
Pentru a pune capat fumatului, exista plante medicinale si remedii la indemana care te sustin in incercarea de a trece mai usor peste perioada imediat urmatoare, cand tentatia de a aprinde tigara este foarte mare.
Mierea
Este un aliment care scade nivelul nicotinei din sange. In plus, micsoreaza intensitatea simptomelor de sevraj, dar si starile de agitatie.
Sucul de portocale/grepfrut
Proaspat stors, sucul acestor citrice are capacitatea de a scadea nivelul nicotinei din organism. Cantitatea recomandata pentru reusita renuntarii la fumat este de doua pahare zilnic, cu sau fara miere.
Ovazul
Atat ceaiul, cat si tinctura de ovaz dau rezultate cand vrei sa tratezi dependenta de nicotina. Pune la fiert pentru cinci minute 250 ml de apa cu o lingura de boabe de ovaz. Strecoara si bea in fiecare dimineata. Daca preferi tinctura, dilueaza 20 de picaturi in putina apa si ia de trei ori pe zi.
Pedicuta
Face ca mirosul si gustul de tutun sa fie atat de greu de suportat, incat nu vrei sa-ti aprinzi a doua tigara. Ia un varf de cutit cu pulbere de planta, de 4-5 ori pe zi. Tine sub limba 15 minute, apoi inghite cu putina apa plata sau ceai, de preferat pe stomacul gol.
Sunatoarea
Planta diminueaza nevoia de nicotina si reda energia trupului slabit din cauza tutunului. Cel mai la indemana este ceaiul, preparat dintr-o lingurita cu planta la 250 ml de apa clocotita. Bea 2-3 cani pe zi, indulcite cu miere.
Tinctura de ardei iute
Dilueaza zece picaturi in putina apa, cat sa bei din doua inghitituri, dimineata, la pranz si seara.
Valeriana
Ajuta la calmarea starilor de agitatie pricinuite de lipsa nicotinei, dar si la detoxificarea organismului. Urmeaza o cura de o luna cu tinctura de valeriana: cinci picaturi dizolvate in apa, de trei ori pe zi. Infuzia da tigarii un gust neplacut si reduce drastic placerea de a fuma. Pune o lingura cu planta intr-o cana cu apa clocotita si lasa zece minute. Bea trei cesti pe zi, dupa mese.