avizat pus la adapost de pacalelile de pe etichete.

Nu contine colesterol – Asemenea mentiune o gasim adesea pe recipientii cu ulei vegetal. As zice chiar pe toti recipientii. Mentiunea este facuta anume pentru acei naivi care n-au aflat inca ca uleiul vegetal nu contine colesterol. Colesterolul este specific grasimilor animale: unt, untura, osanza, slanina. E ca si cum am scrie pe sticla cu apa plata ca nu contine alcool.

Fara conservanti – Mesajul este teoretic corect, dar este inutil cand vine vorba de conserve care au fost tratate termic. Evident ca acestea nu contin conservanti, pentru ca adaugarea lor ar fi inutila. Mesajul apare si pe sticlele de suc. Zaharul – in cantitate foarte mare, este un excelent conservant. In plus acestea contin si regulator de aciditate – acid fosforicun bun conservant. Conservantul respectiv are si un cod specific, E388, pe care producatorul nu-l pune pe eticheta, stiind ca litera „E” streseaza consumatorul.

Fara OMG – Limbajul cifrat se traduce astfel: „fara organisme modificate genetic”. Acest truc atrage cumparatorul. El a citit multe despre produsele modificate genetic, se fereste de ele, dar nu stie sa le recunoasca. Conteaza pe eticheta si cumpara, convins ca s-a ferit de ce e mai rau. Dar, daca in produsul ambalat exista sau nu ceva OMG, asta poate nici producatorul n-are de unde sti. Sa identifoci produsele modificate genetic nu este o treaba la indemana oricui.

Produs de post – Orice conserva de legume este un produs de post. Numai ca, daca postul are cu adevarat rolul sa dezintoxifice organismul, atunci alimentele in aceasta perioada trebuie consumate numai din vegetale proaspete. Conserva, conservantul, acidificatorul, potentiatorul de aroma sau de culoare si alte E-uri, toate acestea nu sunt categorisite la capitolul „de dulce”, dar nici n-au ceva comun cu postul. Vechii sihastri nu mancau conserve la cutie.

Iaurt cu fermenti naturali – Formula este una dintre cele mai comune pacalelile de pe etichete. Toti fermentii sunt naturali si orice iaurt contine fermenti… naturali. Simplul fapt ca este iaurt inseamna ca are fermenti naturali. Din aceiasi categorie face parte si „iaurt natural”. Este ca si cum ai spune ca apa este… naturala!

Produs natural – O sa gasesti aceasta mentiune pe cutiile de lapte, iaurt, unt, pe ambalajele de branza si cascavall. De fapt este una o alta din seria de pacalelile de pe etichete. Ideea de natural se asociaza foarte usor cu ideea de bio, iar daca pe cutie este si o pata de culoare verde mesajul subliminal caruia consumatorii ii cad prada este gata fabricat!

Noua formula – Expresia are efect promotional nu numai la alimente, ci si la cosmetice, sau alte produse. Vechiul ambalaj, cu care ne-am obisnuit, ni se ofera cu o o inscriptionare noua, cu mentiunea exprersa „noua formula”. Formula noua se refera la fapul ca alimentul este mai digerabil, mai usor suportat de ficat, de rinichi, ca nu baloneaza. „Noua formula” este insa de cele mai multe ori numai un nou ambalaj, care insa atrage atat de mult, incat iti lasa impresia ca te face mai sanatos, sau ca este mai bun.

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns