Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Plante care alină durerea de cap

Plante care alină durerea de cap

Cu mult înainte ca medicina modernă să ia avânt, oamenii din lumea întreagă au dezvoltat remedii pe bază de plante pentru durerile de cap. Multe dintre ele au supraviețuit timpului, dovedindu-și încă eficiența.

Diferite față de migrenă, care este o boală legată de circulația sangvină precară și un aport scăzut de oxigen la nivel cerebral, durerile simple de cap sunt asociate cu tensiunea musculaturii și a nervilor de la nivelul gâtului și capului. Cu o frecvență mai mare sau mai mică, durerile de cap ocazionale ne afectează pe toți și pot avea cauze dintre cele mai variate: stres, exces de alcool sau de cafea, poziții corporale incorecte (stai prea aplecată, încordată sau torsionată), probleme de somn, supramedicație.

Cel mai des grave, aceste tulburări afectează viața de zi cu zi și ridică problema alegerii unui remediu atât liniștitor, cât și fără efecte secundare asupra organismului. Plantele sunt cunoscute pentru virtuțile lor calmante, având calitatea de a reduce în mod natural durerile.

Mușețelul, aliatul tradițional împotriva durerilor de cap

Cu frumoasele lui flori în combinația galben-alb, mușețelul (Matricaria chamomilla) este una dintre cele mai populare plante medicinale. În fitoterapie, florile aromate se folosesc pentru proprietățile lor analgezice. Compușii activi își păstrează calitățile curative chiar și dacă planta e uscată, însă e necesar să fie păstrată la loc uscat și întunecos. Florile de mușețel reglează funcția sistemului nervos, acționând astfel și preventiv, dar se recomandă o cură de 4-6 săptămâni ca efectele să fie pe deplin resimțite.

Mod de utilizare: infuzie, 2-3 lingurițe la cană; se beau 2-3 căni pe zi

Bulină: Infuzia se prepară prin turnarea unei cantități de 250 ml de apă clocotită peste planta mărunțită. Se acoperă și se lasă așa circa 15 minute, ca principiile active să se transfere în ceai.

Salcia-albă, plantă liniștitoare

Simbolul nemuririi în Orientul Îndepărtat și întreaga Asie, este o varietate de salcie plină de ingrediente active. După cum indică denumirea botanică, Salix alba însemnând „aproape de apă“, ea crește în apropierea cursurilor de apă. Scoarța sa crăpată abundă în acid acetilsalicilic, componenta principală a aspirinei, care alină în mod eficient durerile, dar fără a veni cu efectele secundare ale medicamentului. Supranumită „aspirină vegetală“, scoarța de salcie, extrasă din ramuri tinere, este un remediu foarte util pentru calmarea durerii de cap. De asemenea, este bogată în taninuri, vitamine și oxalați, ceea ce o recomandă în afecţiunile reumatice, în stãrile de iritabilitate nervoasã şi anxietate, în insomniile pe fond nervos, nevralgii, dureri musculare.

Mod de utilizare: decoct din scoarţă de salcie, două linguri de produs mărunţit la o cană cu apă. Se administrează 3-4 linguri pe zi.

Decoctul presupune fierberea plantei la foc domol 20-30 de minute. Decocția se recomandă, în general, pentru rădăcini și coji. 

Ulei esențial de mentă, răcorire instantanee

Menta (Mentha piperita), o plantă aromatică, are un miros puternic și proprietăți de răcorire. Uleiul esențial de mentă, extras din părțile aeriene ale plantei, conține mentol, care îi conferă proprietăți stimulante și tonice. De asemenea, este liniștitor, prin efectul de răcorire al locului unde este aplicat.

Mod de utilizare: una până la două picături de ulei pur de mentă se amestecă într-o cantitate mică din crema obișnuită de față sau cu puțin ulei de măsline și se masează pe zonele dureroase, fiind de ajutor în risipirea durerii și tensiunii din zona capului.

Uleiul esențial de lavandă, calmant și reconfortant

Emblematică pentru bazinul mediteraneean, lavanda (Lavandula angustifolia) poate fi identificată după florile sale de un albastru violet, aranjate țepos, și parfumul puternic și captivant. Obținut prin distilarea completă a mugurilor, uleiul esențial de lavandă este perceput ca un „panaceu universal“ datorită varietății beneficiilor sale. Având proprietăți de calmare, uleiul alungă toate tipurile de boli nervoase (agitație, anxietate, insomnie) și, de asemenea, durerile. Acționând simultan asupra durerii și originii ei, uleiul esențial de lavandă este o soluție preferată pentru alinarea durerilor de cap.

Mod de utilizare: un elixir din două picături de ulei de lavandă și puțin ulei de măsline, masat pe tâmple, eliberează tensiunea. Poate fi asociat în mod ideal cu alte uleiuri esențiale, ca rozmarinul sau iasomia, după preferință.

Oțetul de mere, inhalații sau comprese

Oțetul de mere, un remediu vechi al bunicii, posedă mai multe proprietăți interesante pentru diminuarea durerilor de cap datorită conținutului ridicat de fosfor, calciu, magneziu, sulf și, în special, potasiu. Ne interesează în mod special acțiunea sa analgezică.

Mod de utilizare: inhalații, se toarnă trei linguri de oțet de mere într-un castron cu apă fierbinte și se inhalează vaporii timp de 5 până la 10 minute, plasându-ți capul sub un prosop, deasupra castronului.

Poți folosi și comprese – toarnă 100 ml de oțet de mere într-un castron cu apă caldă și înmoaie compresele în acest amestec. Aplică-le apoi pe frunte și pe tâmple pentru aproximativ 20 de minute.

 

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.39/05.10.2017
Autor: Grigoriana Brujan
Sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns