Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Pericole pentru sistemul digestiv

Pericole pentru sistemul digestiv

Spălatul în grabă al fructelor și legumelor, consumul de alimente de la comercianții stradali, carnea gătită insuficient ori depozitarea neadecvată a mâncărurilor preparate termic, neglijența față de sursele de apă potabilă, precum și lipsa odihnei din cauza serilor caniculare sunt condiții care favorizează infecțiile de natură digestivă. Iată care sunt problemele care ar putea să apară și ce măsuri să iei pentru a te feri de simptomele neplăcute.

Diaree

Este semnul unei indigestii simple, caz în care durează maximum două zile. Aceasta mai e numită „febra intestinului“ sau „febra stomacului“ și apare ca urmare a unei infecţii bacteriene sau când ai mâncat ceva ce a sensibilizat sistemul digestiv.  În cazuri grave însă, diareea este simptomul unei toxiinfecții alimentare cauzate de agenți patogeni foarte rezistenți și este însoțită de vărsături, febră, durere abdominală severă, de cap, stare generală de rău. Microbii își fac loc ușor în mâncarea de la picnic, pe coaja fructelor, în  preparate care conțin ouă, în lactate ori pe sendvișurile cu mezeluri pregătite pentru drumeție, mai ales în condițiile temperaturilor ridicate. Și înotul în piscine contaminate poate fi prilej de a contracta un microb digestiv. O criză diareică, ce e însoțită de multe scaune apoase, favorizează deshidratarea, un pericol major pentru sănătate. Nu doar că îți strică excursia, dar, în caz de febră mare, se poate lăsa cu o vizită prelungită la spital.

Sfat. Spală bine fructele și legumele și, pentru mai multă siguranță, decojește-le. Evită mâncărurile grase, laptele nepasteurizat, frișca, prăjiturile cu cremă, înghețata, maioneza, peștele crud, ouăle moi. Pentru ameliorarea stării generale, hidratează-te și consumă în cantităţi mici orez fiert, morcovi fierţi, brânză slabă, supă limpede de legume şi pâine prăjită.

Arsuri gastrice

Le simţi în capul pieptului, ca răspuns  al sfincterului esofagian, care permite acidului din stomac să urce spre esofag și-ți vine înapoi ceea ce ai mâncat, chiar și la ore bune după masă. Arsurile sunt, de obicei, asociate cu balonare, gaze și stomac iritat. De vină poate fi o masă copioasă savurată pe terasa unui restaurant, la ore când soarele e cel mai fierbinte. Arsurile se declanșează mai ales dacă ai deja o sensibilitate a stomacului sau a esofagului.

Sfat. Evită combinațiile periculoase, cum sunt carbohidrații răi asociați cu grăsimile. De asemenea, stai departe de alimente considerate principali vinovați pentru cei mai sensibili: ceapă, prăjeli, roșii, ciocolată, alcool, sucuri carbogazoase.

Indigestie

Poate cel mai des întâlnită problemă a verii, apare în special la persoanele cu sensibilitate a vezicii biliare, care suferă din pricina digestiei greoaie. Cel mai probabil, nu ți-a picat bine prăjitura cu frișcă pe care ai mâncat-o cu poftă sau friptura prea condimentată asezonată cu cartofi prăjiți, o combinație prin excelență indigestă. Dacă la finalul festinului ai stins totul cu un suc acidulat ori cu bere, nu te mira că suporți consecințele mâncării nedigerate! Simptomele ușor de recunoscut sunt senzația de prea plin, crampe, apăsare în zona ficatului, greață, arsuri, vomă și adesea se însoțește de frison. Criza biliară este dureroasă și, chiar dacă o tratezi, poate dura câteva ore.

Sfat. Calmează stomacul supărat cu ceaiuri medicinale călduțe, repaus alimentar până la finalul zilei și multă odihnă. Dacă senzația de greață continuă, este recomandat să-ți provoci voma decât să iei medicamente antiemetice. Astfel, te eliberezi natural de toxinele care accentuează senzația de rău.

