Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Perimenopauza – ce este și cum îi faci față

Perimenopauza – ce este și cum îi faci față

Perimenopauza – ce este și cum îi faci față – Ai intrat într-o nouă perioadă din viața ta, care a venit la pachet cu noi și neplăcute schimbări fizice și emoționale. Nu te panica! Există acum numeroase moduri de a traversa perimenopauza fără să lase urme evidente asupra fizicului și psihicului. 

Menopauza marchează sfârșitul perioadei fertile la femei. Cu toate că s-a tot vorbit despre această etapă naturală din viața reprezentantelor sexului frumos, menopauza nu se instalează niciodată brusc, ci în diverse etape, pe care fiecare dintre noi trebuie să le identifice și să le înțeleagă pentru a le gestiona corespunzător. Perimenopauza este starea de tranziție spre menopauză, denumită astfel fiindcă are loc înainte de-a se instala menopauza. Deși amândouă fac parte din aceeași perioadă naturală din viața unei femei, perimenopauza și menopauza prezintă simptome diferite și au tratamente specifice. 

Perimenopauză vs premenopauză

Nu, nu sunt același lucru. Premenopauza se întâmplă când încă nu au apărut simptome de perimenopauză sau menopauză. Ai încă ciclu – regulat sau neregulat – și ești încă în perioada fertilă. E posibil ca, pe durata premenopauzei, să apară niște schimbări hormonale, dar doar atât, nu se poate vorbi nici măcar despre perimenopauză. În schimb, pe durata perimenopauzei încep să apară semnele menopauzei – de la schimbări ale ciclului menstrual la bufeuri, insomnii și iritabilitate.

Când intri la perimenopauză

Ei bine, nu trebuie să vă așteptați ca, imediat ce detectați câteva simptome ale perimenopauzei, menopauza să se instaleze cât de curând. De fapt, noile cercetări americane susțin că cele două etape din viața unei femei sunt la o distanță apreciabilă una de alta, în jur de 8-10 ani. Cu alte cuvinte, perimenopauza are loc pe la 30 și ceva de ani sau 40 și ceva de ani, pe când menopauza este de așteptat (și preferat!) să apară pe la 40 și ceva de ani sau chiar 50. Perimenopauza este, în principiu, o scădere a nivelului estrogenului, acel hormon produs de ovare. De fapt, nivelul estrogenului poate oscila destul de mult, ceea ce va influența fără doar și poate durata de 28 de zile a ciclului și, de fapt, întreaga noastră viață.

În ultima fază a perimenopauzei, corpul femeii produce din ce în ce mai puțin estrogen. Cu toate astea, o sarcină nu poate fi exclusă chiar și în cazul unui ciclu neregulat și al unui nivel scăzut sau oscilant de estrogen. Această fază a menopauzei poate dura de la câteva luni la patru ani, ne informează specialiștii. Menopauza se instalează abia în momentul în care ovarele produc atât de puțin estrogen, încât nu se mai eliberează ovule. Tot atunci dispare complet menstra. Odată apărute astfel de simptome, e de preferat să te prezinți la medicul ginecolog, care poate identifica cu precizie etapa (pre-, peri- sau menopauză) în care te afli. Ceea ce trebuie să știi e că nimeni nu-ți pune diagnosticul de menopauză până nu ai o perioadă de un an întreg în care nu ți-a venit deloc ciclul. 

În plus, trebuie luat în calcul că anumite persoane intră la menopauză mai repede decât altele. Și nu (numai) din cauza zestrei genetice, ci și a unui stil de viață nesănătos. Astfel, cele care fumează se pot aștepta la o perioadă fertilă mai scurtă decât nefumătoarele. În plus, femeile care au făcut histerectomie sau ovarectomie (înlăturarea chirugicală a uterului/ovarelor) ori cele care au trecut prin diverse tratamente împotriva cancerului își scurtează perioada fertilă.

Simptomele perimenopauzei

Nimeni nu așteaptă cu nerăbdare perioada infertilă. Și asta, pentru că menopauza are niște simptome deloc plăcute, de la bufeurile greu de suportat, iritabilitate și senzația că nu mai ești așa cum te știai până atunci la transpirații nocturne, anxietate, depresie, schimbare bruscă de temperament, insomnie, oboseală, urinare frecventă. Nu numai menopauza este greu de suportat, ci și perimenopauza, din cauza simptomelor precum ciclu neregulat și mai abundent sau mai puțin abundent decât în mod obișnuit, un sindrom premenstrual mai complicat decât până atunci, sâni foarte sensibili, luat în greutate, schimbare aparent inexplicabilă a texturii părului, creșterea pulsului, dureri de cap, scăderea libidoului, lipsa concentrării, pierderi de memorie, dureri musculare, infecții urinare și infertilitate. În plus, perimenopauza (și menopauza, de altfel) poate crește nivelul colesterolului în sânge, ceea ce le expune pe femei la un risc mai mare de apariție a bolilor de inimă. Pentru a nu trăi cu teama de probleme cardiace, prezintă-te la medic anual pentru un set complet de analize și testează-ți nivelul colesterolului în perioada perimenopauzei.   

Când să te mergi la medic

Nu trebuie să îți faci programare de urgență la ginecolog la cel dintâi semn al apariției perimenopauzei, însă e necesar să mergi la un control de specialitate când apar câteva semne îngrijorătoare, precum: picături de sânge între cicluri, cheaguri în timpul menstrei, când sângerezi după contactul sexual ori perioada obișnuită de ciclu s-a scurtat ori s-a lungit simțitor de mult. Cauza unor astfel de schimbări poate fi un dezechilibru hormonal sau apariția unui fibrom, ambele fiind tratabile. Totuși, la vârsta ta, trebuie să excluzi posibilitatea apariției cancerului. În plus, nu trebuie să suporți cu stoicism niște simptome care îți fac viața un coșmar. Așadar, cere ajutorul medicului în cazul în care simptomele specifice perimenopauzei devin prea greu de suportat și îți afectează calitatea vieții.

Tratamentul

Pentru atenuarea simptomelor perimenopauzei, există terapia cu estrogen, disponibilă sub diverse forme:  pastile, creme, geluri sau plasturi. Această terapie stabilizează nivelul estrogenului din organism, pentru a nu mai exista acele creșteri și scăderi hormonale atât de neplăcute. De asemenea, sportul face bine (menține silueta și buna dispoziție), la fel meditația, yoga sau chiar o baie caldă și aromată. De fapt, orice metodă de relaxare este bine-venită. Lasă-te de fumat, redu cantitatea de alcool consumată, nu mânca mult deodată și bea cafea numai dimineața, pentru a reduce insomnia și a instala buna dispoziție. Meniul zilnic e de preferat să conțină proteine, acizi omega 3, fibre și calciu din fructe, legume, cereale integrale și lactate degresate. 

Citește și:

Articol preluat din ediția de aprilie 2019 a revistei Femeia.
Autor: Alexandra Rotărescu
Foto: pexels.com

Comments

comments

Lasă un răspuns