Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Papadia, planta de leac

Papadia, planta de leac

Pare o banală plantă care invadează grădinile şi câmpurile la început de primăvară, dar păpădia nu este doar o încântare pentru ochi, ci e un miracol pentru sănătate.

De la această firavă plantă, poţi folosi totul: rădăcinile, tijele subţiri şi mlădioase, frunzele verzi şi crocante, florile galbene parcă desprinse din razele soarelui. Păpădia a fost folosită de secole în medicina tradiţională, în special pentru afecţiunile ficatului, eliminarea apei din organism, îmbunătăţirea digestiei.

Păpădia, benefică pentru sănătate

Planta are proprietăţi nutritive esenţiale pentru organism. Rădăcinile de păpădie, spălate şi fierte pentru ceai, tratează constipaţia şi transpiraţia excesivă, ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi. Nu în ultimul rând, această fiertură de rădăcini de păpădie are proprietatea de a subţia sângele. Frunzele verzi, care seamănă puţin cu cele de rucola, sunt bogate în special în vitaminele A, C şi K, în minerale precum calciu, potasiu şi fier. În plus, conţin betacaroten – de regulă, alimentele care au betacaroten sunt galbene-portocalii, dar există şi legume de culoare verde care îl conțin. Tulpinile de păpădie ajută la revitalizarea organismului, înlăturând stările de oboseală. Consumate timp de 30-40 de zile, sunt un remediu bine-venit pentru persoanele care suferă de reumatism şi artrită.

Afecţiuni tratate

Indiferent ce parte ai consuma din păpădie, planta este unul dintre cei mai buni diuretici naturali, care elimină toxinele şi purifică sângele. Astfel, ficatul se eliberează de substanţele nocive şi îşi face treaba mai bine. Păpădia este utilă pentru diabetici, fiindcă ajută la producerea insulinei şi la controlul glicemiei. Fiind o sursă de calciu, păpădia joacă un rol important în menținerea sănătății oaselor.
O simplă salată din frunzele verzi şi fragede este un diuretic excelent, ajutând la eliminarea apei în exces din organism şi scăzând astfel tensiunea arterială. Această plantă este folosită cu succes în tratamentul unui număr mare de afecţiuni, de la acnee, alergie şi alte boli de piele la indigestie, gastrită, dischinezie biliară, constipaţie. Ceaiul de păpădie este unul dintre cele mai eficiente, ieftine şi accesibile licori pentru slăbit.

Cum profiți de proprietățile păpădiei

Culege frunzele primăvara, cât mai timpuriu. De la începutul lunii mai, frunzele ajung la maturitate şi devin amare, fiind mai greu de consumat. Pregăteşte-le sub formă de salată, fie în combinaţie cu alte frunze, fie cu un sos din lămâie, ulei de măsline şi puţină sare de mare ori sare roz de Himalaya.

3 rețete cu păpădie

Smoothie

Pune în blender o mână de frunze tinere de spanac, una de frunze şi tulpini fragede de păpădie, o mână de urzici tinere curăţate, câteva frunze de ridichi tinere, o banană, lapte dregresat sau apă, miere şi zeama de la o jumătate de lămâie. Mixează de câteva ori şi consumă băutura imediat.

Sirop (miere)

Pune patru mâini de flori de păpădie într-un litru de apă rece şi dă totul în câteva clocote. Ia vasul de pe foc şi lasă la macerat pentru noapte. A doua zi, strecoară preparatul şi stoarce bine florile de păpădie. În sucul astfel obţinut, adaugă 1 kg de zahăr nerafinat şi o jumătate de lămâie feliată. Pune totul pe foc mic şi lasă-l până ce ajunge la o consistenţă vâscoasă, numai bună de întins pe pâine. După ce s-a răcit siropul, toarnă-l în borcane şi păstrează-le la frigider.

Boboci de păpădie murați

1 cană cu boboci de păpădie, ½ cană cu ceapă, 3 linguri cu ghimbir ras, 4-5 căţei de usturoi, oţet de mere, sos Tamari

Spală bobocii de păpădie în mai multe ape reci şi pune-i într-un borcan împreună cu ceapa tăiată, usturoiul şi ghimbirul. Umple borcanul cu oţet până la jumătate și completează cu sos Tamari. Acoperă cu o folie şi lasă trei săptămâni la murat. Consumă bobocii muraţi de păpădie în salate ori în sendvişuri cu ton.

Articol preluat din ediția de martie 2015 a revistei Femeia.

Autor: Mariana Fătulescu

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns