Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Portia ta zilnica de cereale

Portia ta zilnica de cereale

Obiceiul de a consuma zilnic cat mai multe cereale, ajuns si pe la noi, porneste de la ideea unei alimentatii sanatoase. Chiar daca romanul obisnuieste sa spuna ca „painea ingrasa si prosteste”, afla ca produsele din cereale – cele de panificatie, pastele, fulgii, batoanele, musli si boabele expandate – sunt recomandate atat copiilor, cat si persoanelor care tin la sanatatea si la silueta lor.

E bine ca din dieta sa nu-ti lipseasca 6-11 portii de cereale integrale, paste ori paine. Secretul consta in continutul lor bogat in fibre – solubile si insolubile, precum si in minerale, vitamine (in special E, complex B). Chiar s-a constatat ca persoanele care doresc sa slabeasca au rezultate mai spectaculoase si de lunga durata, daca introduc cereale si fructe proaspete in regim: fibrele din acestea nu se absorb in organism, insa stimuleaza digestia, grabesc evacuarea intestinala, prevenind balonarea si constipatia, facilitand eliminarea toxinelor acumulate in colon.

Mai mult, anumite tipuri de fibre (hidrosolubile) reduc asimilarea colesterolului in organism, fiind astfel protectoare ale sistemului cardiovascular. Mai adauga si bogatia de vitamina E – bine cunoscuta ca arma impotriva radicalilor liberi, care intarzie imbatranirea si previne aparitia cancerului.

Vitaminele B prezente in graminee au un aport major, perfect vizibil in sanatatea pielii, parului si unghiilor. Ti-e teama ca acestea te-ar indemna sa mananci mai mult? Fals, pentru ca structura cerealelor te scuteste de chinul foamei permanente: sunt satioase, datorita fibrelor.

 

  • GRAUL – considerat „oul vegetal”, are efecte benefice asupra digestiei; germenii incoltiti capata calitati speciale, fiind imbogatiti in minerale, vitamine, dar si calorii; e recomandat in anemie, astenie fizica sau intelectuala, crestere, persoanelor active.
  • OREZUL – e alimentul cel mai usor digerabil, fiind sarac in minerale, grasimi, proteine; e astringent intestinal, hipotensor si detoxifiant (favorizeaza eliminarea ureei); e recomandat in crestere, surmenaj, hipertensiune, diaree si colite de fermentatie.
  • ORZUL – contine fibre solubile, care inhiba asimilarea colesterolului din alimente, e emolient, tonic general, digestiv, hipertensor; se recomanda celor cu afectiuni respiratorii, tulburari digestive, cistita, hipotensiune.
  • AVENA (OVAZUL) – se consuma sub forma de fulgi (supa/porridge sau in lapte, la micul dejun); are proprietati energetice, diuretice, racoritoare, contine fibre solubile; e recomandat astenicilor, tinerilor, persoanelor foarte active, precum si diabeticilor, astmaticilor, insomniacilor (tinctura).
  • MEIUL – compozitie asemanatoare graului, dar cu mai mult fier, fosfor, magneziu, vitamina A; e nutritiv, revitalizant si ofera echilibru sistemului nervos.
  • SECARA – e bogata in vitamina E, fier, calciu; populatiile care consuma paine de secara nu prea sufera de ateroscleroza sau de boli cardiace.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns