
A devenit „la moda” sa tii post. Toata lumea sustine in gura mare ca respecta postul si isi face din asta un titlu de glorie. De la vedete la oficiali, de la politicieni la „amicii” de pe Facebook toata lumea posteste. Se uita ca postul este o chestiune extrem de intima, de personala si insemna inainte de orice abstinenta si cumpatare, tacere si piosenie, nicidecum emfaza si lauda. In plus postul inseamna sa te multumesti cu ce ai, cu putin si foarte putin, nu sa inlocuiest toate alimentele „de dulce” cu copii „de post”. Adica postul cu cozonac de post, nu-i post!
Slabeste sau ingrasa?
Nici nu slabeste, nici nu ingrasa. Daca tii post pentru a te pregati de marile praznice, pentru ca esti un bun crestin, toata aceasta perioada nu va fi decat o schimbare temporara a obiceiurilor alimentare.
Schimbare benefica organismului daca, desigur, nu te gandesti cum ai face un snitel de soia la fel de gustos precum cel de pui, cum sa sari peste zile pana la dezlegarea de peste sau sa te delectezi cu o cura de cartofi prajiti. Daca, in post, mananci variat, fara exces de paine sau de cartofi preparati in mult ulei. Daca incerci sa-ti amintesti mancaricile de legume ale bunicii, dar nu uiti nici de linte, ciuperci sau seminte (ca sursa de proteine), postul te ajuta sa-ti pregatesti organismul pentru chefurile pantagruelice de sarbatori.
Sanatos cu masura
Ca sa tii post, trebuie sa ai organismul pregatit pentru asta. Chiar si Sfintii Parinti scutesc de la postire bolnavii de anumite boli (diabet, boli cardiovasculare, cancer), copiii fi ravi, lauzele si gravidele, batranii neputinciosi. Pentru ca postul nu inseamna chin, nu este o cura de slabire, nici o cura de… spiritualizare si intrare in gratiile lui Dumnezeu. Postul este pregatire pentru a intra in comuniune cu Dumnezeu, dar in totul, nu numai ca regim alimentar.
Efecte pozitive
Din punctul de vedere al alimentatiei, daca te-ai hotarat sa tii post, este bine sa creezi un echilibru intre proteine (soia, linte, ciuperci), carbohidrati si fibre (paine, cereale integrale, cartofi, fasole uscata, mazare, alte legume) si vitamine (legume si fructe). Nu omite nici grasimile (ulei, margarina) in cantitati rezonabile, caci au un rol important in buna functionare a organismului! Eliminarea proteinelor de origine animala din alimentatie pe o perioada limitata ajuta la detoxificarea organismului, la curatarea de colesterol a vaselor de sange.
Efecte negative
Acestea apar in special in cazul celor care, in mod obisnuit, mananca multa carne si lactate si, mai ales, in cazul persoanelor care isi reduc drastic cantitatea de hrana (nu se inteleg bine cu ce e voie si ce nu e voie). Astfel, apar tulburari precum greturi, varsaturi, ameteli, nervozitate, iritabilitate. Este semnul ca organismul consuma mai multa energie pentru a elimina toxinele. Mai mult, daca incerci sa te saturi cu portii duble de cartofi prajiti, fasole batuta si paine, efectul va fi cateva kilograme in plus. Prin urmare, postul inseamna echilibru.