
Postul intermitent – Din 15 noiembrie, a început Postul Crăciunului. Dar nu numai creștinii practicanți sunt adepții postului (fără proteină animală). Ai auzit, desigur, de metoda numită post intermitent care revoluționează tendințele din nutriție.
Este ultimul răcnet în materie de nutriție și sănătate și când spui post te referi la faptul că nu mănânci deloc, nu că mănânci doar anumite alimente. Oamenii adoptă acest stil alimentar pentru a slăbi, pentru a-și îmbunătăți sănătatea și pentru a-și simplifica viața. Studii recente arată că acest obicei alimentar are efecte puternice asupra corpului și creierului și poate ajuta la prelungirea vieții. Dar ce se ascunde în spatele acestei expresii la modă?
Ce este postul intermitent?
Postul intermitent este un stil alimentar care alternează perioadele de post cu cele de hrănire. Nu se specifică ce alimente trebuie să mănânci, ci mai degrabă când trebuie să le mănânci. De aceea, nu este atât o dietă în sensul tradițional al cuvântului, ci mai degrabă un tipar alimentar. Metodele obișnuite de post intermitent implică un post de 16 ore sau postirea timp de 24 de ore, o dată sau de două ori pe săptămână. Postul este cunoscut și practicat de oameni din cele mai vechi timpuri. Vânătorii/culegători din preistorie nu aveau supermarketuri, frigidere sau mâncare disponibilă tot anul. Uneori nu găseau nimic de mâncare zile întregi. Drept urmare, oamenii au evoluat astfel încât să poată trăi fără mâncare perioade mai lungi. De fapt, oamenii de știință au arătat că postirea din când în când este mult mai naturală decât consumul a 3-4 mese pe zi. Postul a fost asociat, e drept, cu motive spirituale sau religioase în toate marile religii ale lumii (creștinism, iudaism, islamism și budism).
Metode de post intermitent
Există mai multe moduri de a adopta acest stil alimentar, dar toate implică împărțirea zilei sau săptămânii în perioade de post și de hrană. În timpul perioadelor de post, vei mânca ori foarte puțin, ori deloc. Iată cele mai populare metode:
- Metoda 16/8: se numește și protocolul Leangains și înseamnă să sari peste micul dejun și să limitezi la 8 ore perioada în care mănânci, de exemplu între orele 13 și 21. După aceea, nu mănânci nimic timp de 16 ore.
- Mănânci – te oprești – mănânci: asta înseamnă să postești 24 de ore, o dată sau de două ori pe săptămână, de exemplu de la o cină până la următoarea.
- Dieta 5:2: cu ajutorul acestei metode, consumi doar 500-600 de calorii în două zile neconsecutive, dar în celelalte 5 zile mănânci normal.
Mulți oameni consideră că prima metodă, 16/8, e cea mai simplă, cel mai ușor de pus în practică și mai ușor de menținut de-a lungul timpului.
Efectul postului intermitent asupra celulelor și hormonilor
Atunci când postești, în corp se întâmplă mai multe lucruri la nivel celular și molecular. De exemplu, corpul ajustează nivelul hormonilor pentru ca grăsimea depusă în țesuturi să fie mai ușor accesibilă. De asemenea, în celule încep procese reparatorii. Iată câteva dintre schimbările care au loc în corp:
- nivelul hormonului de creștere urcă rapid, de 5 ori. Astfel, se pierde grăsime și se construiesc mușchi;
- nivelul insulinei scade dramatic, iar asta înseamnă că grăsimea depusă în țesuturi poate fi arsă;
- celulele încep procese de reparare, care includ autofagia, adică celulele digeră și îndepărtează proteinele vechi și disfuncționale care se adună în interiorul lor;
- schimbări la nivelul genelor: se modifică funcționarea genelor, ceea ce duce la longevitate și protecție împotriva bolilor.
♥ Pierdere în greutate – Pierderea în greutate este cel mai frecvent motiv pentru care oamenii adoptă acest stil alimentar. Nu numai că se reduce aportul caloric, dar schimbările hormonale care au loc datorită postului ajută la slăbit. Postul pe termen scurt amplifică rata metabolismului cu 3,6-14%.
♥ Beneficii pentru sănătate – Mai multe studii privind postul intermitent au arătat că acesta ajută nu doar la controlul greutății, ci și la îmbunătățirea sănătății corpului și creierului. Principalele beneficii pe care le aduce acest stil alimentar sunt următoarele:
- pierderea în greutate: metoda ajută la îndepărtarea grăsimii de pe abdomen fără a reduce în mod drastic caloriile;
- postul intermitent reduce rezistența la insulină, scăzând nivelul zahărului din sânge cu 3-6% și nivelul insulinei cu până la 20-31%, fapt care protejează organismul de diabetul de tip II;
- unele studii arată că postul intermitent reduce markerii inflamației, un fenomen-cheie în multe boli cronice;
- postul intermitent reduce colesterolul rău, trigliceridele din sânge, markerii inflamatorii, nivelul glicemiei și rezistența la insulină, toți aceștia fiind factori de risc pentru bolile cardio-vasculare;
- studiile pe animale au arătat că postul intermitent poate ajuta la prevenirea cancerului;
- postul intermitent contribuie la stimularea procesului de neuroneogeneză, adică la producerea de neuroni noi. De asemenea, protejează împotriva apariției bolii Alzheimer;
- această metodă de alimentare duce la prelungirea duratei de viață. Studiile pe animale au arătat că șoarecii care au postit au trăit cu 36-83% mai mult.
Studiile îi fac pe cercetători să creadă că acest stil de viață altădată uzual în populațiile umane va fi adoptat din nou pe scară largă, pentru a combate obezitatea și bolile asociate ei, inclusiv bolile cronice moderne.
♥ Efecte secundare – Foamea este cel mai important efect secundar al postului intermitent. De asemenea, este posibil să te simți slăbită și creierul nu mai funcționează la cote înalte. Dar aceste efecte sunt temporare, iar după ce corpul se adaptează la noul stil alimentar, ele dispar. Dacă ai vreo afecțiune fizică, vorbește cu medicul înainte de a trece la acest stil de viață. Consultă medicul dacă ai diabet, tensiune scăzută, iei medicamente, încerci să rămâi însărcinată, ești însărcinată sau alăptezi. În afară de aceste situații, postul intermitent este extraordinar de sigur pentru sănătate. El nu presupune renunțarea la niciun aliment, ci doar postirea un anumit interval de timp.
Dacă vrei să încerci postul intermitent, începe cu metoda 16/8. Există oameni care mănâncă în mod instinctiv în acest mod pentru că pur și simplu nu le este foame dimineața. Altă abordare este să postești atunci când ți-e convenabil. Pur și simplu sari peste o masă din când în când, dacă nu ți-e foame și nu ai timp să gătești.
Citeste si:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, 2018
Text: Dana Verescu
Sursa foto: pixabay.com