
Profită de puterea curativă a plantelor pentru a scădea sau a regla cantitatea de glucoză din sânge!
Când, în urma analizelor de sânge făcute pe nemâncate, nivelul zahărului iese peste limitele normale, starea se numește hiperglicemie și poate fi vorba de un diabet incipient. Iată câteva plante care scad glicemia, precum și câteva sfaturi de utilizare, pentru a beneficia cât mai mult de proprietățile lor.
Afin (Vaccinium myrtillus)
Este numit insulină vegetală pentru rolul său puternic hipoglicemiant. În plus, are acțiune astringentă, antibacteriană și vermifugă.
Eficient: sub formă de pulbere obținută din părţile aeriene, care se macină fin cu râşniţa, apoi se cern. Efectul ei sporește când este combinată în părți egale cu pulbere de anghinare şi frunze de dud (alb sau negru).
Administrare: o linguriţă de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă 10-15 minute, apoi se înghite cu apă. După 30 de minute, poți mânca.
Precauții: pulberea de afin scade mult glicemia. De aceea, diabeticii insulino-dependenți trebuie să înceapă cu o doză mică (două lingurițe pe zi), crescută treptat la maximum patru lingurițe.
Dud (Morus alba și Morus nigra)
Nu se cunoaște principiul activ care scade glicemia, dar studiile au scos la iveală eficiența acestei plante în tratarea tuturor formelor de diabet.
Eficient: sub formă de pulbere. Rezultate bune se obţin prin asocierea în proporţii egale cu afin, brusture, păpădie, anghinare. Și infuzia are proprietăţi antidiabetice. Se prepară din două linguriţe cu frunze mărunţite la 250 ml de apă clocotită.
Administrare: ia o linguriţă de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Ține sub limbă zece minute, apoi înghite cu apă. Pentru formele de diabet ușoare, consumă zilnic 2-3 căni cu infuzie. În primele zile de tratament, glicemia scade cu 20%.
Precauții: în cazul diabeticilor aflați sub tratament, administrarea trebuie supravegheată de medic, fiind necesară ajustarea dozelor.
Citește și: Farmacia verde de acasă
Păpădie (Taraxacum officinale)
Are acțiune de purificare generală a organismului. Este bine tolerată în cure de lungă durată în hiperglicemie, hipercolesterolemie, este un bun tonic digestiv, hepatic și pancreatic. În plus, are efect diuretic.
Eficientă: sub formă de pulbere, infuzie (două lingurițe cu plantă la o cană cu apă) sau decoct concentrat (pui două lingurițe cu plantă la o cană cu apă și lași să fiarbă zece minute). Frunzele proaspete se consumă și ca atare, sub formă de salată.
Administrare: pulbere – câte o linguriță cu 15 minute înainte de fiecare masă; infuzie – două căni pe zi; decoct concentrat – o lingură o dată la patru ore.
Precauții: dacă ții o cură cu tije proaspete, nu consuma mai mult de cinci pe zi. Sucul lăptos provoacă intoxicații care se manifestă prin greaţă, vomă şi tulburări de ritm cardiac.
Brusture (Arctium lappa)
Puterea detoxifiantă recomandă rădăcina de brusture în tulburări metabolice (previne diabetul), toxiinfecții alimentare, afecțiuni renale, hepatice, biliare.
Eficient: sub formă de tinctură – se combină în proporţii egale cu tinctură de afin şi de anghinare. Prepar-o din 20 de linguri cu pulbere de plantă, 500 ml de alcool de 40 de grade. Închide ermetic, lasă zece zile la macerat, apoi filtrează.
Administrare: se ia o linguriţă de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol, diluată în 100 ml de apă.
Precauții: nu se recomandă în asociere cu medicamente la care este contraindicat consumul de alcool, în sarcină, alăptare, gastrită hiperacidă, ulcer gastric și duodenal.
Anghinare (Cynara scolymus)
Pe lângă acțiunea benefică asupra ficatului și a vezicii biliare, anghinarea are efecte antitoxice, hipoglicemiante și de normalizare a valorilor colesterolului.
Eficientă: sub formă de infuzie combinată, preparată dintr-o linguriţă cu părţi aeriene uscate şi mărunţite peste care pui 125 ml de apă plată. Lasă opt ore la macerat, apoi filtrează. Păstrează maceratul, iar planta rămasă opărește-o cu 125 ml de apă, infuzează 30 de minute, filtrează și lasă la răcit. La final, amestecă extractele.
Administrare: zilnic, 1-2 căni cu infuzie combinată, pe stomacul gol. Sau sub formă de pulbere, cu 15 minute înainte de fiecare masă principală.
Precauții: nu se recomandă tratamentul pe termen lung, fiindcă planta este foarte amară şi greu de suportat, dar și pentru că diminuează apetitul și produce tensiune nervoasă.
Citește și: 10 alimente minune pentru prevenirea diabetului
Alte plante utile în diabet
Schinduf (infuzie din semințe, făină de schinduf)
Urzică (infuzie combinată din frunze și rădăcină)
Salvie (pulbere macerată la rece)
Ienupăr (infuzie din frunze combinată cu anghinare)
Oregano (condiment în mâncăruri sau în ceai)
Obligeană (pulberea este utilă în bolile metabolice).
Știai?
Acțiunea plantelor este susținută de vitamina D (doza zilnică recomandată: 2.000-4.000 UI), care stimulează secreția de insulină.
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.34/2014
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: © flydragon/Fotolia