
Pericolul din tunelul carpian – O afecțiune răspândită, dar mai puțin cunoscută. Poate apărea la orice vârstă, însă cel mai frecvent la femeile de 40-50 de ani și la cele însărcinate.
De cele mai multe ori, trecem cu vederea furnicăturile și amorțeala palmelor. Le punem pe seama unor lucruri banale, dar ele pot fi primele semne ale sindromului de tunel carpian, o afecțiune care, în stadii finale, duce la atrofierea mușchilor palmei, ce echivalează cu o paralizie deoarece mâna nu mai poate fi folosită. O boală gravă care, din necunoaștere, este diagnosticată de cele mai multe ori foarte târziu.
Ce anume se întâmplă
Când nervul median este comprimat, apare această problemă. Și nu-i greu să se întâmple asta, având în vedere prin ce tunel îngust trece. El asigură comunicarea între degetul mare, arător, mijlociu și creier și străbate antebrațul, ajungând la nivelul mâinii, în palmă, printr-o zonă îngustă formată din osul palmei și un ligament care nu se extinde și care strânge încheietura ca brățara unui ceas. Este un punct nevralgic, iar orice altă modificare a acestui spațiu îngust duce la o presiune a nervului.
Simptome alarmante
Apare din senin o senzație de furnicături, amorțeală, arsură sau chiar durere la nivelul mâinii, de la degetul mare până la cel mijlociu. Uneori apar toate deodată, într-o senzație extrem de invalidantă, care afectează două sau mai multe degete, până la cot ori chiar până umăr. Unele persoane se confruntă cu această senzație pe timpul nopții. Își simt degetele umflate, au dificultăți în apucarea obiectelor mici și nu pot distinge între cald și rece.
Ce e de făcut
Cea mai bună soluție pentru a scăpa rapid de aceste senzații neplăcute care apar pe timpul nopții este să lași mâna afectată să atârne din pat. Următorul pas este programarea la medicul de familie sau neurolog. O analiză a nervului median (electromiografie) va arăta gradul de afectare electrică a nervului și se va stabili tipul de tratament, conservator sau chirurgical. Odihnirea mâinii și încheieturii, folosirea unei orteze sau atele, mai ales în timpul somnului, sunt măsuri de natură să prevină agravarea leziunilor mediane ale nervului. Compresele calde atenuează durerile și cele reci reduc durerea și inflamația.
Cele mai frecvente cauze
Deși sindromul de tunel carpian apare fără un motiv evident, presiunea crescută pe nervul median și tendoanele din tunelul carpian este cauzată frecvent de traumatisme sau răni ale încheieturii mâinii, artrită reumatoidă, reducerea activității glandei tiroide, diabet zaharat, mișcări repetate ale mâinii sau încheieturii (lucru intens la tastatură sau cu mouse-ul), sarcină și folosirea frecventă a uneltelor care vibrează.
Cum se tratează
În funcție de gradul de afectare a nervului median, sindromul de tunel carpian poate fi tratat cu medicamente antiinflamatoare, prin tratament fiziokinetoterapic la nivelul palmei sau chirurgical.
Dr. Dan Benția, neurochirurg
Îngroșarea ligamentelor, ciocuri la nivelul oaselor palmei, depunerea unor substanțe (amiloid) în bolile reumatice și perioada sarcinii vor crește presiunea asupra nervului într-un spațiu deja neextensibil, apărând suferința nervului median: neuropatia nervului median. Dacă soluția este chirurgicală se va face o incizie minimă în palmă, la nivelul unei cute palmare, se taie ligamentul compresiv de deasupra nervului, se eliberează nervul median din aderențe, astfel încât tot traiectul său prin palmă să fie liber. Operația durează 30 de minute, internarea este de câteva ore până la o zi.
O complicație a sarcinii
Sindromul de tunel carpian este o complicație destul de comună a sarcinii. Unele studii arată că afectează în jur de 60% din gravide. Deși nu se cunoaște clar cauza, umflarea tegumentelor și retenția fluidelor contribuie la compresia acestui nerv. Fluctuațiile hormonale ar putea crea, de asemenea, un mediu favorabil dezvoltării acestei afecțiuni. De cele mai multe ori, simptomele apar în al treilea trimestru, dar pot fi prezente și după, în special în timpul alăptării. Dacă ai suferit de aceste probleme pe timpul sarcinii, după naștere, la 3-6 luni, mergi la o reevaluare pentru a vedea clar care este situația și ce cale trebuie aleasă. „Uneori simptomele se diminuează după naștere, dar există cazuri în care operația nu poate fi evitată”, spune dr. Dan Benția.
Citește și:
- Emoțiile duc la boli. Cum se întâmplă și cum putem preveni asta
- Scleroza multiplă, o boală perfidă
- De ce este diabetul zaharat o boală gravă?
Articol preluat din ediția de august 2019 a revistei Femeia.
Autor: Luminița Tăbăran
Foto: pixabay.com