Trusă de prim ajutor

O metodă eficientă de atenuare a tulburărilor digestive este să apelezi la câteva pansamente gastrice: ceai de mentă, mușețel, afine sau sunătoare, capsule cu ghimbir ori cubulețe de ghimbir proaspăt, apă plată cu lămâie, cărbune medicinal, argilă, decoct (din anason, chimen sau fenicul), bicarbonat de sodiu, săruri de rehidratare orală, probiotice (acele microorganisme prietenoase) pentru echilibrarea florei digestive.

Studiile arată că probioticele care conțin microorganisme Lactobacillus și Bifidobacterium reduc riscul de a contracta gastroenterita estivală, care se manifestă prin diaree acută. Specialiștii recomandă administrarea de probiotice cu o săptămână înainte de a pleca în concediu și pe toată durata sejurului.

Știai?

Acizii grași omega 3 (nuci, semințe de in, pește gras) reduc inflamațiile, fiind recomandați în caz de colon iritabil. Consumă-i în vacanță pentru a preveni inflamațiile intestinale!

În sezonul rece, corpul trebuie hrănit cu mai multe calorii pentru un consum energetic mai mare (pentru a-și menține temperatura constantă). Hrănindu-l vara cu același nesaț ca iarna, problemele digestive sunt mai frecvente, mai ales în condițiile schimbării mediului, care afectează digestia.

Sfaturi la cald

  • Bacteriile se înmulțesc în medii umede sau excesiv de calde; de aceea, vara trebuie să manipulezi cu grijă alimentele. Pericolul este și mai mare când gătești în aer liber, în locuri unde spălatul pe mâini devine o misiune imposibilă. Ești sub umbrelă dacă urmezi câteva sfaturi:
  • Când ești în vacanță, la restaurant, evită alimentele nepreparate termic, cum sunt salatele, pentru că nu știi ce apă a fost folosită la spălarea legumelor!
  • Evită alimentele păstrate afară sau în vitrine, nu în frigidere speciale!
  • Nu comanda la terasă băuturi ce conțin gheață!
  • Spălă temeinic mâinile înainte de a mânca ceva și poartă în geantă un gel antibacterian pentru cazul în care n-ai acces la apă și săpun!
  • În concediu, consumă și spală-te pe dinți doar cu apă îmbuteliată!
  • Consumă doar ce cunoști. Dacă mergi pentru prima oară într-un loc, ai fi tentată să încerci preparate inedite, cu specific local. Deși par inofensive, pot conține condimente sau ingrediente cu care organismul tău nu este obișnuit, ceea ce duce la arsuri gastrice, balonare sau chiar alergii.
  • Alimentele bogate în probiotice sunt excelente pentru digestie. Alege iaurtul, chefirul, sana, fiindcă au din plin aceste bacterii bune, care țin la distanță problemele digestive.
  • Alimentele bogate în grăsimi au, indiferent de anotimp, un impact puternic asupra sistemului digestiv, provocând gaze și dureri abdominale. Redu consumul lor, mai ales pe caniculă!
  • Când cari mâncarea pentru picnic, pune alimentele reci, congelate și chiar pe cele fierbinți în genți izoterme.
  • Nu lăsa preparatele fierbinți să se răcească complet afară/la temperatura camerei, ci bagă-le imediat la rece sau într-un recipient cu gheață!
  • Nu tăia carnea crudă pe același tocător folosit pentru legume. Sfatul e valabil nu doar vara, pentru a preveni infecțiile bacteriene.
  • Decongelează temeinic alimentele congelate înainte de a le prepara termic.
  • Aruncă tot ce ai uitat să bagi la frigider și a rămas afară mai mult de trei ore, în special carne, lactate, orez gătit sau paste. Chiar și resturile păstrate la frigider (să fie reglat la sub 5°C) nu trebuie consumate dacă trec trei, cinci zile. Nu burduși frigiderul inutil! Ce nu folosești, bagă la congelator!

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.24/16.06.2016
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns