
Știai că anumite obiecte vestimentare și unele accesorii îți pun sănătatea în pericol? Le porți zilnic și te mândrești că-ți dau un aer șic. Chiar dacă au puterea de a-ți induce instantaneu o stare de bine, ele aduc organismului numeroase deservicii, unele chiar cu urmări riscante pe termen lung.
Pantaloni mulați
Din denim sau alte fibre elastice, pantalonii mulați sunt printre cele mai sexy obiecte vestimentare, însă, din păcate, se află în topul listei celor mai periculoase haine. Cu cât mai mult strâng piciorul, cu atât strangulează mai tare nervii, spun specialiștii. Practic, presiunea constantă duce la comprimarea țesuturilor și, astfel, a nervilor cutanați femurali laterali, care se află de-a lungul coapsei. Pe termen scurt, apare senzație de durere și arsură, iar în timp, se instalează hipersensibilitatea la căldură, slăbiciunea membrelor inferioare și chiar atrofierea unor mușchi. Medicii au și o denumire pentru afecțiunea cu pricina: îi spun meralgie parestezică și se manifestă prin senzație de arsură dureroasă pe partea exterioară a coapsei, amorțeli și furnicături.
Fusta creion
Nu doar pantalonii pot fi de vină pentru încorsetare. Orice articol de îmbrăcăminte (spre exemplu, fusta creion) care nu-i dă corpului libertatea de mișcare provoacă probleme de circulație, sensibilizează oasele și deformează musculatura. Mai mult, când execuți anumite mișcări (te apleci), le vei face în mod nefiresc, pentru a compensa postura incorectă, ceea ce duce la accidente. Din fericire, problemele pot fi preîntâmpinate dacă hainele strâmte sunt purtate doar ocazional sau excluse complet din garderobă.
Accesorii toxice
Coliere, brățări, broșe. Sunt considerate cele mai bune prietene ale femeii. Oare așa să fie? Poate nu știai, dar gablonzurile din caseta de bijuterii sunt o amenințare pentru sănătate, fiindcă sunt făcute din materiale toxice. Vei zice: dacă nu le pun în farfurie, n-am de ce să-mi fac griji. Greșit! Majoritatea bijuteriilor chilipir sunt din cadmiu, un metal considerat periculos, chiar dacă ne expunem la el în doze foarte mici. Ieftin și ușor de modelat, acest metal este asociat cu boli de rinichi, demineralizarea oaselor și creșterea riscului de cancer pulmonar.
Poșete supradimensionate
Pentru femei, a devenit o obișnuință să care cu ele zilnic jumătate din casă – de la farduri și medicamente la diverse obiecte nefolositoare. Gențile încăpătoare folosite la întreaga capacitate pot să dea dureri de cap la propriu din pricina presiunii la care supun mușchii gâtului, umerii și coloana cervicală. Această tensiune acumulată în zona superioară a spatelui provoacă în timp cefalee severă. Specialiștii ortopezi ne sfătuiesc să mutăm geanta de pe un umăr pe altul pentru a echilibra greutatea, dar regula numărul unu este să n-o umplem până la refuz dacă vrem să ne ferim de afecțiunile coloanei.
Lenjerie modelatoare
Acest tip de lenjerie este menită să dea iluzia taliei de viespe și totodată să ascundă imperfecțiunile din regiunea șoldurilor. Nu sunt totuși o alegere bună dacă suferi de sensibilitate digestivă. Chiar și o masă ușoară luată în oraș îți poate da de furcă, provocându-ți indigestie. Presiunea pe stomac, în termeni de specialitate presiune intraabdominală, sporește secreția de acid gastric și dereglează funcţionarea optimă a sfincterului, fapt ce duce la pătrunderea acidului gastric din stomac în esofag, înrăutățind sindromul de reflux. Dintre simptome: senzație de arsură în piept, eructații și dureri abdominale. Pentru a tonifica zonele cu probleme și a scăpa de kilogramele în plus, fă cât mai multă mișcare și mănâncă sănătos!
Pantofi cu toc
Un lucru e cert: tocurile alungesc optic și, astfel, dau eleganță și sporesc feminitatea. Și nu doar atât. Se pare că înălțimea încălțărilor este direct proporțională cu gradul de încredere în sine al femeilor care le poartă. Totuși, studiile vin să ne aducă cu picioarele pe pământ: pantofii cu toc cresc riscul de osteoartrită (boală degenerativă a articulațiilor și cauza cea mai frecventă a durerilor articulare, pe fondul afectării cartilajului care protejează suprafețele articulare). Cum picioarele suportă întreaga greutate a corpului, e important ce tip de pantofi alegi pentru a merge corect și a nu pune presiune prea mare pe picioare. Încălțămintea trebuie să permită îndoirea tălpii fără prea mult efort, lucru greu de obținut când porți tocuri.
Sutien cu balene
50% din femei poartă sutienul nepotrivit și aproape trei sferturi din ele folosesc zilnic sutien cu balene pentru susținere. Ceea ce se știe mai puțin este că purtarea unui astfel de sutien aduce cu sine durere de umeri, de sâni (fiindcă aceștia preiau presiunea), dar și iritații ale pielii și senzație de arsură. Nu s-a stabilit exact o legătură între purtarea sutienului și cancerul de sân, dar există studii potrivit cărora femeile cu dureri mamare frecvente au risc crescut. Mai mult, s-a descoperit că incidența cancerului de sân este redusă în comunitățile unde femeile nu au voie să poarte sutien. Balenele provoacă congestia nodulilor limfatici, parte importantă a sistemului imunitar și prima linie de apărare împotriva răspândirii cancerului.
Citește și:
Ce are în garderobă o femeie cu adevărat elegantă. Câte dintre ele ai?
Defectele siluetei? Ascunde-le!
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.12/24.03.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: 123RF