
Japonia este o tara cu o rata de obezitate minuscula comparativ cu statele occidentale, in care obezitatea e o mare problema. Motivul? Alimentatia japonezilor este sanatoasa si echilibrata, bazata pe produsele specifice fiecarui anotimp si indepartandu-se de tot ceea ce e gatit cu exces de grasime si proteine. In plus, se stie, japonezii mananca incet deoarece folosesc betisoare, fapt care faciliteaza digestia.
Reguli de baza in bucataria japoneza
- Legumele nu sunt prelucrate prea mult, preferandu-se consumarea lor in stare cat mai naturala.
- Pestele nu lipseste din meniurile japonezilor. Sortimentele cu cel mai mare continut de acizi grasi Omega 3 sunt somonul, tonul, macroul, sardinele si calmarii.
- Ceapa, citricele, merele, strugurii si soia – des intalnite in retetele japoneze – contin flavonoide care contribuie la mentinerea tineretii organismului.
- Foarte populare in bucataria asiatica sunt combinatiile cu legume, cereale si paste integrale, gatite fara faina rafinata.
- In loc de cafea, japonezii beau ceai. Ceaiul verde, in special, are proprietati benefice pentru piele si organism, favorizand eliminarea mai rapida a toxinelor si facilitand tranzitul intestinal. Nu degeaba Asia a transformat bautul ceaiului intr-un adevarat ritual…
Plan de dieta japoneza
Este un exemplu de dieta care contine o cantitate suficienta de grasimi si carbohidrati. Bineinteles, orezul si pestele sunt la loc de cinste. Daca nu poti manca peste, inlocuieste-l cu alte produse bogate in iodina (de exemplu, algele marine). Orezul si legumele iti vor oferi nutrientii de care ai nevoie, in timp ce puiul si pestele asigura aportul de proteine si vitamine necesare pentru un organism sanatos.
Partea cea mai dificila cand vrei sa urmezi o dieta japoneza este procurarea ingredientelor, dat fiind ca bucataria japoneza foloseste tot felul de sosuri, paste si condimente care nu se prea comercializeaza in magazinele de la noi. Incearca sa gasesti ingrediente japoneze in supermarketuri sau sa le comanzi online: www.armoniecunatura.ro.
MIC DEJUN: supa Miso, o cana de orez alb, un ou, ceai verde.
-> Reteta Supa Miso
- 75-80 gr tofu taiat cubulete
- 3 gr alge wakame uscate, puse la inmuiat in apa
- 300 ml dashi (adaos pentru supe specific japonez, care se dizolva in apa fierbinte)
- 30 gr pasta miso (pasta rezultata din orz, orez sau soia, fermentate si maturate intre 3 luni si 6 ani)
- ceapa verde tocata
- piper japonez
Asteapta pana dashi da in clocot si ia putin din supa rezultata pentru a dizolva pasta miso. Pune amestecul peste restul de dashi, apoi adauga tofu si algele. Lasa totul sa clocoteasca, apoi pune ceapa verde si piperul japonez.
PRANZ: peste cu sos Teriyaki, orez, verdeturi, ceai verde.
-> Reteta sos Teriyaki
Ingrediente: 1 lingura de zahar, 3 linguri sake (sau vin alb) si 1 lingura sos de soia se amesteca, se incalzesc si se toarna peste bucatile de peste.
CINA: pui, orez, supa Miso, legume de mare cu tofu.
GUSTARI: mere Fuji, mandarine.
-> Reteta Pui Mizutaki
Ingrediente: 1 kg carne de pui, 3 pahare de apa, o cutie de tofu, 5 ciuperci shiitake (sortiment de ciuperci cultivate in estul Asiei), un sfert de varza, 150 gr conopida, sos de soia (cel mai potrivit este sosul de soia Ponzu), momiji oroshi (combinatie intre ridichea japoneza daikon si ardei rosii iuti; daca nu gasesti de cumparat, poti sa amesteci tu 100 gr ridichi rase cu 2 ardei rosii), felii de orez expandat.
Mai intai, fierbe carnea de pui. Apoi, taie in bucatele carnea, legumele si tofu, amesteca totul cu restul de ingrediente si incalzeste-le intr-o oala, la flacara medie. Serveste continutul cu taitei sau cu orez fiert si salata.